Országútis hírek külföldről: kiosztották a Tour de France szabadkártyáit, Tom Dumoulin a Giro-Tour duplán gondolkozik, a Bardiani újra az MPCC-ben, eritreai kerekest igazolt az Israel Cycling Academy csapata

E-mail  Nyomtatás
2018. január 09. kedd
  |   Szerző: m.norbi

Kiosztották a Tour de France szabadkártyáit, nem történt meglepetés

 

Diavetítéshez kattints a képre


Ahogyan az előzetesen borítékolható volt a francia Direct Energie, Cofidis és Fortuneo-Samsic valamint a belga Wanty-Groupe Gobert csapatai kapták meg a 2018-as Francia Körverseny szabadkártyáit. Bryan Coquard hiába kampányolt új csapata a Vital Concept érdekében Jerome Pineau sora még a Párizs-Nizzára sem kapott meghívott, mindössze a Criterium du Dauphine viadalán számol velük az ASO.


„A válogatási elvek bonyolultabbak voltak, mint valaha – mondta Christian Prudhomme versenyigazgató. – Öt másodosztályú francia csapat van, így bárhogy is döntünk, valakinek az fáj. A 2017-es Europe Tour ranglista első két helyezettje nevezetesen a Wanty-Groupe Gobert és a Cofidis kapott meghívót, ezzel mindenféleképpen azokat a sorokat kívántuk díjazni, akik remek eredményeket értek el. A Bretagne-i régió érintése valamint Warren Barguil jelenléte egyértelműen előny volt a Fortuneo-Samsic számára. Sajnálom, hogy Bryan Coquard ezúttal is lemarad a Tourrol, de bízunk benne, hogy a Vital Concept rövid időn belül sikeres lehet. A Francia Kerékpáros Szövetséggel kötött erkölcsi megállapodás értelmében a Delko Marseille Provence KTM sora kap indulási jogot a Párizs-Nizza, míg a Vital Concept a Criterium du Dauphiné versenyén.”
 

Tom Dumoulin a Giro-Tour duplán gondolkozik?

 

Diavetítéshez kattints a képre


Bár az elmúlt évek történései azt sugallják, hogy a Giro-Tour dupla a mai modern kor kerékpársportjában már lehetetlen, Marco Pantani húsz évvel ezelőtti sikere mégis egyfajta kapaszkodó, hogy időről-időre újra felmerüljön ez a lehetőség.


„Marco Panatani volt az utolsó, aki húsz évvel ezelőtt megcsinált a Giro-Tour duplát, de személy szerint mégis úgy vélem, hogy akár esélyem is lehet rá – nyilatkozta a minap a Giro címvédője Tom Dumoulin. – Természetesen az is egy lehetőség, hogy megpróbáljam, de erről majd csak az Olasz Körversenyt követően fogunk dönteni. A versenyprogramom lényegében már összeállt, mindössze egyetlen kérdőjel maradt, mégpedig, hogy a Giro után a Tour vagy a Vuelta következzen? Mikel Landa példája a legszembetűnőbb. Bukott a Girón, így elvesztette az esélyét a győzelemre, viszont végig küzdve megnyerte a hegyi összetettet, majd az utolsó pillanatban indították a Touron, ahol fantasztikus versenyzéssel a negyedik helyen zárt. Azt hiszem nem lehetetlen összeegyeztetni az érdekeket, ráadásul a labdarúgó világbajnokságnak köszönhetően idén plusz egy hetünk lehet a tökéletes felkészüléshez.”


A Bardiani-CSF csapata újfent csatlakozott az MPCC szervezetéhez

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az olasz Bardiani-CSF csapata másfél évvel ezelőtt lépett ki az MPCC azaz a Hiteles Kerékpározásért Mozgalomból, ám a minap ismételten kérelmezték felvételüket. 2015 júniusában az olasz sor azt követően távozott, hogy a szervezet vezetősége nyíltan hangot emelt a rendellenesen alacsony kortizol szint ellen, melyben az ő egyik Girón induló versenyzőjük is érintett volt. 2017-ben elég nagy gondba került az évek óta a mezőny egyik legtisztább csapatának tartott pro-kontinentális sor. Mint ismeretes a Giro d’Italia rajtját megelőzően Nicola Ruffoni és Stefano Pirazzi egyaránt az úgynevezett GH-RP nevezetű szerrel akadt fenn, majd az év végéhez közeledve a huszonkét esztendős Michael Bresciani bukott meg diuretikus furoszemiddel, ami egyfajta fedő szernek számít. Ironikus, hogy Bresciani éppen Ruffoni és Pirazzi elbocsájtását követően került a csapathoz. A Bardiani megúszta az újabb felfüggesztést, mivel a szer a nem teljesen meghatározható doppingszerek besorolásába tartozott.


„Tennünk kellett valamit, hogy javítsuk a csapat megítélését és átláthatóságát, így ismételten kértük a felvételünket az MPCC-hez – így Roberto Reverberi sportigazgató. – A múlt hónapban leültünk tárgyalni Roger Legeay-el a szervezet elnökével, majd december 27-én megkaptuk az ideiglenes tagságot.”


Eritreai versenyző az Israel Cycling Academy színeiben

 

Diavetítéshez kattints a képre


A közel-keleti politikai helyzet miatt kérte szerződése felbontását az Israel Cycling Academy csapatának egyetlen muszlim vallású kerekese a török bajnok Ahmet Örken. Helyére az eritreából elmenekült, svéd menekült státusszal rendelkező Awet Gebremedhin került. A huszonöt éves kerekes a tavalyi idényt a Kuwait-Cartucho.es csapatánál töltötte. Az izraeli pro-kontinentális sor most két éves megállapodást írt alá vele. Persze Gebremedhin pályafutása nem töretlen, hisz két éven keresztül bujkált Svédországban mielőtt megkapta volna a menekültstátuszt.


„Még mindig nem hiszem el, hogy profi szerződést kaptam – hitetlenkedett a kerékpáros a bejelentést követően. – Csak remélem, hogy ez nem egy álom, hanem tényleg a valóság. Tizenhárom évesen még édesapám csirketelepén dolgoztam, de naponta kerékpároztam, mivel az iskola közel tizenöt kilométerre volt onnan. Amikor egyre sikeresebb lettem egy európai versenyt követően úgy döntöttem, hogy nem térek vissza Eritreába. Akkor abban a tudatban voltam, hogy soha többet nem versenyezhetek. Tizennyolc hónapig bujkáltam Svédországban egy lakásban félve attól, hogy elfognak és hazatoloncolnak. Volt, hogy napokig nem ettem, de szorgalmasan tanultam svédül, hogy esélyem legyen megkapni a papírokat. Szerencsére ez idővel sikerült. 2016-ban a Marco Polo csapatához kerültem, majd a Kuwait-Cartucho.es következett. Sajnos év végén megszűnt a sor, így új klub után kellett néznem. Egy ideig úgy tűnt, hogy az Israel Cycling Academy utánpótlássorához kerülök, de azt álmodni sem mertem, hogy a nagycsapatban kötök ki.”
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések