Szombattól Tour de France!

E-mail  Nyomtatás
2010. június 30. szerda

Nem kell már sokat várni, július 3-án, szombaton kezdődik a világ legnagyobb és legismertebb kerékpárversenyen a Tour de France.

 

A rotterdami rajt után egy rövid belgiumi kitérőt követően, előbb az Alpokat, majd a harmadik héten a Pireneusokat érintve, 3600km után érkezik meg a mezőny július 25-én Párizsba!

 

A Tour de France minden szakaszáról beszámolót, eredményeket, fotógalériát és nyilatkozatokat olvashattok majd a velo.hu honlapon!

 

Belgium, macskakő és oldalszél az első napokban

 

A 2010-es Tour de France nyitó napjára Hollandia második legnagyobb városában Rotterdamban kerül sor. Ekkor egy 8km-es prológ vár a résztvevőkre. Ezt követően két éjszakát tölt el Belgiumban a peloton. A klasszikus értelemben vett első etapot Rotterdam és Brüsszel között rendezik meg, várhatóan a sprinterek főszereplésével. A teljesen sík napon az erősnek ígérkező oldalszél húzhatja át a versenyzők számításait. Ezt a vasárnapot Eddy Merckx napnak is tekinthetjük, hiszen a forgatag a legendás bringás lakhelyét, Meise-t is érinti.

 

A második szakasz alkalmával Brüsszel és Spa között vezet a mezőny útja. Ekkor a Liège-Bastogne-Liège jegyében ütik el az időt a kerekesek, többek között a jól ismert Rosier emelkedő megmászása is szerepel a programban. A több rövid, de igen meredek emelkedő miatt az egynapos specialisták vagy a szerencsevadász szökevények villoghatnak.
 

Az első franciaországi kilométerek különösen érdekesnek ígérkeznek, mivel a Wanze és Arenberg Porte du Hainaut közötti etapon a Párizs-Roubaix több ismert pavés részével is meg kell birkózniuk a bringásoknak. Összesen 7 macskaköves részre kerül sor, amely 13.2 kilométernyi rázkódást jelent. Az egyik legnehezebb rész, a klasszikusok klasszikusáról is jól ismert Haveluy, alig több mint 10 kilométerrel a cél előtt helyezkedik el. Ekkor akár az esélyesek is veszélybe kerülhetnek. Emlékezhetünk rá, amikor legutóbb ilyen útszakaszon járt a mezőny, Iban Mayo veszítette el egy csapásra minden esélyét a végső győzelemre.

 

Diavetítéshez kattints a képre

A sprinterek ideje


A Tour első hete nem szakít a hagyományokkal, a tavaszi egynaposokra hajazó etapok után a sprinterek ideje jön el. A hét második felében a reims-i, a montargis-i és a gueugnon-i befutóra is javában sík szakasz után kerül sor.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A második hétvége, az első hegyek: Jurától az Alpokig


Egy héttel a rotterdami rajtot követően kezd igazán emelkedni az út. Egy ritkán látogatott hegység, a Jura is helyet kapott az útvonalban. A Jura egy lankásabb vonulat, melyet északról a Vosges, délről pedig az Alpok fog közre. A Tournus és Station des Rousses közötti szakasz alkalmával tehát hosszabb, de nem annyira nehéz emelkedők okozhatnak majd komoly fejtörést. Ekkor már a favoritoknak is nagyon észnél kell lenniük, az 1049 méter magas La Croix de la Serra mindenkinek hozhat nehéz perceket.


A második vasárnap a Genfi-tó festői környezetébe látogat majd a forgatag. A morzine- avoriaz-i befutót megelőzően a Mont Salève és a Col de la Ramaz útjai rázhatják szét a mezőnyt. Ezek is a kevésbé ismert emelkedők kategóriájába tartoznak. A Ramaz mindössze kétszer szerepelt a Tour történetében, míg a befutónak helyt adó Avoriaz-t legutóbb 16 évvel ezelőtt látogatta meg a peloton. Az első pihenőnap is itt Morzine-ban éri a mezőnyt.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Pihenés után kis Alpok, majd három összekötő etap a Pireneusokig

 

A rövid pihenés után az Alpok emelkedői következnek. A Morzine-Avoriaz és Saint-Jean-de-Maurienne közötti napon négy nagy hegy, köztük a Colombière és Madeleine csúcsaira is ellátogat a peloton. A következő etapra, Bastille napján Chambéry és Gap között kerül sor, a korábbi szakaszokhoz képest lankásabb emelkedőkkel, a Laffrey és a Noyer útjaival.

 

Az Alpok után három összekötő szakaszon át jut el a forgatag a Pireneusokig. Az összekötő szakaszok azonban az átlagosnál hegyesebbnek ígérkeznek. A 12. etapon a mende-i befutó közel áll a franciák szívéhez. Az ekkor érintett Croix Neuve emelkedőt, melyet Jalabert hegynek is nevezik Ez is tekinthető klasszikus útvonalnak, 1995-ben ezeken az utakon Laurent Jalabert és Miguel Indurain csatája borzolta a kedélyeket, majd 2007-ben a Párizs-Nizzán Alberto Contador szerzett itt felejthetetlen győzelmet.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 100 éves évfordulóját ünneplő Pireneusokban dőlhet el a verseny


A 14, a 15. és a 16. etapon a Pireneusok zseniális hegyei szórakoztathatják a kerékpársport szerelmeseit. Revel és Ax/Les 3 Domaines közötti etap egy az egyben a 2003-as útvonalon haladhat. Akkor óriási küzdelmet vívott egymással ezen utakon Ullrich és Armstrong, a texasi az utolsó kilométeren meg is rogyott, majdnem a sárga trikóját is elveszítette. Ezen az etapon a befutónak helyt adó Ax-3 Domaines mellett a kiemelt kategóriás Port de Pailhères és a Plateau de Bonascre is nagy csatát ígérhet.
 

Másnap, Pamiers és Bagnères-de-Luchon között, már kisebb hegyek várnak a még versenyben maradottakra. Ez történelmileg lesz egy nagyon fontos nap, hiszen Luchon városa 1910-ben az első pireneusokbeli etap befutójának volt a házigazdája. Azért nem csak nosztalgiázásra lesz alkalom, a Portet d’Aspet, az Ares vagy éppen a Port de Balès is komoly csatákat tartogathat. Ezt követően egy klasszikus Bagnères-de-Luchon-Pau szakasszal folytatódik a küzdelem. Ekkor a Peyresourde-Aspin-Tourmalet-Aubisque négyes legendás útjai nehezíthetik a versenyzők életét. A nap a jól ismert pau-i befutóval zárul. A második pihenőnapra is ekkor, viszonylag későn az utolsó szerdán kerül sor.
 

Lesz is mire rápihenni a fiúknak, ugyanis a rövid pihenőnap után a Pau-Col du Tourmalet szakasz vár rájuk. A Tourmalet emelkedőjét, a pihenőnap előtti szakasszal ellentétben, Barèges-től indulva, a meredekebb oldalról másszák meg.

 

Diavetítéshez kattints a képre
 

Az utolsó hétvége: Bordeaux, hosszú időfutam és párizsi körözés

Azok a sprinterek, akik túlélték ezeket a megpróbáltatásokat az utolsó pénteken a bordeaux-i befutó alkalmával mérhetik össze erejüket. Az utolsó szombatra visszatér a korábbi években megszokott hosszú egyenkénti időfutam. A Bordeaux és Pauillac között kijelölt 51 km-es kronón változhat utoljára a sárga trikós személye. Vasárnap Longjumeau és Párizs között kijelölt 105km-es etappal zárul a verseny. Ahogy megszokhattuk a záró nap a Champs-Élysées-n a sprinterek csatáját és a versenyzők köszöntését hozza.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A 2010-es Tour de France számokban

 • - 0 másodperc időjóváírás, azaz az idei évhez hasonlóan 2010-ben sem lesznek időjóváírások sem a szakaszok befutóinál, sem a szakaszok közbeni sprinthajráknál
 • - 1 prológ
 • - 1 egyenkénti időfutam
 • - 59 km az egyenkéntik hossza
 • - 9 sík etap
 • - 6 hegyi szakasz
 • - 3 hegyi befutó (Avoriaz, Ax-3 Domaines, Tourmalet)
 • - 23 második, első és kiemelt kategóriás emelkedő
 • - 2 alkalommal is megmásszák a híres Tourmalet emelkedőt a kerekesek
 • - 2 pihenőnap (Morzine-Avoriaz, Pau)
 • - 13,2km macskakő a harmadik, Wanze-Arenberg Porte du Hainau etapon
 • - 11 olyan város, amely eddig még soha nem látta vendégül a Tour mezőnyét: Arenberg Porte du Hainaut, Bourg-de-Péage, Bourg-lès-Valence, Gueugnon, Longjumeau, Pamiers, Pauillac, Sisteron, Station des Rousses, Tournus, Wanze
 • 2115m a Tour legmagasabb pontja, a Tourmalet

Szakaszok (dőlt betűvel a hegyi befutók):

 • Július 3, Prológ: Rotterdam - Rotterdam, 8km
 • Július 4, 1.etap: Rotterdam - Bruxelles, 224km
 • Július 5, 2.etap: Bruxelles - Spa, 192km
 • Július 6, 3.etap: Wanze - Arenberg Porte du Hainaut, 207km
 • Július 7, 4.etap: Cambrai - Reims, 150km
 • Július 8, 5.etap: Épernay - Montargis, 185km
 • Július 9, 6.etap: Montargis - Gueugnon, 225km
 • Július 10, 7.etap: Tournus - Station des Rousses, 161km
 • Július 11, 8.etap: Station des Rousses - Morzine-Avoriaz, 189km
 • Július 12, 1. pihenőnap: Morzine-Avoriaz
 • Július 13, 9.etap: Morzine-Avoriaz - Saint-Jean-de-Maurienne, 204km
 • Július 14, 10.etap: Chambéry - Gap, 179km
 • Július 15, 11.etap: Sisteron - Bourg-lès-Valence, 180km
 • Július 16, 12.etap: Bourg-de-Péage - Mende, 210km
 • Július 17, 13.etap: Rodez - Revel, 195km
 • Július 18, 14.etap: Revel - Ax-3 Domaines, 184km
 • Július 19, 15.etap: Pamiers - Bagnères-de-Luchon, 187km
 • Július 20, 16.etap: Bagnères-de-Luchon - Pau, 196km
 • Július 21, 2.pihenőnap: Pau
 • Július 22, 17.etap: Pau - Col du Tourmalet, 174km
 • Július 23, 18.etap: Salies-de-Béarn - Bordeaux, 190km
 • Július 24, 19.etap: Bordeaux - Pauillac, 51km
 • Július 25, 20.etap: Longjumeau - Paris Champs-Élysées, 105km

Térkép:

 

Diavetítéshez kattints a képre

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2010.06.30. 21:49
a macskaköves szakasz mindig nagy ötlet...

2010.06.29. 17:52
Az rendben van, hogy a tavalyi cikket veszik elő, de legalább át lehetne olvasni egyszer.
Már a cím alatt: "Rotterdamból rajtol a jövő évi Francia Körverseny, macskakövek az első héten, majd 3 hegyi befutó a Pireneusokban!"
"0 másodperc időjóváírás, azaz az idei évhez hasonlóan 2010-ben sem lesznek időjóváírások..."

2009.10.15. 08:32
Két Turmale? Semmi Mont Ventoux, semmi Galibier??

2009.10.14. 22:29
Miért oktatod a népet a helyesírásról, amikor SZERINTEM Te sem tudsz helyesen írni?!

2009.10.14. 19:54
Sztem az LESZ sokára, amikor az emberek megtanulnak végre helyesen írni!!!!!!

2009.10.14. 18:11
De sokára lessz még :( :( :(

2009.10.14. 17:45
Mennyit kell még aludni? :)))

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések