Országútis hírek külföldről: Mareczko negyedik szakaszgyőzelme Kínában, Van der Poel nyerte a Koppenbergcross klasszikusát, végleges az UAE Team Emirates kerete, gondban az Olasz Szövetség (+ videók)

E-mail  Nyomtatás
2017. november 02. csütörtök
  |   Szerző: velo.hu

Jakub Mareczko negyedik szakaszgyőzelme Hainanban, Dér Zsolt 11.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Lassan az lenne a meglepő, ha nem Jakub Mareczko (Wilier Triestina-Selle Italia) nyerné a kiemelt kategóriás Hainani Körverseny aktuális szakaszát. A viadal ötödik napján Danzhou és Changjiang között 167 és fél kilométer várt a mezőnyre. A forgatókönyv kissé eltért az előző szakaszoktól, mivel mintegy huszonöt kilométer megtételét követően egy negyvenhét fős sor lépett el, melyben nem volt ott Mareczko. Ennek okán a Wilier Triestina hatalmasat dolgozott, miközben a részhajrát az elől tekerő Eugert Zhupa (Wilier Triestina-Selle Italia) vitte el, védve ezzel Mareczko összetettbeli pozícióját. Oscar Pujol (Team Ukyo), Lukas Sprengler (Svájc) és Fabian Lienhard (Team Vorarlberg) bírták a legtovább az élen, de a végjátékhoz közeledve az utolsó kilométeren belül őket is utolérték. A hajrát ezúttal is Mareczko nyerte, ezzel már a negyedik szakaszgyőzelmét szerezve. A második az észt Martin Laas (Delko Marseille Provence KTM), míg a harmadik az ukrán Andriy Kulyk (Kolls) lett. A mezőny egyetlen magyar versenyzője Dér Zsolt (Team Vorarlberg) az előkelő tizenegyedik helyen ért célba. Összetettben Mareczko előnye huszonnégy másodperc Laas előtt, Dér Zsolt negyvennégy másodperc hátránnyal a tizenegyedik.

 


„Nagyon fáradtnak éreztem ma magam, kész őrület volt ez a szakasz – mondta Mareczko a célba érkezést követően. – Az etap elején mindenki szökésbe akart kerülni, hatalmas tempóban kezdtünk, ráadásul nagy volt a forróság. Bíztam benne, hogy a csapattársaim rámennek a részhajrára, szerencsére Eugert megnyerte azt. Örülök a szakaszgyőzelmemnek, de annak még inkább, hogy a csapatom segítségével tovább növeltem összetettbeli előnyöm.”
 

Egy fantasztikus verseny végén nyerte Mathieu Van der Poel a Koppenbergcross viadalát

 

Diavetítéshez kattints a képre


A DVV Trophy második fordulójában a Koppenbergcross várta a cyclo-cross szakág legjobbjait. A rajtot követően Mathieu Van der Poel (Beobank-Corendon) azonnal kilőtt, idővel azonban utolérték, ekkor a holland sztár mellett legnagyobb riválisai a regnáló világbajnok Wout Van Aert (Crelan-Charles), a regnáló Európa-bajnok Toon Aerts (Telenet-Fidea) valamint Lars Van der Haar (Telenet-Fidea) tekertek az élen. Utóbbi volt az, aki újabb akcióra vállalkozott, a mindent eldöntő utolsó kör előtt ellenben őt is megfogták, ám közben Van Aert elkészült az erejével így leszakadt. Van der Poel a legjobbkor indítva újabb győzelmet aratott Aerts és Van der Haar előtt.

 


„Nagyon nehéz verseny volt – így Van der Poel a díjátadót követően. – Az utolsó körben tudtam, hogy mennem kell, jó erőben éreztem magam. A kockaköves szektor előtt már szinte biztos voltam abban, hogy meg lesz a győzelem.”


A hölgyeknél Helen Wyman (Kona Factory) bizonyult a legjobbnak, az U23-as fiúknál pedig a pimaszul fiatal brit tehetség Tom Pidcock (Telenet-Fidea) győzött.


Végleges az UAE Team Emirates 2018-as kerete

 

Diavetítéshez kattints a képre


A svájci Luganóban találkozott a 2018-as idényre készülő UAE Team Emirates csapata. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség döntése értelmében azzal, hogy a nagy körversenyeken csak nyolc, míg a kisebb viadalokon hét kerekes indítható soronként az arab licenccel versenyző csapat is meghúzta a vonalat, így huszonöt versenyzővel vágnak neki a következő idénynek. A szakvezetésbe is bekerült két új név a visszavonuló Paolo Tiralongo valamint a Quick-Step stábjából érkező Joxean Matxin Fernandez. Természetesen szó esett Fabio Aru leigazolásáról is, a csapatvezetés nem nagyon foglalkozik Alexander Vinokourov pereskedésével, mivel elmondásuk szerint törvényesen igazolták le a regnáló olasz bajnokot.

 


AZ UAE Team Emirates 2018-as kerete: Anass Ait el Abdia (marokkói), Fabio Aru (olasz), Darwin Atapuma (kolumbiai), Matteo Bono (olasz), Sven Erik Bystrøm (norvég), Simone Consonni (olasz), Valerio Conti (olasz), Rui Costa (portugál), Kristijan Durasek (horvát), Roberto Ferrari (olasz), Filippo Ganna (olasz), Alexander Kristoff (norvég), Vegard Stake Laengen (norvég), Marco Marcato (olasz), Daniel Martin (ír), Yousif Mirza (emírségekbeli), Manuele Mori (olasz), Simone Petilli (olasz), Jan Polanc (szlovén), Edward Ravasi (olasz), Aleksandr Riabushenko (fehérorosz), Rory Sutherland (ausztrál), Ben Swift (brit), Oliviero Troia (olasz) és Diego Ulissi (olasz)


Nagy gondban az Olasz Kerékpáros Szövetség

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Olasz Kerékpáros Szövetség nagy gondban van, miután a könyvvizsgálók a 2,7 millió Eurós adósságállomány azonnali refinanszírozására kötelezték a szervezetet. Renato di Rocco regnáló elnök elmondása szerint végrehajtják az üzleti tervet, de elvárják, hogy az Olasz Olimpiai Bizottság is segítsen, ahogy azt más sportágaknál is megteszi.


A szövetség 2017-es bevétele mindössze 16,2 millió Euró volt melyből 1,6 millió Euró a szponzortól kapott támogatás a többi állami finanszírozás és versenydíj. A probléma kihat a 2020-as vicenzai országúti világbajnokság pályázatára is, mivel az esemény állami támogatása is bizonytalan. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség feje is főhet, mivel nincs más pályázó a vb-re. 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések