Országútis hírek külföldről: Sagan 14. szakaszgyőzelme a Svájci Körön, a címvédő Miguel Lopez feladta a versenyt, elhunyt Hein Verbruggen, a Bardiani felfüggesztett kerekesei is ott lehetnek az olasz bajnokságon

E-mail  Nyomtatás
2017. június 15. csütörtök
  |   Szerző: velo.hu

Peter Sagan tovább növelte győzelmi rekordját a Svájci Körversenyen

 

Diavetítéshez kattints a képre


Bex és Cevio között egy 222 kilométeres szakasszal folytatódott a Svájci Körverseny. Az ötödik etap penzuma két emelkedőt is tartogatott ennek ellenére a sprintereknek kedvezett. A nap szökését Lars Petter Nordhaug (Aqua Blue Sport), Arman Kamyshev (Astana), Sam Bewley (Orica-Scott), Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Jesper Asselman (Roompot) és Ben King (Dimension Data) alkották. Az elmenés legnagyobb előnye hat perc környékén tetőzött.


A szökevénycsoport legtovább kitartó tagjait olyan hat kilométerre a céltól érték utol, jöhetett a mezőnyhajrá melyben Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) bizonyult a legjobbnak, aki pályafutása tizennegyedik szakaszgyőzelmét szerezte a Svájci Körön. A második Michael Albasini (Orica-Scott), míg a harmadik Matteo Trentin (Quick-Step Floors) lett. Összetettben nem történt változás továbbra is Damiano Caruso (BMC) áll az élen, előnye tizenhat másodperc Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) előtt.


„Nagyon örülök a sikeremnek, mivel a Bora versenyzői mindent megtettek ma azért, hogy a végén esélyem lehessen – így a regnáló világbajnok a célba érkezést követően. – Korábban is próbálkoztunk, azonban míg az előző szakaszok végjátékai igencsak hektikusra sikeredtek ezúttal tökéletes munkát hajtottunk végre. Feküdt nekem a hajrá, élni tudtam a kínálkozó lehetőséggel.”
 

A címvédő Miguel Angel Lopez feladni kényszerült a versenyt

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Svájci Körverseny címvédője Miguel Angel Lopez mintegy hetven kilométerrel az ötödik szakasz vége előtt lejtmenetben bukott hatalmasat eltörve a jobb hüvelykujját és összezúzva magát. A huszonhárom esztendős kolumbiai kerékpárost nem kerüli el a balszerencse, hisz egy tavaly év végi lábsérülés következtében lényegében májusig nem versenyezhetett, most pedig újabb kihagyás várhat rá, bár a helyzet komolyságához képest még viszonylag olcsón megúszta.


Elhunyt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség egykori elnöke Hein Verbruggen

 

Diavetítéshez kattints a képre


Sajnos számos műtéti beavatkozás ellenére sem sikerült felülkerekednie leukémiáján a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség korábbi elnökének Hein Verbruggennek, akit hetvenöt éves korában ért a halál. Verbruggen tizenöt éven keresztül 1991 és 2006 között irányította a sportág nemzetközi szövetségét számos újítást bevezetve. Sajnos azonban regnálása idején történt a Festina-botrány és Lance Armstrong uralkodása. Bírálói szerint vastagon benne volt a keze mindkettőben. Azzal vádolták meg, hogy az UCI vezetésével nem akadályozták meg a dopping elterjedését, tevékenységük így hozzájárult ahhoz, hogy a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrongból szupersztár válhasson.


A Bardiani-CSF kerekesei el vannak ugyan tiltva, de részt vehetnek az olasz bajnokságon

 

Diavetítéshez kattints a képre


Stefano Pirazzi és Nicola Ruffoni doppingügyei kapcsán a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség a minap döntést hozott az olasz Bardiani-CSF csapata ügyében, méghozzá, hogy mivel két doppingesetről van szó, így június 14-től július 14-ig felfüggesztették a sor versenyengedélyét méghozzá az UCI 7.21.1-es cikkelyének megsértése miatt. Ez azt jelenti, hogy a csapat kerékpárosai nem állhatnak rajthoz egyetlen hivatalos kerékpáros eseményen sem. Azonban a versenyzők hiába vannak kollektívan eltiltva, az olasz bajnokságon rajthoz állhatnak, mivel az egyéni versenynek tekintendő.


Primoz Roglic nyerte a Ster ZLM Körverseny prológját, spanyol győzelem Koreában

 

Diavetítéshez kattints a képre


Westkapelle városában egy hét és fél kilométeres egyéni időfutammal kezdődött a 2.1-es besorolású Ster ZLM Körverseny. A holland kisvárosban a szlovén Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) bizonyult a leggyorsabbnak, aki mindössze nyolc perc négy másodperc alatt abszolválta a távot. A második legjobb időt Marcel Kittel (Quick-Step Floors), míg a harmadikat csapattársa Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors) repesztette. Természetesen az első napot követően az összetettben is ez a sorrend.


Közben elrajtolt a szintén 2.1-es besorolású Koreai Körverseny is, ahol egy koránt sem rövid 216,9 kilométeres penzummal nyitottak. Az etap mezőnyhajrával zárult, amit a spanyol Jon Aberasturi (Team Ukyo) nyert meg az olasz Nicolas Marini (Nippo-Vini Fantini) és a hazai Kyoung Ho Park (Geumsan Insam Cello) előtt.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések