Országútis hírek külföldről: Simon Yates nyerte a Romandiai Kör királyszakaszát, Bouhanni volt a leggyorsabb Yorkshire-ben, újra gyászol a kerékpáros világ, Moscon rasszista megjegyzései

E-mail  Nyomtatás
2017. április 30.
  |   Szerző: velo.hu

Simon Yates nyerte a Romandiai Körverseny királyszakaszát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Domdidier és Leysin között 163 és fél kilométer várta a kerekeseket a Romandiai Körverseny, negyedik királyszakaszán. A penzum egy második és három első kategóriás emelkedővel rémisztgette a versenyzőket, természetesen a végén hegyibefutóval. A rajtot követően Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Pavel Kochetkov (Katusha-Alpecin), Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal), Sander Armee (Lotto-Soudal), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Mickaël Chérel (AG2R La Mondiale), Youcef Reguigui (Dimension Data) és Andrea Pasqualon (Wanty - Groupe Gobert) menekültek előre. Az elmenés legnagyobb előnye szűk négy perc környékén tetőzött. Az emelkedők természetesen darabjaira szedték a szökést, majd az esélyesek be is darálták őket.


A főmezőny maradékából Simon Yates (Orica-Scott) támadott az utolsó mindent eldöntő kaptatón, akit nem sokkal később Richie Porte (BMC) követett. A kettős remekül együttdolgozva ért fel, ahol Yates az utolsó métereken lesprintelte riválisát. A harmadik Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) lett. Összetettben az utolsó időfutam előtt Yates előnye mindössze tizenkilenc másodperc Porte ellenében.


„Megpróbálok majd mindent kiadni magamból a holnapi egyenkéntin – így Yates a célba érkezést követően. – Nem lesz egy könnyű időfutam, számos technikás rész nehezíti a dolgunkat. Tizenkilenc másodperc nem sok egy olyan specialista ellen, mint Richie Port, így kockázatot kell vállalnom, ha nyerni akarok.”
 

Bouhanni volt a leggyorsabb Yorkshire-ben, meglepő kolumbiai siker az Asztúriai Körön

 

Diavetítéshez kattints a képre


Tadcaster és Harrogate között mindössze 122 és fél kilométer várta a karavánt a Yorkshire-i Körverseny második szakaszán. Az első etaphoz hasonlóan a végjátékban ezúttal is a sprinterek vitézkedhettek, akik közül Nacer Bouhanni (Cofidis) szerezte meg a szakaszgyőzelmet Caleb Ewan (Orica-Scott) és Jonathan Hivert (Direct Energie) előtt. Összetettben Ewan vette át az első helyet.


Közben Spanyolországban megkezdődött az Asztúriai Körverseny, Nairo Quintana utolsó felkészülési versenye a közelgő jubileumi Giro d’Italia előtt. Az első szakasz Pola de Lena városába vezetett 169 kilométeren át. A penzum négy kisebb emelkedőt tartogatott, a célhoz legközelebbi pedig annak rendje és módja szerint szét is kapta a mezőnyt. A győzelmet végül kisebb meglepetésre a kolumbiai Weimer Roldan (Medellin-Inder) szerezte meg Raul Alarcon (W52-FC Porto) és Carlos Barbero (Movistar) előtt.


Belehalt fejsérülésébe Chad Young

 

Diavetítéshez kattints a képre


Sajnos Michele Scarponi tragikus halálát követően újra gyászol a kerékpáros társadalom. A Tour of the Gila utolsó szakaszának lejtmenetében esett hatalmasat az Axeon-Hagens Bermans csapatának huszonegy éves kerekese Chad Young, aki súlyos fejsérülést szenvedett. A család kérésére a pontos diagnózis nem látott napvilágot, viszont néhány napja Axel Merckx csapata lenyilatkozta, hogy a kerekes vegetatív állapotba került, felépülésére az orvosok nem látnak esélyt. Sajnos másnap Young feladta a küzdelmet. Young 2015 augusztusában került Merckx lassan legendássá váló utánpótláscsapatába. Legjobb eredményeit egy évvel később az Albertai Körversenyen érte el.


Gianni Moscon rasszista megjegyzései felháborították a mezőnyt

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Romandiai Körverseny harmadik szakasza során az olasz Gianni Moscon rasszista megjegyzésekkel illette a FDJ színes bőrű kerékpárosát Kevin Rezát. A Sky csapatának sportigazgatója Nicolas Portal elfogadhatatlannak minősítette versenyzője viselkedését, aki folytathatta ugyan a versenyt, de a brit csapat belső kivizsgálást kezdeményezett. Reza elfogadta ugyan Moscon bocsánatkérését, de a mezőnyben továbbra is forrnak az indulatok, elsősorban a FDJ háza táján.


„Megdöbbentő, hogy ilyen bolondok vannak a mezőnyben – így Sebastian Reichenbach Reza csapattársa. – Moscon a szégyene a sportágunknak.”


A Bahrain-Merida és a CCC Sprandi Polkowice csapatainak kerete a Giróra

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Bahrain-Merida sora a címvédő Vincenzo Nibalival vág neki a közelgő jubileumi Olasz Körversenynek. Nibali körül viszonylag erős csapat áll majd, olyan segítőkkel, mint Manuele Boaro, Kanstantin Siutsou vagy Giovanni Visconti.


A Bahrain-Merida sora: Vincenzo Nibali (olasz), Valerio Agnoli (olasz), Manuele Boaro (olasz), Javier Moreno (spanyol), Franco Pellizotti (olasz), Kanstantin Siutsou (fehérorosz), Giovanni Visconti (olasz), Luka Pibernik (szlovén) és Enrico Gasparotto (olasz)


A lengyel szabadkártyás sor a CCC Sprandi Polkowice is megnevezte kilenc fős keretét. A csapat leginkább a szakaszgyőzelmeket helyezheti előtérbe, igazi kapitányról nem beszélhetünk náluk, ellenben a sprinteknél érdemes lesz figyelni Simone Ponzira.


A CCC Sprandi Polkowice sora: Marcin Bialoblocki (lengyel), Felix Grosschartner (osztrák), Jan Hirt (cseh), Lukasz Owsian (lengyel), Maciej Paterski (lengyel), Simone Ponzi (olasz), Branislau Samoilau (fehérorosz), Michal Schlegel (cseh) és Jan Tratnik (szlovén)


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések