Országútis hírek külföldről: kiosztották az első érmeket a pályakerékpáros Európa-bajnokságon, Fabio Aru a Lengyel Körversenyen alapozná meg szezonja második felét, Michael Valgren a Dimension Data csapatában folytatja

E-mail  Nyomtatás
2018. augusztus 04. szombat
  |   Szerző: m.norbi

Pályakerékpáros Európa-bajnokság: hat számban osztottak érmeket a második napon, Lovassy Krisztián 18. scratchben

 

Diavetítéshez kattints a képre


Augusztus 2-án kezdődött a skóciai Glasgow-ban a hagyományteremtő célzattal életre hívott multisport Európa-bajnokság, melynek keretében hét sportág kontinensviadalát rendezik egyszerre az olimpia mintájára. A szigetországi nagyvárosban a kerékpárosok is porondra lépnek (országúti, pálya, hegyi, BMX). Elsőként a pályakerékpárosok vágtak neki a küzdelmeknek, az első nap kvalifikációs futamait követően, a második nap programjában, már hat számban érmeket is osztottak.


A hölgyek csapatsprintjében Oroszország (Anastasiia Voinova, Daria Shmeleva) bizonyult a legjobbnak, a döntőben az ukrán kettőst legyőzve, míg a bronzérem Németországhoz került.


A férfiak csapatsprintjét a papírformának megfelelően Hollandia (Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Roy Van den Berg, Nils van t’Hoenderdaal) nyerte, Franciaország lett a második, míg Németország zárt a harmadik helyen.


A négyezer méteres csapatüldözéses versenyszámban a nőknél Nagy-Britannia (Katie Archibald, Laura Kenny, Elinor Barker, Neah Evans) érvényesítette fölényét, bár az olaszok mindent megpróbáltak, sokáig tartották is a lépést a brit sorral, az utolsó körökre azonban teljesen szétestek. A bronzcsatát ebben a számban is Németország nyerte.


A férfiak csapatüldözéses versenyében kisebb meglepetésre a britek nem jutottak be a döntőbe, be kellett érniük a bronzzal. Az Európa-bajnoki címet az olaszok (Francesco Lamon, Filippo Ganna, Elia Viviani, Liam Bertazzo) szerezték meg Svájc kvartettjét legyőzve a döntőben.


A női tíz kilométeres scratchben a papírforma érvényesült a holland Kirsten Wild diadalmaskodott a brit Emily Kay és a belga Jolien d’Hoore előtt.


A férfiak ugyanezen számában tizenöt kilométer várt a résztvevőkre, ukrán siker született Roman Gladysh révén, a dobogó másik két fokára a francia Adrien Garel és a svájci Tristan Marguet állhatott fel. Lovassy Krisztián az Omniumra hangolódva, 18. lett.


Az Európa-bajnokság harmadik napján ugyancsak Lovassy Krisztiánnak szoríthatunk Omniumban.
 

Fabio Aru a Lengyel Körversenyen alapozná meg szezonja második felét

 

Diavetítéshez kattints a képre


A csalódást keltő Olasz Körversenyt követően Fabi Aru igyekszik formába lendülni, bízik abban, hogy a Lengyel Körverseny megfelelő alapot biztosíthat számára egy erős, eredményekben gazdag időszakhoz.


„A télen az Astana csapatából az UAE Team Emirates sorába igazoltam – mondta Aru a Lengyel Körversenyt megelőző hivatalos sajtótájékoztatón. – Az év eleji magaslati edzőtábor nem sikerült a legjobban, a szervezetem ezt megsínylette, aminek a Giro d’Italia látta kárát. Szerettem volna ott lenni a Touron, de be kellett azt látnom, hogy nem voltam olyan formában, hogy a csapatom segítségére lehessek. A Vallon Kör már viszonylag jól ment, ideális verseny volt számomra. A lengyel viadal már egy jóval hosszabb távú megmérettetés, ami kellő alapot adhat a szezon második feléhez.”


Michael Valgren a Dimension Data színeiben folytatja, a regnáló brit bajnok Connor Swift is a dél-afrikai sornál próbálkozik

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2018-as idény egyik legfeltörekvőbb kerékpáros Michael Valgren, aki a tavaszi klasszikusokon remekelt, megnyerte az Omloop Het Nieuwsbald és az Amstel Gold Race kettősét, miközben a Flandriai Körversenyt az előkelő negyedik helyen zárta. Meglepő, de Valgren nem marad az Astana csapatánál, két évre aláírt ugyanis a dél-afrikai Dimension Data sorához.


„Nagy örömmel jelenthetem be, hogy a Dimension Data csapatában folytatom a pályafutásom – így Valgren. – Egy számomra kihagyhatatlan lehetőséget kínáltak, a tavaszi klasszikusokon, mint a sor kapitánya versenyezhetek.”


A dél-afrikai csapathoz tartozó másik fontos hír, hogy a regnáló brit bajnok Connor Swift gyakornokként írt alá a 2018-as év végéig.


Újabb Verandas Willems-Crelan siker a Dán Körön, Portugáliában már a kerékpárosok testi épségét veszélyezteti a forróság

 

Diavetítéshez kattints a képre


Wout Van Aert sikerét követően újra egy Verandas Willems-Crelan versenyző ünnepelhetett a kiemelt kategóriás Dán Körversenyen. A harmadik szakaszt ugyanis Tim Merlier (Verandas Willems-Crelan) nyerte Riccardo Minali (Astana) és Andrea Guardini (Bardiani-CSF) előtt. Összetettben továbbra is Van Aert vezet.


Ötven fokos hőségben vágtak neki a kerékpárosok a Portugál Körverseny második etapjának, melynek következtében például Joaquim Silva (Caja Rural-Seguros RGA) napszúrás következtében, míg Louis Bendixen (Team Coop) kiszáradás miatt volt kénytelen feladni a versenyt. A szakaszt a spanyol Vicente Garcia de Mateos (Aviludo-Louletano) nyerte, összetettben továbbra is Rafael Reis (Caja Rural-Seguros RGA) viselheti a sárga trikót.


Egy viszonylag rövid, a sprintereknek kedvező szakasszal folytatódott a Qinghai Lake Körverseny, melyen a spanyol Burgos-BH pro-kontinentális csapata végre megszerezte idei első győzelmét. A sprintben Daniel Lopez bizonyult a leggyorsabbnak, összetettben az utolsó etap előtt a kolumbiai Hernan Auirre (Manzana Postobon) vezet.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések