Országútis hírek külföldről: Philippe Gilbert egyetlen lépésre a halhatatlanságtól, Nils Politt elégedetten nyilatkozott a második helyét követően, Evaldas Siskevicius tavaly utolsóként ért a velodromba, idén kilencedik lett

E-mail  Nyomtatás
2019. április 15. hétfő
  |   Szerző: m.norbi

Philippe Gilbert egyetlen lépésre került a halhatatlanságtól

 

Diavetítéshez kattints a képre


Philippe Gilbert pályafutása korábbi szakaszában már megnyerte a Flandriai Körversenyt, Liege-Bastogne-Liege és a Lombard Kör klasszikusait is, azzal, hogy a Párizs-Roubaix során is elsőként gurult át a célvonalon, mindössze egyetlen lépésre került attól, hogy mind az öt monumentumról győzelemmel térjen haza. Bakancslistájáról, így már csak a Milánó-San Remo hiányzik.


„Korábban mindenki arról beszélt, hogy a Roubaix mennyire is távol áll tőlem – így Gilbert nem sokkal a célba érkezést követően. – Ezzel szemben sikerült megnyernem a versenyt. Tudtam, hogy egy hosszú támadás lehet az, ami győzelmet ér, hisz korábban ezt láttuk szinte minden legendától Bartolitól vagy éppen Musseuw-tól. Már a rajtnál éreztem, hogy jó lehetek ma, készültem a támadásaimra. Nils Politt személyében egy tökéletes társra találtam, nagyon jó versenyző, remekül dolgoztunk össze, megérdemelte volna a győzelmet. Ezúttal azonban én voltam az erősebb, a kerékpársport már csak ilyen. Sokan kinevettek, amikor a tél folyamán lenyilatkoztam, hogy szeretném a Párizs-Roubaix-t és a Milánó-San Remót is megnyerni. Most már csak az utóbbi hiányzik a tarsolyomból.”
 

Nils Politt sem volt csalódott a dobogón, Yves Lampaert révén két Quick-Step kerekes zárt az első háromban

 

Diavetítéshez kattints a képre


A német Nils Politt már a tavalyi szezonban is megmutatta, hogy lehet vele számolni. Mindössze negyedik profi évében már a Párizs-Roubaix megnyeréséért harcolhatott, s nem is sok választotta el a sikertől.


„Gilbert nyert, de azért nem olyan rossz egy második hely a Párizs-Roubaix-n – nyilatkozta a Katusha Alpecin versenyzője a díjátadóra várva. – Elég fiatal vagyok még ahhoz, hogy a jövőben esélyem legyen a verseny megnyerésére. Megtettem, ami tőlem tellett, így nem lehetek csalódott. A téli időszakban keményen készültem, külön figyelmet szentelve a tavaszi klasszikusoknak. Elég jól sikerült az elmúlt hónap, hatodik lettem az E3 Harelbeke viadalán, ötödik a Flandrián most pedig második a Roubaix-n. Előre kellett állnom a végén, mert Lampaert vészesen közeledett hozzánk. Egy olyan eredménysorral rendelkező kerekes mögött zárni, mint Philippe Gilbert, számomra felér a győzelemmel.”

 

Diavetítéshez kattints a képre


A regnáló belga bajnok Yves Lampaert révén a Deceuninck-Quick-Step a harmadik helyet is megszerezte. Lampaert elégedett volt, leginkább csapattársa sikerének örült, ami nem is csoda, hisz a versenyt megelőző nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy mindegy ki nyer, csak a Deceuninck-Quick-Step sorából legyen valaki.


„Nagyon sok erőt meríthetünk ebből a győzelemből – mondta Lampaert. – Örülök ennek a harmadik helynek, reálisan nézve a dolgokat kihoztam magamból a maximumot. Philippe győzelme miatt nagyon boldog vagyok, ismét jól dolgoztunk csapatként. A hozzáállása miatt Gilbert egy igazi példakép mindannyiunk számára. Van még lehetőségem esélyesként visszatérni a Roubaix-ra, és ezért mindent meg is fogok tenni.”


Evaldas Siskevicius tavaly még zárt kapukat döngetve, időlimiten kívül, utolsóként ért a roubaix-i velodromhoz, idén kilencedikként zárt!

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2018-as Párizs-Roubaix is eseménydúsan telt, pozitív és negatív dolgokban is bővelkedett. A francia Delko Marseille Provence csapatának litván versenyzője Evaldas Siskevicius limitidőn kívül érkezett, de nem akarta feladni a versenyt. Amikor a roubaix-i velodromhoz ért annak már zárva volt a kapuja. Siskevicius még több mint harminc kilométerre volt a céltól, amikor közölték vele, hogy Sagan nyert. A kerekes azonban végig akart menni, így végül több mint egy órával Sagan célba érkezését követően ért Roubaix-ba.


Idén Evaldas fantasztikusan versenyezve, mindössze negyvenhét másodperces hátránnyal az előkelő kilencedik helyen zárt. Nem is igazán tudott mit mondani az újságíróknak a versenyt követően.


„Nem nagyon szoktak kérdezni – ecsetelte a történteket a litván kerekes. – Szerettem volna, hamarabb célba érni, mint tavaly. Köszönöm azt a rengeteg támogatást, amit az elmúlt egy évben kaptam.”


A Párizs-Roubaix első ruandai kerékpárosa időlimiten kívül, de célba ért az idei versenyen

 

Diavetítéshez kattints a képre


Első ruandai kerékpárosként a Delko Marseille Provence kerekese Joseph Areruya történelmet írva állhatott rajthoz az idei Párizs-Roubaix-n. A huszonhárom esztendős kerekes 2018 márciusában igazolt a francia pro-kontinentális sorhoz miután megnyerte a La Tropicale Amissa Bongo szakaszversenyét. Végül időlimiten kívül, de célba ért.


„Egy álmom vált azzal valóra, hogy rajthoz állhattam ezen a klasszikuson – így Areruya csapata sajtóközleményében. – Szerettem volna eljutni a célig, ezzel utat mutatva az afrikai kontinens fiatal tehetségei számára.” 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2019.04.15. 19:43
Fantasztikusan nagy verseny volt a Roubaix megint!!! Gilbert elképesztően jó versenyző, és megint hatalmasat harcolt a győzelemért.
(Mennyire hülyének kell lenni ahhoz, hogy 250 km-et tekerj porban, szétrázatva, életre szóló sérülést kockáztatva csak azért, hogy kapjál egy követ díjként?)

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések