Pálya világbajnokság 2019! Interjú Filutás Viktorral: többet versenyeztem egy év alatt pályán, mint előtte bármikor

E-mail  Nyomtatás
2019. március 02. szombat
  |   Szerző: velo.hu

Filutás Viktor a 160 körös, 40 kilométeres pontversenyben volt érdekelt a lengyelországi Pruszkowban zajló pályakerékpáros világbajnokság harmadik napján. A magyar kerekes az első hajrá során rögtön pontokat is szerzett, ezt követően azonban szinte mindenki a körelőnyre hajtott, így nem volt egyszerű Viktor dolga. A szivárványszínű trikót végül a holland Jan Williem van Schip szerezte meg a spanyol Sebastian Mora Vedri és az ír Mark Downey előtt. Filutás a huszadik helyen zárt.

 

Diavetítéshez kattints a képre

Ahhoz képest, hogy csak nem régiben tudtad meg, hogy egyáltalán indulhatsz a világbajnokságon egy egészen jó kis pontversenyt menttél. Hogyan élted meg az elmúlt néhány hetet?


- Már a 2018-as év végén úgy kezdtük el a felkészülést, hogy van egy kvótánk a pontversenye, amit aztán olyan két hónappal ezelőtt elvesztettünk. Később kaptuk a hírt, hogy a tartalékok között azért továbbra is számolnak velünk. Sajnos a világbajnokság rajtja előtt mindössze egy héttel vált biztossá, hogy indulhatok.


Ezek szerint a tél folyamán akkor nem is készültél speciálisan erre a versenyre?


- Titokban készültem, a kondi edzések azért megvoltak, a téli felkészülésem haladt, intenzív tréningeken vettem részt, de amikor megtudtam, hogy mégse indulhatok, akkor fejben elengedtem ezt az egészet és inkább az országútra fókuszáltam. A kondi az megmaradt, a hosszabb edzésmunkának köszönhetően. Három országúti versenyen is szerepeltem, részt vettem egy két hetes hegyekkel teletűzdelt edzőtáborban is, azonban a speciális gyorsító edzések nélkül nem voltam olyan szinten, mint a többiek. Az izomerőm az megvolt, de a gyorsaság az hiányzott.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az első részhajrán pontokat is szereztél, hogy élted meg ezt belülről, hogyan alakult a későbbikekben a futam?


- Ez az első hajrá pont annak a tipikus esete, amikor az esélytelenek szereznek pontot, mint például én. Persze jó lett volna még egy-két hajrára rámenni, de a mezőny elég hamar elkezdett a körelőnyben gondolkozni, ahhoz pedig én jelenleg nem tudtam érdemileg hozzátenni, nem sikerült a sorokkal elcsorognom, nem volt meg hozzá a megfelelő gyorsaságom és lábfordulatom. Az első részhajrá az rendesen fejbe is vágott, mire regenerálódtam az nagyjából ötven körbe tellett, akkora pedig már a verseny elúszott.


Ez volt az első fél szezonod az elit pályások között, hogy látod a jövőd ebben a szakágban?


- Igazából nincs nagy különbség köztem és a felnőtt mezőny között, az az igazság, hogy ezek a srácok meleg éghajlatról jöttek, miközben végigversenyezték az egész világkupa szezont, eközben én szánkózással, hógolyózással és kutyasétáltatással készültem a világbajnokságra. Lényegében ennyi a különbség. A pályaszezon további része egyelőre kérdéses, de mivel idén ebben a szakágban hivatalosan is a BVSC versenyzője lettem, így remélem, hogy sokkal több versenyre tudok majd eljutni. 2018-ban elég sokat mentem pályán Krisztiánnal együtt, már csak a kvótaszerzés miatt is. Reménykedem benne, hogy hosszú távon azért érhetek el jó eredményeket is.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések