Túrázás és Mátra Maraton pályabejárás a Kétkerék vendégház szervezésében

E-mail  Nyomtatás
2010. augusztus 24. kedd

Tapasztalataink szerint a szállások legnagyobb részén kifejezetten nem örülnek, ha kerékpárt is szeretnénk magunkkal vinni utazásainkra, így már-már félve tesszük fel a kerékpáros újságíróként a gyakori kiruccanásokkal együtt járó szállásfoglalások során szinte minden alkalommal kötelező, „és a kerékpárt hova tehetjük?” kérdést. Erre általában a „Ha nagyon muszáj, akkor felvihetitek a szobába”, vagy a „Van egy kis tároló a pincében” választ kapjuk, melyek biztonságát látva azonban nem egyszer előfordult már, hogy inkább a kocsiban hagytuk éjszakára sporteszközünket. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy mi van akkor, ha túráink után enyhén sáros, koszos kerékpárral és ruhával térünk haza...

 

Diavetítéshez kattints a képre


Már csak ezért is örülünk különösen, ha nagy ritkán egy, kifejezetten a kerékpárosok igényeinek megfelelően kialakított helyre érkezünk, ahol nemhogy kinézik, de örülnek is a kétkerekűekkel érkezőknek. Hasonló helyszín volt a februári Merida sajtótábornak otthont adó, külön kerékpáros garázzsal, műhellyel rendelkező mallorcai szálloda, vagy a Velo.hu magazin júliusi számában bemutatott, a francia Alpokban kerékpáros menüt kínáló panzió is. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre Magyarországon is találtunk egy ilyet helyet, ahol minden a kerékpárosok igényeihez igazodik: a Mátra szívében, a Kétkerék vendégház (http://www.ketkerekvendeghaz.hu/) vendégei voltunk.

 Mátraszentlászló festői szépségű részén, közel 800m magasan található az immár két éve működő Kétkerék vendégház. A családias hangulatú házban egyszerre 6 szobában, melyek mindegyikhez külön fürdőszoba is tartozik, 15 vendég elszállásolására van lehetőség. Vendéglátónk, Móczár Zsolt és felesége Orsi gyerekkoruk óta hódolnak a kerékpározás szenvedélyének, így már könnyebben érhető, miért is vágtak bele egy hasonló igényeket kielégítő panzió üzemeltetésébe, mely azonban a kerékpárosok mellett a gyalogtúrázóknak és télen a mindössze néhány száz méterre található mátraszentistváni sípark közelségét kihasználva a téli sportok szerelmeseinek is kiváló választás!

 

Diavetítéshez kattints a képre


A három szintes házban nemcsak teljesen új, két éve berendezett, igényesen kialakított belső, de ami számunkra, bringások számára legfontosabb, számos kerékpáros extra és szolgáltatás is fogad minket. Az alagsorban, aminek köszönhetően legnagyobb örömömre nem kell egyetlen egy lépcsőn sem fel-le cipelni a bringánkat, találjuk a zárható kerékpárolót, melyben nemcsak a saját, de a még a későbbiekben bemutatott Merida tesztbringák is biztonságban vannak.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A tároló azonban egyben egy tökéletesen felszerelt szerviz is, melyben a legtöbb technikai problémát gyorsan orvosolni lehet. Annak sem kell aggódnia azonban, aki nincs otthon a kerékpárszerelés világában, hiszen Zsolt nemcsak tapasztalt kerékpáros és túravezető, de szerelő is egyben, így a hasznos tanácsok mellett szívesen segít a kezdő bringásoknak a szervizelésben is. Egy defekt, vagy fék-váltóállítás, esetleg olajozás mind csak percek kérdése a házi műhelyben, és a kapott tanácsoknak köszönhetően legközelebb talán már mi is könnyebben boldogulunk majd egy hasonló szituációban.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Véleményem szerint a Kétkerék egyik legnagyobb adúja, hogy a maratonokon megszokott, nagynyomású mosó is a vendégek rendelkezésére áll, ez pedig nagyban megkönnyíti a takarítást. Ennek hiányában maximum az igen időigényes vödör-szivacs kombó lehetne segítségünkre, azonban így néhány perces művelet csupán megszabadítani a sártól bringánkat, melyet a tárolóba beállítva már tisztán, menetkészen várhatja a következő napi megpróbáltatásokat. Ez pedig hatalmas könnyebbség, hiszen egy egész napos, 5-6 órás túra után a kerékpár takarítás az, amire a legkevésbé vágyom általában, így azonban még a leglustábbak is hamar már a zuhany alatt állhatnak és rengeteg időt takaríthatnak meg.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A Kétkerék vendégház egész évben nyitva áll a vendégek, és különösen a kerékpárosok számára, azonban a házigazdák évente többször is, 3-4 napos hosszú, különleges kerékpáros Túrahétvégékre is várják a túrázni vágyókat. Egy ilyen hétvége alkalmával nemcsak lehetőségünk van tapasztalt túravezetők útmutatásai alapján bejárni a Mátra minden zugát, de kerékpár kezelési és szerelési tudásunkat is csiszolhatjuk a szervezett közös foglalkozásokon.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Aki azonban az év más szakában érkezik erre a számára esetleg ismeretlen terepre, azoknak sem kell aggódni, hiszen erőnléttől függően, számos túraalternatívát kínál a vendégház és vezetett túrákon való részvételre is van lehetőség. Ezekre az ismeretlen részekre tévedve nagyon sokat jelent, ha tisztában vagyunk a terep adottságaival, ha előre pontosan kiszámítható túraútvonalakat járhatunk be a kellemetlen meglepetések, az erdőben ragadások és a még gyalog is nehezen járható ösvények miatti esetleges órákon át tartó tolásokat elkerülve. Ezért is különösen fontos vendéglátóink helyismerete, akikkel túráink előtt értekezve sok hasznos tanácsot kaphatunk azzal kapcsolatban, hogy melyik turistaútvonal járható kerékpárral, merre milyen terepviszonyok és veszélyek várnak ránk, így ezeket az útmutatásokat követve nem érhet minket meglepetés.
Kijelölt kerékpáros túraútvonalakat, hasonlóan sajnos az ország többi pontjához, egyenlőre nem találunk a Mátrában sem, de a hírek szerint már tervben van egy több, mint 100km hosszú erdei montis túraúthálózat kitáblázása és kijelölése!

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

És még egy plusz adalék, ami miatt érdemes megfordulnunk a hegyi panzióban. A Kétkerék vendégház a Merida hazai forgalmazójával együttműködve hivatalos tesztcentrumként is üzemel. Ez annyit jelent, hogy a Merida adott évi modelljei közül a legtöbb megtalálható a Vendégházban kölcsönzés, tesztelés céljából, és mivel a géppark minden évben cserélődik és az adott évi modellpalettáról kerül ki, egyáltalán nem leharcolt gépekről van szó. Így akár saját kerékpár nélkül is érkezhetünk szállásadónkhoz, hiszen közel 10 különböző méretű és tudású gép közül választhatunk, melyeket akár egy hétre is kibérelhetünk. Ezeknek a teszteléseknek az egyik nagy előnye, hogy például egy, évek óta merevvázas géppel tekerő rider is megtapasztalhatja, mennyiben más, kényelmesebb egy össztelós masina nyergében túrázni a Mátra viszonylag köves tájain, mint a közel fél millió forint értékű Merida 2010 Ninety-Six HFS vagy Merida One-Twenty HFS, és kerékpárvásárlás előtt is igen hasznos lehet több modellt kipróbálni, akár hosszabb túrákon is, melyek során a szerzett tapasztalatok jelentősen megkönnyíthetik a vásárlást.

Hamarosan pedig már a 2011-es gépek is megérkeznek a tesztcentrumba, így az idén használt modelleket most akciós áron vásárolhatjátok meg! Az eladó kerékpárok listáját megtaláljátok a IDE KATTINTVA!

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A Kétkerék vendégházban, mely idén a Mátra Maraton hosszú távjának egyik hivatalos frissítőállomása is lesz, minden úgy van tehát kitalálva, hogy a vendégeknek csak a kerékpározással kelljen foglalkozni! Erre már a nappaliban, az asztalra kirakott számos külföldi és magyar kerékpáros magazint megpillantva rádöbbenünk, de a hely igazi nagy előnyét többek között a helyben található kerékpármosási és szervizelési lehetőségek jelentik, melyeknek köszönhetően sok felesleges kitérőt, idegeskedést és időt megspórolhatunk magunknak, így téve még nyugalmasabbá pihenésünket. A házias ételek és a házigazdák részéről kapott szívélyes vendéglátás, és az olyan extrák, mint az esetleges sportmasszázs pedig már csak egy utolsó adalék, melyek még emlékezetesebbé teszik ott tartózkodásunkat!

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A Kétkerék vendégházról további infókat, a kölcsönözhető kerékpárok listáját megtaláljátok a http://www.ketkerekvendeghaz.hu oldalon.

 

fotók: Nádházi László
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2010.08.29. 00:32
Külön köszönet a gofrikért!


2010.08.28. 07:41
MI is jartunk mar a Ketkerekvendeghazban es mindenkinek csak ajanlani tudjuk, mert valoban nagyon jo!!!:)

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések