Országútis hírek külföldről: Oleg Tinkov ajánlatot tett a Sky csapatára, bár ezt tagadja, Glasgow rendezheti az első össz-szakági világbajnokságot, Greg Van Avermaet nyerte a Valenciai Kör harmadik szakaszát

E-mail  Nyomtatás
2019. február 09. szombat
  |   Szerző: m.norbi

Oleg Tinkov elvileg ajánlatott tett a Sky csapatára, melyet Dave Brailsford visszautasított, bár Tinkov most már tagad

 

Diavetítéshez kattints a képre


Bombaként robbant a hír miszerint az extravagáns milliárdos Oleg Tinkov ajánlatott tett a Sky csapatára. Az első hírek szerint az orosz üzletember évi húsz millió eurót garantált, mindemellett beleszólást kért a csapat mindennapi ügyeibe. Dave Brailsford visszautasította az ajánlatot. Az egyik legnagyobb kerékpáros szakportál azonnal felvette mindkét féllel a kapcsolatot, Tinkov tagadta, hogy megkereste volna a brit sor vezetőségét.


„Azt elismerem, hogy a kerékpársportból való távozásom óta többször is beszéltem Dave-el – nyilatkozta Tinkov. – A sportágnak több Brailsford féle személyre lenne szüksége, nagy tisztelője és rajongója vagyok a munkásságának. Három év távlatában sem változott a véleményem a sportágról. Bízom benne, hogy Dave sikerrel jár és életben tudja tartani a csapatát, én azonban nem kívánok visszatérni, jelenleg minden erőmmel a La Datcha turisztikai üzletem felvirágoztatásán dolgozom. A pletyka, miszerint megmenteném a Sky csapatát, hülyeség.”


Mint ismert a Sky csapata néhány hónapja sajtóközleményben jelentette be, hogy a 2019-es idény végén a sort tíz éve szponzoráló brit médiavállalat a Sky távozik Dave Brailsford profi klubja mögül, sőt a 21st Century Fox sem marad. A helyzet már csak azért is felettébb érdekes, mivel jó néhány kerekesnek van szerződése a 2019-es szezont követően is, többek között Chris Froome, Geraint Thomas, Egan Bernal, Luke Rowe és Michal Kwiatkowski kontraktusa is hosszabb távra szól. A Sky a legmerészebb becslések szerint, éves szinten közel harmincöt millió Euró körüli összeget fektet a csapatba. Az évek során Chris Froome négy Tour de France-t nyert, de Bradley Wiggins és Geraint Thomas is ünnepelhetett a Champs-Elysees-n, mindemellett nyertek Girót és Vueltát is, sőt fennállásuk óta összesen nem kevesebb, mint 322 sikert arattak. A pletykák szerint a távozás hátterében a médiapiac mozgása állhat, ugyanis az amerikai Comcast 2018 októberében megszerezte a Sky részvényeinek mintegy hatvan százalékát, de Chris Froome fura doppingvétsége sem vetett túl jó fényt a sorra. A csapatvezetés a 2019-es Tour de France rajtjáig szabott határidőt az esetleges új támogatók bejelentésére.
 

Glasgow rendezheti az első össz-szakági kerékpáros világbajnokságot

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség 2020-tól bevezetendő reformjainak egyik fontos ékköve a négyévente megrendezendő össz-szakági kerékpáros világbajnokság, melynek első házigazdája a skóciai Glasgow városa lesz 2023-ban. Az esemény lényege, hogy egyfajta mini olimpiaként az országúti, a pálya, a hegyikerékpár és a BMX szakágak világbajnokságai is egy helyszínre kerülnek, bár nagy valószínűséggel a hagyományos különálló vb-k is lebonyolításra kerülnek.


„Nagyon örülök, hogy ez az elképzelésünk megvalósul, Glasgow tökéletes házigazdája lesz az eseménynek – mondta David Lappartient az UCI regnáló elnöke. – Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki segített abban, hogy ez az össz-szakági világbajnokság megvalósulhat.”


Greg Van Avermaet nyerte a Valenciai Kör harmadik szakaszát, Christophe Laporte volt a leggyorsabb az Etoile de Bésseges második etapján

 

Diavetítéshez kattints a képre


Egy dimbes-dombos, elsősorban a klasszikus specialistáknak kedvező etappal folytatódott a Valenciai Körverseny. Quart de Poblet és Chera között 191 kilométer várta a kerekeseket. A penzum hat kategorizált emelkedőt tartogatott, természetesen a befutó sem éppen sík volt. A napot egy tíz fős szökés alakította, miközben a főmezőnyt az összetett éllovasát védő Dimension Data sora vezette. A terepviszonyok révén az elmenés megfogását követően több apró részre szakadt a peloton, végül Greg Van Avermaet (CCC Team) bizonyult a legjobbnak Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) és Luis Leon Sanchez (Astana) előtt. Összetettben Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) megőrizte vezető pozícióját. A Valenciai Kör egy a harmadik etaphoz kísértetiesen hasonlító 188 kilométeres szakasszal folytatódik Villareal és Alcala között.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Eközben Franciaországban az Etoile de Bésseges második napja egy az első etaphoz hasonló, a sprintereknek kedvező penzummal folytatódott. A 158 kilométeres táv végén Christophe Laporte (Cofidis) volt a leggyorsabb megelőzve Clément Venturini (AG2R La Mondiale) és Enzo Wouters (Lotto-Soudal) kettősét. Összetettben sikerével szintén Laporte vette át a vezetést, de azonos idővel áll az első etap győztesével Bryan Coquarddal (Vital Concept-B&B Hotels). A viadal harmadik szakasza Bésseges-be érkezik, a táv 158 kilométer.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések