Beszámoló az MKSZ közgyűlésről, Madarász Gábor az új elnök és teljesen új elnökség lett!

2012. április 22.

Megtartotta rendes éves és tisztújító közgyűlését a Magyar Kerékpársportok Szövetsége. A tegnapi, elmaradt közgyűlés után a mai, már létszámtól függetlenül, az alapszabály értelmében mindenképpen érvényesnek minősült, a 96 bejegyzett klubból 54 volt jelen.  Az elnökség, a korábbitól eltérő nevekkel és "új arcokkal" állt fel, így valóban új irányvonalon folytatódhat a szövetség munkája.Az elnök személyére egyetlen jelölés érkezett, Madarász Gábor személyében, melyet a közgyűlés egyhangúan elfogadott. Madarász ismertette a korábbi előéletét a hazai kerékpársportban, elsősorban a Millenáris kerékpárpálya újjáépítésére kitérve. A közgyűlés az egyetlen elnöki jelölést, egyhangúan megszavazta. A három alelnöki pozícióra összesen 4 jelölés érkezett, az alelnökök végül Katona Kálmán (a mountain-bike szakág jelenlegi elnöke), Kocsis Sándor és Somogyi Miklós (a BMX szakág jelenlegi elnöke) lett, Törzsök Zsolt (az országúti szakág jelenlegi elnöke) jelölését a közgyűlés nem szavazta meg.

A maradék két elnökségi tag pozícióra szintén négy jelölés érkezett, közülük Eisenkrammer Károly és Veszelovszki Zsolt lettek megszavazva, Törzsök Zsolt és Kovalóczy Áron nem kapta meg a bejutáshoz szükséges szavazatot.

A közgyűlés érdekessége, hogy az országúti szakág jelenlegi vezetősége részéről, senki nem került be az új elnökségbe, de ettől még az országúti szakágban érintett sportolók, sportvezetők nagy számban kerültek be. . A közgyűlés egyébként nagyon kulturált formában és hangulatban zajlott.


A közgyűlés napirendi pontjai voltak még a tisztújításon túl:


1/ Az elnökség tevékenységéről szóló éves beszámoló;


A leköszönő elnökség beszémolójának központjában szerepelt, csökkent a versenyzői engedélyek kiadása az elmúlt 3 évben, főleg az utánpótlás korúaknál. A licenszek árai 2009-he képest nem emelkedtek. 6,2 állami támogatás került megszavazásra 2011-re az MKSZ részére. 1,7 milliót vissza kellett utalni, mert a 2010-es költségvetést nem fogadta el teljes mértékben a minisztérium.

Az első napirendi pontot, bár a felmerülő kérdések némelyikére a lemondó elnökség nem válaszolt, elfogadta.


2/ A Felügyelő Bizottság jelentése;


A FEB beszámoló elfogadta az elnökség 2011-es gazdasági mutatóit és megállapította a szövetség a tavalyi évben összességében sikeresen tevékenykedett. Egyben jelezte, az MKSZ számára bevétel növelésre lenne szükség.


A második napirendi pontot a közgyűlés egyhangúan elfogadta.


3/ A Szövetség pénzügyi helyzetéről szóló számviteli törvény szerinti beszámoló és
közhasznúsági jelentés;


A harmadik napirendi pontot a közgyűlés egyhangúan elfogadta.

4/ 2012-es évre vonatkozó pénzügyi és szakmai terv;


Visszás helyzet alakult ki, hiszen az elnökség már korábban lemondott, ettől függetlenül egy tervet a közgyűlésre még összeállítottak. A tervben a következő tételek szerepeltek:

  • Bevételek: Egyesületi tagdíj: 0,5 millió, Licenszdíj: 1,5 millió, Állami támogatás: 5,5 mió
  • Kiadások: Általános működésre: 6 millió, Utánpótlás nevelésre: 1,5 millió


A közgyűlés ezt a pontot, 26 nem és 19 szavazat igen ellenében nem fogadta el, így ezt egy következő közgyűlésen újratárgyalják.