Peter Sagan világbajnokként nyerte meg a Párizs-Roubaix-t

E-mail  Nyomtatás
2018. április 08.
  |   Szerző: m.norbi

A regnáló világbajnok Peter Sagan (Bora-hansgrohe) győzelmével ért véget a 2018-as Párizs-Roubaix. Sagan mögött a svájci bajnok Silvan Dillier (AG2R La Mondiale) lett a második, míg a Flandriai Körverseny győztese Niki Terpstra (Quick-Step Floors) érkezett harmadikként. Sajnos a nap krónikájához hozzátartozik a fiatal belga Michael Goolaerts (Veranda’s Willems-Crelan) bukása, akit újra kellett éleszteni.

A tavasz egyik legfontosabb, legnagyobb presztízzsel bíró egynaposával folytatódott a 2018-as WorldTour sorozat. Az immáron 116. alkalommal elrajtoló Párizs-Roubaix az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is 257 kilométeren vezetett, huszonkilenc kockaköves szektorral közte a Trouée d’Arenberg, a Mons-en-Pévèle és a Le Carrefour de l’Arbre legendás rázatóival.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A rajtot követően rögtön megindultak a próbálkozások, ennek ellenére viszonylag sokat kellett várni a nap szökésének kialakulására, melybe Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Marc Soler (Movistar Team), Ludovic Robeet (WB Aqua Protect Veranclassic), Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic), Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Geoffrey Soupe (Cofidis, Solutions Credits), Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM) és Jay Robert Thomson (Dimension Data) keveredett bele.


Az első szektorhoz a Troisvilles kockaköveihez közeledve kezdett idegessé válni a mezőny, több kisebb bukás borzolta a kedélyeket, melyek következtében Stefan Küng (BMC), Nelson Oliveira (Movistar) és Geraint Thomas (Sky) is a verseny feladására kényszerült.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az elmenés legnagyobb előnye is a Troisville közeledtével tetőzött, a kilenc fős szökés ekkor kicsit több mint nyolc perc fölé növelte a különbséget. Az első szektort sem úszták meg a kerekesek a főmezőny elején estek, többek között a verseny címvédője Greg Van Avermaet (BMC) és Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) is hátul ragadt, csak nagy erőfeszítések árán sikerült visszaküzdeniük magukat.


A harmadik szektorban a fiatal belga Michael Goolearts (Veranda’s Willems-Crelan) bukott hatalmasat, sajnos a kerekest újra kellett éleszteni, egyelőre nem tudni, hogy a bukás miatt állt-e meg a szíve, mentőhelikopterrel szállították a Lille-i kórházba.


Az Arenberg előtt Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) számára is véget ért a verseny, az ausztrál sor első számú embere is csúnyán a földre került. Az első ötcsillagos szektorban az Arenberg rázatóján kissé széthullott a szökevénycsoport, míg a főmezőnyből Mike Teunissen (Team Sunweb) és Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) kettőse indult meg, akikhez nem sokkal később Nils Politt (Katusha-Alpecin) zárkózott fel. Ez a sor könnyűszerrel megfogta a szökésből leszakadó versenyzőket, de mintegy húsz kilométer múlva az egyre fogyatkozó főmezőny bekebelezte őket.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az utolsó hetven kilométerre fordulva már csak Bystrom, Wallays, Dillier és Robeet maradt az élen bő egy perces előnnyel. Gilberték megfogását követően Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) volt a következő, aki elindult, ám az ő támadása sem volt hosszú életű, sokak számára érthetetlen volt a Quick-Step taktikája, akik folyamatosan használták el embereiket.


Bő ötven kilométerrel a vége előtt Greg Van Avermaet (BMC) próbálkozott kétszer is aztán Peter Sagan (Bora-hansgrohe) akciózott, aki után nem nagyon indult meg senki sem. Sagan pillanatok alatt felért a szökevényekre, egy kis idő múlva Wout Van Aert (Veranda’s Willems-Crelan) és Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) indultak utána, de nem tudtak felérni, így visszaolvadtak asz üldözősorba.


A második ötcsillagos szektor a Mons-en-Pévèle előtt újabb bukás történt a főmezőnyben egy Quick-Step Floors kerekes legyezett be minek hatására többek között Tony Martin (Katusha-Alpecin), Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) és Luke Rowe (Sky) fogott talajt.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Sagan egyre növelte elől a tempót mialatt hátul darabjaira szakadt a sor a Mons-en-Pévéle kockakövein. A regnáló világbajnok Dillier és Wallays társaságában tempózott a Greg Van Avermaet (BMC), Niki Terpstra (Quick-Step Floors), Wout van Aert (Veranda’s Willems-Crelan), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Jens Debusschere (Lotto-Soudal), Taylor Phinney (EF Education First-Drapac) és Sep Vanmarcke (EF Education First-Drapac) alkotta üldözőcsoport előtt.


Sagan harminccal a vége előtt még azt is megengedte magának, hogy kért egy imbuszkulcsot, hogy beállítsa a kormányát. Wallays nem sokáig bírta a tempót, az utolsó szektorokhoz közeledve így Sagan és Diller duója maradt az élen, de ekkor már közel másfél perces előnnyel.


Az utolsó fekete jelzésű rázatón a Le Carrefour de l’Arbrén Terpstra váltott tempót az üldözősorban, négy főre redukálva a második csoport létszámát, Terpstra mellett Van Avermaet, Vanmarcke és Stuyven maradtak, a tempóváltás hatására Saganék előnye egy perc alá csökkent.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A szinte az egész napot szökésben töltő Silvan Dillier (AG2R La Mondiale) fordult elsőként a Roubaix-i velodromba, de a sprintet Peter Sagan (Bora-hansgrohe) nyerte, ezzel harminchét év elteltével újra az aktuális világbajnok győzött az észak-poklán. Harmadikként Niki Terpstra (Quick-Step Floors) haladt át a célvonalon, aki az utolsó öt kilométeren lépett el az üldözősortól.


Eredmények:


1. Peter Sagan (Bora-hansgrohe) 5:54:06
2. Silvan Dillier (AG2R La Mondiale) a.i
3. Niki Terpstra (Quick-Step Floors) + 57 mp
4. Greg Van Avermaet (BMC) + 1:34
5. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) + 1:34
6. Sep Vanmarcke (EF Education First-Drapac) + 1:34
7. Nils Politt (Katusha-Alpecin) + 2:31
8. Taylor Phinney (EF Education First-Drapac) + 2:31
9. Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) + 2:31
10. Jens Debusschere (Lotto-Soudal) + 2:31
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.04.09. 18:39
Talan az Tot, nem kellett volna.

2018.04.09. 09:30
Magyar Lajos: tökéletes megfogalmazás, talán még annyit hozzá, hogy Sagan remélem utólag is felajánlja győzelmét (vagy annak egy részét) Michael Goolaerts-nak, és családjának. Részvétem / R.I:P. :(

2018.04.08. 21:36
A tót kiválóan versenyzett, bevállalt egyedül, felért a szökésre és megérdemelten nyert! Az igazi hős azonban Dillier, aki 200 km-es szökésből a dobogó második fokára küzdötte fel magát. Elismerésem mindkettőnek!

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések