Országútis hírek külföldről: kiosztották az idei Vuelta a Espana szabadkártyáit, amikor Evaldas Siskevicius a roubaix-i velodromhoz ért már zárva volt a kapu, a Movistar triója a Tour de France kockaköves szakaszait járta be (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. április 11. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Kiosztották az idei Vuelta a Espana szabadkártyáit, nem történt meglepetés

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nem történt meglepetés a Vuelta a Espana idei szabadkártyáit illetően. A versenyt szervező Unipublic-ASO kettős a három hazai pro-kontinentális sornak – Burgos-BH, Caja Rural-Seguros RGA, Euskadi-Murias valamint a francia Cofidis csapatának biztosít lehetőséget. A hazai csapatok ezzel elorozták a részvételi esélyt a külföldi sorok elől, komoly szándékkal várt meghívóra az ír Aqua Blue Sport, a kolumbiai Manzana Postobon és a francia Fortuneo-Samsic. A Cofidis évek óta a verseny egyik kiemelt támogatója, így nem meglepő, hogy 1997 óta minden egyes évben meghívták őket a Spanyol Körre. A Caja Rural is zsinórban hatodszor lesz ott hazája körversenyén, míg a Burgos-BH és az Euskadi-Murias 2018-ban debütál miután idén léptek fel a pro-kontinentális vonalba.


„Időnként az álmok valósággá válnak – mondta az Euskadi-Murias versenyzője Mikel Bizkarra. – Köszönjük a Vuelta a Espana szervezőségének ezt a lehetőséget.”
 

Evaldas Siskevicius: amikor a roubaix-i velodromhoz értem, már zárva volt a kapu

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az idei Párizs-Roubaix is eseménydúsan telt, pozitív és negatív dolgokban is bővelkedett. A francia Delko Marseille Provence KTM csapatának litván versenyzője Evaldas Siskevicius limitidőn kívül érkezett, de nem akarta feladni a versenyt, ám amikor a roubaix-i velodromhoz ért annak már zárva volt a kapuja. Siskevicius még több mint harminc kilométerre volt a céltól, amikor közölték vele, hogy Sagan nyert. A kerekes azonban végig akart menni, így végül több mint egy órával Sagan célba érkezését követően ért el a velodromig.


„Több mint harminc kilométer volt még hátra, amikor a zárókocsi sofőrje mindenféleképpen azt akarta, hogy üljek be – emlékszik vissza a történtekre Siskevicius. – Eszemben sem volt, nem azért tekertem le a legrangosabb egynaposon 230 kilométert, hogy kocsiba szálljak.”


A Carrefour de l'Arbre szektorában aztán Evaldas defektet kapott. Ekkor azt hitték itt a vég, de legnagyobb szerencséjére a Delko egyik csapatautója tönkrement így egy tréler vitte a karaván után. A kerékcserét követően folytatta, ám ekkor már a seprűs-kocsi is magára hagyta.

 


„Evaldas nem volt hajlandó megállni, mindenféleképpen célba akart érni – mondta a zárókocsi sofőrje. – A versenyigazgató Thierry Gouvenou arra utasított, hogy hagyjam magára. Előtte persze megkérdeztem, hogy ismeri-e az utat? Azt mondta igen, és, hogy célba fog érni.”


Amikor Siskevicius megérkezett a velodromhoz annak a kapuja már zárva volt.


„Nem akartam feladni – folytatta Siskevicius. – Amikor a velodromhoz értem az már zárva volt, de szerencsére kinyitották nekem, így én is célba érhettem.”


Valverde, Quintana és a Landa bejárták a Tour de France kockaköveit

 

Diavetítéshez kattints a képre


Alejandro Valverde, Nairo Quintana és Mikel Landa a Movistar csapatának legnagyobb nevei. A trió két nappal a Párizs-Roubaix-t követően bejárta az idei Tour de France útvonalába is bekerülő kockaköves pavékat. A 2018-as Francia Körverseny kilencedik szakasza bővelkedik majd rázatókban, így az összetettért küzdő hegyimenőknek is át kell vészelniük azt a napot.


„Mindenféleképpen be akartuk járni a szektorokat, már csak azért is, hogy lássuk melyik milyen nehézségű – így Jose Luis Arrieta a Movistar egyik sportigazgatója. – Alejandro, Nairo és Mikel, Imanol Erviti, Marc Soler és Jasha Sütterlin társaságában térképezte fel a szakaszt. Az időjárás is kedvezett nekünk, kipróbálhattunk különböző gumiszetteket és kerékpár-beállításokat is. Persze tisztában vagyunk vele, hogy júliusban egy ideges mezőny közepén érkeznek majd meg ide a versenyzőink, így a valódi körülményeket nem szimulálhattuk.”


Lilian Calmejane nyerte a Párizs-Camambert egynaposát, újabb Jakub Mareczko siker Marokkóban

 

Diavetítéshez kattints a képre


Pontosan 196 és fél kilométer volt a táv a francia Párizs-Camambert egynaposán. A könnyűnek semmiféleképpen sem mondható penzum végén apró darabjaira hullott a mezőny, a győzelmet végül Lilian Calmejane (Direct Energie) szerezte meg Valentin Madouas (Groupama-FDJ) és Andrea Vendrame (Androni Giocattoli-Sidermac) előtt.


Közben a Marokkói Körversenyen az olasz Jakub Mareczko (Wilier Triestina-Selle Italia) már a harmadik szakaszgyőzelmét ünnepelhette. Az ötödik etap során Ouarzazate és Zagora között mindössze 142 kilométer várt a kerekesekre, éppen ennek okán hatalmas tempóban kezdődött a nap. A szökés kialakulását követően az egyetlen pro-kontinentális sor a Wilier Triestina-Selle Italia diktálta a tempót. Az erős oldalszélben megkezdődtek a szélezések, majd egy bukás borzolta a kedélyeket, melybe sajnos Ábrók Norbert is belekeveredett. Szerencsére megúszta sérülés nélkül, de ezzel elszálltak az adott napi esélyei. Az első sorban végül csak Pályi Csaba tudott megérkezni, aki a 22. helyen zárt.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések