Országútis hírek külföldről: Porte nyerte a Romandiai Kört, Quintana győzött az Asztúriai Körverseny királyszakaszán, nyolc versenyzővel vág neki a Girónak az Astana, Moscon ellen az UCI is vizsgálatot indított

E-mail  Nyomtatás
2017. május 01. hétfő
  |   Szerző: velo.hu

Richie Porte nyerte a Romandiai Körversenyt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Lausanne környékén egy 18,3 kilométeres egyenkénti időfutammal zárult a Romandiai Körverseny. A táv két kisebb emelkedőt is tartogatott, így sok minden múlott rajta. A leggyorsabban végül a szlovén Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) abszolválta a penzumot mindössze 24 perc 58 másodperc alatt. A második Richie Porte (BMC), míg a harmadik Tejay Van Garderen (BMC) lett. Mivel az eddigi éllovas Simon Yates (Orica-Scott) negyvennyolc másodperces hátránnyal érkezett, így Porte nyerte az összetettet Yates és Roglic előtt. A pontversenyben Stefan Küng (BMC), a hegyi összetettben Sander Armée (Lotto-Soudal), a fiatalok összevetésében Pierre Latour (AG2R La Mondiale), míg a csapatversenyben a spanyol Movistar zárt az élen.


„Még engem is meglepett a végeredmény, előzetesen nem gondoltam volna, hogy ledolgozhatom a hátrányom – így Porte a díjátadót követően. – Köszönöm az egész heti munkát a csapattársaimnak, akiknek rengeteggel tartozom, nélkülük nem győzhettem volna. Gratulálok Yatesnek is, aki egy nagyon tehetséges kerékpáros, a királyszakasz során megmutatta, hogy a jövő nagy reménysége.”
 

Kettős Dimension Data siker a Yorkshire-i Körön, Asztúriában Quintana nyerte a királyszakaszt

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Yorkshire-i Körverseny utolsó szakaszán Sheffieldbe érkezett a karaván közel 200 kilométert maguk mögött hagyva. A penzum utolsó kilométerein négy emelkedő is nehezítette a kerekesek dolgát, ami nagyban befolyásolta a szakasz és ezzel együtt az összetett végkimenetelét. Az etapgyőzelmet végül Serge Pauwels (Dimension Data) szerezte meg csapattársa Omar Fraile (Dimension Data) valamint Jonathan Hivert (Direct Energie) előtt. Összetettben ugyanez lett a végeredmény. A pontversenyt Caleb Ewan (Orica-Scott), a hegyi összetettet pedig Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) nyerte.


Az Asztúriai Körverseny királyszakaszán az Alto de Acebo hegye várta a versenyzőket. Arribából indulva 177 kilométer volt a táv. A nagyrészt hóesésben zajló szakaszt a Giro d’Italiára készülő Nairo Quintana (Movistar) nyerte Raul Alarcon (W52-FC Porto) és Fernando Barcelo (Spanyolország) előtt. Összetettben az utolsó szakaszt megelőzően Alarcon vezet, előnye mindössze hét másodperc Quintana ellenében.


Michele Scarponi előtt tisztelegve csak nyolc versenyzővel áll rajthoz a Girón az Astana csapata

 

Diavetítéshez kattints a képre


A tragikus körülmények között elhunyt Michele Scarponi előtt tisztelegve csak nyolc versenyzővel áll rajthoz a közelgő Giro d’Italián a kazah Astana csapata. Fabio Aru térdsérülése miatt Scarponi lett volna a sor kapitánya, a vezetőség pedig úgy döntött, hogy nem akarja mással betölteni a megüresedő helyet.


„Michele elvesztése egy feldolgozhatatlan tragédia számunkra – mondta Alexandre Vinokourov csapatvezető. – Ő lett volna a sorunk kapitánya a Girón, mi pedig úgy döntöttünk, hogy szabadon hagyjuk a rajtszámát, nem hívunk be más kerekest a helyére, így csak nyolc fővel indulunk. Michele minden egyes nap velünk lesz. Remélem, hogy a verseny szervezősége és a kerékpáros társadalom is elfogadja a döntésünk.”


Az Astana kerete: Pello Bilbao (spanyol), Zhandos Bizhigitov (kazah), Dario Cataldo (olasz), Jesper Hansen (dán), Tanel Kangert (észt), Luis Leon Sanchez (spanyol), Paolo Tiralongo (olasz) és Andrey Zeits (kazah).


Moscont a Sky főhadiszállására hívták, de az UCI is vizsgálatot indított ellene

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Romandiai Körverseny harmadik szakasza során az olasz Gianni Moscon rasszista megjegyzésekkel illette a FDJ színes bőrű kerékpárosát Kevin Rezát. A Sky csapatának sportigazgatója Nicolas Portal elfogadhatatlannak minősítette versenyzője viselkedését, aki folytathatta ugyan a versenyt, de a brit csapat belső kivizsgálást kezdeményezett, melynek kapcsán Manchasterbe a csapat főhadiszállására hívták. Moscon vélhetően nem ússza meg egy ejnye-bejnyével mivel időközben a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is vizsgálatot indított az ügyben.


„A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elvárja, hogy a sportágat képviselő minden egyes versenyzője tiszteletben tartsa a legmagasabb etikai normákat és ennek megfelelő magatartást mutasson – szól az UCI sajtóközleménye. – A faji megkülönböztetésnek nincs helye a sportban, épp ezért indítottunk vizsgálatot az ügyben.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések