Országútis hírek külföldről: Tim Wellens sikere a Brabantse Pijl klasszikusán, szívmegállás okozta Michael Goolaerts bukását a Roubaix-n, Rémy Di Gregorio EPO-val akadt fenn, a Cofidis csapatvezetője Nacer Bouhannit kritizálta

E-mail  Nyomtatás
2018. április 12. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

Tim Wellens nyerte a Brabantse Pijl klasszikusát

 

Diavetítéshez kattints a képre


A közelgő ardenneki klasszikusok első felvezető eseményeként került sor a kiemelt kategóriás Brabantse Pijl egynaposára. Leuven és Overijse között 202 kilométer várt a kerekesekre a végén az elmúlt években már jól megszokott körpályával. A verseny egyperces gyászszünettel kezdődött a Párizs-Roubaix-t követően elhunyt Michael Goolearts emléke előtt adózva. A nap szökését Dries De Bondt (Veranda's Willems Crelan), Calvin Watson (Aqua Blue Sport), Tyler Williams (Israel Cycling Academy), Michael Grosu (Nippo-Vini Fantini), Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij), Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic) és Andrea Peron (Novo Nordisk) alkották. A huszonhárom kilométeres körpályán öt kisebb emelkedő nehezítette az előrehaladást. Az elmenés megfogását követően Tosh van der Sande (Lotto-Soudal) és Jack Haig (Mitchelton-Scott) duója indult meg, akik bő harminc másodperces előnnyel viszonylag sokáig tartották magukat az élen. Közben hátrébb folyamatos volt a szelekció, az üldözősor az utolsó tíz kilométerhez közeledve ezt a kettőst is bekebelezte.


Szűk nyolc kilométerre a céltól indult meg Tim Wellens (Lotto-Soudal), akit már nem is tudtak utolérni, így a belga kerekes nyerte a viadalt a címvédő Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) és csapattársa Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) előtt.


„Az volt a terv, hogy a lehető legkorábban megbontsuk az első sort, hisz nagyon komoly nevek tekert ott – így Wellens célba érkezést követően. – Először Maxime Monfort akciózott majd Tosh Van der Sande lépett el. Amikor utolérték őket, akkor jött el az én időm. Örülök, hogy sikerült nyernem, remélem, hogy a formám az ardenneki klasszikusokig kitarthat.”


A hölgyek első alkalommal kiírt versenyét az olasz Marta Bastianelli (Ale Cipollini) nyerte Leah Kirchmann (Team Sunweb) és Mariane Vos (Waowdeals) kettősét maga mögé utasítva.
 

A boncolás eredménye szerint a szívinfarktus okozta Michael Goolaerts bukását

 

Diavetítéshez kattints a képre


A francia hírügynökség értesülései szerint elkészült Michael Goolaerts boncolásának jegyzőkönyve, melynek értelmében a Veranda’s Willems-Crelan versenyzője tekerés közben kapott szívinfarktust, ennek következtében bukott. Amikor a Párizs-Roubaix orvosi stábja a helyszínre ért a mindössze huszonhárom esztendős kerékpáros eszméletlen volt és nem lélegzett. A mintegy félórás újraélesztési procedúrát követően szállították a lille-i kórházba, ahol nem sokkal később elhunyt.


„A boncolás megerősítette azt az előzetes hipotézist miszerint Michael Goolaerts menet közben kapott szívinfarktust és ennek kapcsán bukott a Párizs-Roubaix egynaposán - nyilatkozta Remy Schwartza cambrai-i ügyészség szóvivője. – A boncolás teljes leiratára valamint a toxikológiai jelentésre még várunk.”


Rémy Di Gregorio EPO-val bukott

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség azonnali hatállyal felfüggesztette a francia Rémy Di Gregoriot, akinek az idei Párizs-Nizza ötödik szakaszát követően levett mintájában találtak tiltott szert. A darbepoetin megfelel egy sokadik generációs EPO-nak. Di Gregorio pályafutása során már nem először kerül gondba, 2012-ben szállodai szobájában találtak érdekes anyagokat, melyeket később tudott ugyan igazolni, de akkori csapata a Cofidis az év végén nem kínált számára új szerződést. Később egyfajta mentsvárként került a Delko Marseille Provence KTM jogelődjéhez. A francia pro-kontinentális sor vezetősége nem érti a történteket, és joggal aggódik, hisz a sor jelentős mértékben önkormányzati forrásokból tartja fent magát.


A Cofidis csapatvezetője Nacer Bouhanni munkához való hozzáállását kritizálta

 

Diavetítéshez kattints a képre


A francia Cofidis csapatának idei eredményei eddig alátámasztják az új csapatvezető Cedric Vasseur szemléletváltását, ami a várakozásoknak megfelelően Vasseur és sztársprintere Nacer Bouhanni kapcsolatának megromlásához vezetett. Az eddig legfőbbképp Bouhanni sikereire építő sor szekerét 2018-ban Christophe Laporte és Hugo Hofstetter kettőse húzza. Vasseur megelégelve Bouhanni idei produkcióját a Mapei teljesítménydiagnosztikai központjába vitte az egykori bokszolót, ahol bebizonyosodott, hogy sprintere nincs túl jó erőnléti állapotban. Mindezek mellett az elvégzett munkával és a csapattársaihoz való hozzáállással sem elégedett. A pontot az i-re a Sarthe Körverseny első szakasza tette fel, ahol Bouhanni mintegy 150 kilométer után kapitányként feladta a viadalt.


„Nacer nem úgy áll a dolgokhoz, ahogyan az elvárható lenne tőle – nyilatkozta egy francia lapnak Vasseur. – Magára hagyja a csapattársait, kapitányi mivolta ellenére elsőként hagyja el a hajót. A legkevesebb az lenne, hogy legalább végigtekerje az adott szakaszt. A teljesítménydiagnosztikai vizsgálat megállapította, hogy jelenleg nincs olyan formában, hogy például egy Tour de France-on versenyezhessen.”
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések