Országútis hírek külföldről: Sonny Colbrelli nyerte a Dubai Kör királyszakaszát, azonban Brandon McNulty volt a nap valódi hőse, újabb Quick-Step Floors siker Kolumbiában, Poels és De La Cruz segítik majd Froome-ot az Andalúz Körön (+videók)

E-mail  Nyomtatás
2018. február 10. szombat
  |   Szerző: m.norbi

Sonny Colbrelli nyerte a Dubai Kör királyszakaszát, Quick-Step Floors kerekes győzött a Colombia Oro y Paz negyedik szakaszán is

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Dubai Kör királyszakaszán mintegy 170 kilométer megtételét követően a Hatta Dam gátjához érkezett a karaván, amely az elmúlt években már több ízben is döntött az összetett végkimeneteléről. A rajtot követően Brandon McNulty (Rally Cycling), Robin Carpenter (Rally Cycling), Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Christopher Williams (Novo Nordisk), Sun Xiaolong (Mitchelton-BikeExchange) és Simone Bevilacqua (Willier-Triestina) szakadtak el a főmezőnytől. Az elmenés legnagyobb előnye négy perc környékén tetőzött, mindezek ellenére az elől tekerők remekül dolgoztak össze. Huszonöt kilométerrel a vége előtt még mindig három perc feletti volt a fórjuk, majd a Hatta Dam emelkedőjén a mindössze tizenkilenc esztendős McNulty maradt egyedül az élen.

 


Sokáig úgy tűnt, hogy kitarthat az előnye, azonban a helyenként tizenhét százalékos meredeken megrogyott, így alig ötven méterre a céltól utolérték. A szakaszt végül az olasz Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) nyerte Magnus Cort (Astana) és Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) előtt. Összetettben Elia Viviani (Quick-Step Floors) két másodperc előnnyel megtartotta vezető helyét.


„Nagyon szerettem volna visszafizetni a csapatomnak azt a munkát, amit értem végeztek a körverseny kezdete óta – mondta Colbrelli a célba érkezést követően. – Vincenzo Nibali döntő szerepet vállalt abban, hogy esélyem lehessen ma sprintelni. Remélem, hogy az a munka, amit értem végzet is hozzásegítheti ahhoz, hogy elérje ebben az idényben a kitűzött céljait. Húsz kilométerrel a vége előtt volt némi gond a kerékpárommal, de úgy döntöttem, hogy nem cserélek, inkább lentebb váltok. Az utolsó ötven méter brutális volt. Mintha soha nem akart volna véget érni. Viviani megtartotta összetettbeli vezetését, de az utolsó szakaszon még sok minden megtörténhet.”

 


Eközben Kolumbiában a Colombia Oro y Paz verseny az első emelkedős befutójához érkezett. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) zsinórban szerzett három sikerét követően az Alto Boquerón hegye már az emelkedőket is jobban bíró kerekeseknek feküdt. Az utolsó kilométerekre rendesen megrostálódott a karaván, több apró akció is indult, a szakaszgyőzelmet azonban a francia Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) szerezte meg ezzel a belga sor negyedik sikerét aratva a versenyen. A második a regnáló kolumbiai bajnok Sergio Henao (Sky), míg a harmadik Nairo Quintana (Movistar) lett. Összetettben Alaphilippe négy másodperc előnnyel vezet.
 

Brandon McNulty: nem fogtam fel, hogy mennyire is meredek a vége

 

Diavetítéshez kattints a képre


Sonny Colbrelli nyerte a Dubai Kör királyszakaszát, a hírek mégis inkább a még mindig csak tizenkilenc esztendős amerikai Brandon McNulty körül forogtak. A Rally Cycling kerekesét mindössze ötven méterrel a cél előtt érték utol.


„Kissé alábecsültem az utolsó emelkedőt, nem fogtam fel, hogy mennyire is meredek a vége – így a szakaszt követően az elsősorban kiváló időfutam menőnek titulált McNulty. – Száz méterrel a vége előtt már szinte biztos voltam abban, hogy hazaérek. Az egyik pillanatban még ötven másodpercnyi előnyöm volt, amikor meg már hátranéztem ott voltak a nyomomban. Igazából nem lehetek elkeseredve, hisz Robinnal együtt remek szakaszt teljesítettünk.”


Poels és De La Cruz segítik majd Froome-ot Andalúziában, Thomas és Kwiatkowski vezetik a Sky-t Algarve-ban

 

Diavetítéshez kattints a képre


Alig egy hete jelentette be a brit Sky csapata, hogy a szalbutamol ügye ellenére Chris Froome a február 14-én rajtoló Andalúz Körversenyen kezdi a 2018-as szezont. A minap Froome segítőit is megnevezték, akik közül Wout Poels és David De La Cruz kettősét érdemes kiemelni, de ott lesz Spanyolországban Philippe Deignan, Salvatore Puccio, Dylan Van Baarle és Christian Knees is. Froome részvételét nagy örömmel fogadta Joaquin Cuevas versenyigazgató, akit szemlátomást egyáltalán nem zavar a kenyai születésű kerekes elleni eljárás. Időközben azt is bejelentették, hogy az Algarvei Körversenyen Geraint Thomas és Michal Kwiatkowski duója vezeti majd a brit sort.
 

Pierpaolo De Negri fennakadt egy doppingellenőrzésen

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az elmúlt éveket a Nippo-Vini Fantini kötelékében töltő, de az idei szezonra már az olasz-román MsTina-Focus kontinentális csapatához aláíró olasz Pierpaolo De Negri anabolikus szteroiddal akadt fenn egy versenyen kívüli doppingellenőrzésen még 2017. december 21-én. A harmincegy éves kerekes ellen csapata vizsgálatot indított, míg a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség azonnali hatállyal felfüggesztette versenyengedélyét. Az MsTina vezetősége bízik abban, hogy versenyzőjük tisztázni tudja majd magát a vádakkal szemben.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések