Rajtol a 2018-as innsbrucki országúti világbajnokság

E-mail  Nyomtatás
2018. szeptember 23.
  |   Szerző: velo.hu

Szeptember 23. és 30. között az ausztriai Innsbruck ad otthont az országúti kerékpáros világbajnokságnak. Az eseményen tizenkét számban osztanak érmeket. A magyar színeket Dina Márton és Valter Attila (U23-as mezőnyverseny), Peák Barnabás (U23-as mezőnyverseny és időfutam), Pelikán János (elit időfutam) és Király Mónika (elit mezőnyverseny) képviselik.

Szeptember 23. (Vasárnap) női és férfi csapatidőfutam: a világbajnokság a női márkasorok csapatidőfutamával kezdődik, a szebbik nem képviselőire 54,5 kilométer vár. Az aranyéremért vélhetően a szám címvédője a Team Sunweb és a Boels-Dolmans kettőse csatázhat, míg a dobogós helyek sorrendjébe a Canyon-SRAM, a Wiggle-High5 és Mitchelton-Scott sorai próbálnak majd beleszólni. Tizenkét csapat vág neki a távnak.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A férfiak 62,8 kilométert abszolválnak, a penzumban egy igencsak komoly emelkedővel. A tizenhét rajthoz álló csapat között természetesen ott lesz a címvédő Sunweb, akiket ezúttal a győzelemre kevésbé, a dobogóra viszont esélyesnek tartanak. A favorit a BMC sora, de figyelni kell a Mitchelton-Scott, a LottoNL-Jumbo és a Quick-Step Floors hatosaira is.


Szeptember 24. (Hétfő) női junior és U23-as férfi időfutam:
a junior lányok egyenkéntijével kezdődnek az egyéni számok, a táv 20 kilométer. Ami az esélyeket illeti nyílt verseny várható, talán az ausztrál Sarah Gigante, a francia Marie Le Net, a brit Georgi Pfeiffer és a német Hannah Ludwig kvartettje lehet az, aki eséllyel pályázhat a szivárványszínű trikóra, de rajtuk kívül is még hét-nyolc név odaérhet a dobogóra.


Az U23-as fiúkra 27,8 kilométer vár Peák Barnabás személyében magyar résztvevővel. A legnagyobb esélyes a címvédő dán Mikkel Bjerg, de idei teljesítménye alapján az olasz Edoardo Affini és az amerikai Brandon McNulty is az aranyéremért érkezik. Rajtuk kívül érdemes még megemlíteni a német Lennard Kamna és az ausztrál Callum Scotson neveit.


Szeptember 25. (Kedd) férfi junior és női elit időfutam:
a junior fiúk 27,8 kilométert abszolválnak. A legnagyobb esélyes a junior szinten idén mindent megnyerő, új Eddy Merckx-ként kikiáltott belga Remco Evenepoel. Rajta kívül a norvég Soren Waerenskjold, az ausztrál Luke Plapp, a szintén belga Ilan Van Wilder és a cseh Karel Vacek négyesére lesz érdemes figyelni.


A női elit szintén 27,8 kilométert teljesít, a címvédő holland Annemiek Van Vlauten igyekszik ismét megszerezni a szivárványszínű trikót, de honfitársai Ellen Van Dijk és Anna Van der Breggen is kiváló erőben vannak, így a hollandok nagyot alkothatnak ebben a számban.


Szeptember 26. (Szerda) férfi elit időfutam: az 52,5 kilométeres táv könnyűnek semmiféleképpen sem nevezhető, hatalmas csata várható a címvédő holland Tom Dumoulin és az ausztrál Rohan Dennis kettőse között. Őszintén megvallva más nem is nagyon szólhat bele az aranyérem sorsába, a dobogóra jó eséllyel pályázhat a spanyol Jonathan Castroviejo, svájci Stefan Küng vagy éppen a regnáló Európa-bajnok a belga Victor Campenaerts. A magyar színeket Pelikán János képviseli.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Szeptember 27. (Csütörtök) női és férfi junior mezőnyverseny: a lányokra 71,7 kilométer vár 975 méternyi szinttel, két kőkemény emelkedővel. A legnagyobb esélyes talán az osztrák Laura Stigger, aki mellett üde színfolt lehet az eritreai Desiet Kidane Tekeste, a brit reménység Georgi Pfeiffer, de illő megemlíteni a francia Jade Wiel és a német Hannah Ludwig kettősét is.


A junior fiúk 132,4 kilométert abszolválnak, közel 2000 méternyi szinttel, természetesen az időfutamhoz hasonlóan a mezőnyversenyben is a belga Remco Evenepoel a kikiáltott favorit. Mellette a norvég Soren Waerenskjold, a szintén belga Ilan Van Wilder vagy a spanyol Alex Martin és a német Marius Mayrhofer is a dobogóért küzdhet.


Szeptember 28. (Péntek) U23-as férfi mezőnyverseny: Nem lesz könnyű dolga a magyar triónak, Dina Márton, Peák Barnabás és Valter Attila hármasára 179,9 kilométer és közel 3000 méternyi szint vár Kufstein és Innsbruck között. A szlovén Tadej Pogacar és a kolumbiai Ivan Ramiro Sosa kettőse kiemelendő a mezőnyből a Tour de l’Avenírhez hasonlóan ezúttal is az ő csatájuk várható, de nem leírható mellettük a svájciak duója Marc Hirschi és Gino Mäder vagy éppen az amerikai Neilson Powless és az orosz Alexander Vlasov sem.


Szeptember 29. (Szombat) női elit mezőnyverseny: A táv 156,2 kilométer, 2400 méternyi szinttel. A női elit időfutamhoz hasonlóan ezt a számot is a hollandok uralhatják, Anna Van der Breggen és Annemiek Van Vleuten kettőse révén. Mellettük az ausztrál Amanda Spratt, az olasz Elisa Longo Borghini és a dél-afrikai Ashleigh Moolman nevei is kiemelendők. A magyar színeket Király Mónika képviseli.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Szeptember 30. (Vasárnap) férfi elit mezőnyverseny:
285 és fél kilométer 4670 méternyi szinttel, nem éppen a sprinterek versenye, bár még mindig tartja magát a tény, hogy a címvédő szlovák Peter Sagan nem leírandó. A legtöbb helyen a francia Julian Alaphilippe és a szlovén Primoz Roglic sikerét jósolják, de az elmúlt évek várhatóan legnyíltabb világbajnokságán a spanyol Alejandro Valverde, a brit Simon Yates, az olasz Gianni Moscon vagy éppen a kolumbiai Miguel Angel Lopez is eséllyel száll harcba.


A világbajnokság eseményeiről a velo.hu folyamatosan beszámol!


Fotók: Innsbruck-Tirol 2018 / Jan Hetfleisch
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések