Vasárnaptól Török Körverseny Bodrogival, sztársprinterekkel és hegyi befutóval

E-mail  Nyomtatás
2012. április 21. szombat

Vasárnaptól kerül megrendezésre a kiemelt kategóriás Török Körverseny. Az évről évre fejlődő viadal mezőnyében a sztársprinterek dominálnak. Idén azonban a verseny történetében először 1850 méter magasan hegyi befutóra kerül sor, egy olyan emelkedőn melyet a szervezők sajtóközleménye nemes egyszerűséggel az Alpe d’Huez-hez hasonlít.

Diavetítéshez kattints a képre

 

 

Rajtlista, szintrajzok az eseménynaptárban >>>

 

WorldTour álmok Törökországban


A Török Körverseny tökéletes példája annak, hogy nagyon komoly befektetéssel miként lehet pár év alatt egy versenyt a nemzetközi naptár elismert eseményévé tenni. A viadal évről évre fejlődik és a komoly állami támogatást élvező helyi szervezőbizottság nem titkolta, hogy 2014-től a WorldTour sorozat részei szeretnének lenni.


„2008 óta nagyon komoly munkát végzünk, folyamatosan figyeljük a versenyzők és a csapatok igényeit. Remélem, hogy két éven belül teljesítjük a WorldTour feltételeit.” – mondta Abdurrahman Açikalin versenyigazgató, aki az UCI globalizációs törekvéseit szeretné meglovagolni. Hogy mennyire komolyan gondolják a törökök a körversenyüket jól mutatja, 2010-ben programot hirdettek a viadal 1400km-es távján az utak felújítására. A versenyigazgató szerint 2014-re mindenhol újraaszfaltozott, jó minőségű utakon haladhat a karaván.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Az elnökünk Abdullah Gül és a török kormány mindenben támogatja a versenyt, mivel hatalmas nemzetközi figyelmet hoz. Elkötelezettek amellett, hogy a világ legnagyobb versenyei közé kerüljünk. Nagyon erős pályázati anyaggal jelentkeztünk a WorldTour licencért, a kerékpársport virágzik az országban. Megérdemeljük, hogy a legjobbak közé kerüljünk.” – jelentette ki Açikalin.


Sztársprinterek és hegyi befutó


A WorldTour sorozat felé való nyitást jelenti, hogy minden eddiginél több, szám szerint kilenc élvonalbeli gárda - Ag2R-La Mondiale, Astana, GreenEdge, Katyusa, Lampre-ISD, Lotto-Belisol, Omega Pharma-Quick Step, Rabobank, Saxo Bank - kapott helyet a mezőnyben. Az útvonalon is változtattak a szervezők, a harmadik etapon a viadal történetében először hegyi befutóra kerül sor. Ekkor Antalya és Elmali között 152km-t tesz meg a mezőny és a nap végén egy 13km-es emelkedő végén lesz a cél. Előtte pedig még egy első és egy második kategóriás hegy is szerepel az útvonalban.


Eddig a Török Körverseny hegyes szakaszát Fethiye és Pamukkale között rendezték, de a szervezők tájékoztatása szerint ez a dombos terep nem hozta meg a várt szelekciót, ezért módosítottak. Ennek megfelelően az összetettre is olyan bringások érhetnek oda, akik jól bírják a komolyabb hegyeket is. A legnagyobb név a mezőnyben Alexandre Vinokourov, aki pályafutása záró szezonjában egy utolsó Tour de France részvételre készül.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Kicsit elmarad a formám az ilyenkor szokásostól, de azért ne a grupettóban keressenek majd. Még két hónap edzésmunka vár rám a Tour de France előtt. A csapattal egy jó összetettbeli szereplés és szakaszgyőzelem reményében állunk rajthoz. Ezzel az útvonallal a Török Körverseny a Giro d’Italia előtt egy tökéletes felkészülési viadallá vált, ennek megfelelően az összetettre a keretünkből Alexandr Dyachenko és Andrey Zeits pályázhat.” – fogalmazott Vinokourov.


A hegyi szakasz ellenére a Török Körverseny megmaradt a sprinterek vadászterepének. Idén is azok a villámlábúak villoghatnak, akiknek az elmúlt hetek nehéz klasszikusain vagy hegyes körversenyein kevesebb babér termett. Igazán impozáns a névsor, a GreenEdge együttesében ott lesz Matthew Goss, Robbie McEwen, a Lampre Alessandro Petacchi, a Lotto-Belisol Andre Greipel, az Omega Pharma – Quick Step Francesco Chicchi, a Rabobank Mark Renshaw és Theo Bos, a Saxo Bank a Haedo-testvérpár, az Argos-Shimano Marcel Kittel, a Farnese-Vini Andrea Guardini jó szereplésében bízhat.


A címvédő a Team Type 1 együttesét erősítő Aleksandr Efimkin. Az amerikai gárda idén is az egyik legerősebb sorával érkezik a viadalra, melyben Bodrogi László is helyet kapott.

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:


Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések