Országútis hírek külföldről: jönnek az ardenneki klasszikusok, bombaerős sorral a Quick-Step Floors az Amstelen, Chris Froome már Olaszországban készül, eredmények a Marokkói Körversenyről

E-mail  Nyomtatás
2018. április 13. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Jönnek az ardenneki klasszikusok

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az ardenneki klasszikusok (Amstel Gold Race, Le Fléche Wallone, Liege-Bastogne-Liege) múltja igencsak gazdag, habár első ízben mindössze 1966-ban rendezték meg egymás után a két belga valamint az egy holland versenyt. A történelem során mindössze két versenyző volt, akinek egyazon évben sikerült a triplázás. Az egyik Davide Rebellin (2004), míg a másik Philippe Gilbert (2011).


Amstel Gold Race (Április 15.)


A hollandok klasszikusa kissé eltér a többi egynapostól. Rengeteg kanyar, keskeny utak és rövid, de annál meredekebb kaptatók jellemzik. Ráadásul tele vannak az utak őrültebbnél őrültebb narancsszínben pompázó szurkolóval. Az első ardenneki klasszikus egy viszonylag új viadal, hisz a 2018-es kiadás mindössze az 53. verseny lesz. Meghatározó emelkedője a Cauberg, amelyet három alkalommal is megmásznak. A LottoNL-Jumbo csapatának illene már házigazdaként mutatnia valamit, hisz Erik Dekker 2001-es sikere óta nem volt holland győztese a megmérettetésnek. 2017-ben a belga Philippe Gilbert sprintelte le a hajrában Michal Kwiatkowskit, míg a harmadik Michael Albasini lett.


Fleche Wallone (Április 18.)


Viszonylag rövid mindössze 200 kilométeres távjával a mindig hét közepén rendezendő Vallon Nyíl az egyik olyan egynapos, amely elmozdíthatatlanul hű a hagyományaihoz. Az útvonal-variálások helyett ragaszkodnak a Mur de Huy káprázatos befutójához. Az 1300 méteres mászás, átlag 9 %-os meredekségével, helyenként 25 %-al megspékelve, szinte mindig robbanásszerű befejezést ígér. A Mur-t kétszer teljestóítik, először, amikor az utolsó kiskörbe érnek, majd a Côte de Peu d'Eau, a Côte de Haut-Bois, a Côte de Thon, a Côte de Bonneville, a Côte de Bohissau és Côte de Ahin előzi meg az utolsó meredeket, ahol egyeseknek a győzelem, másoknak ellenben csak a levegőkapkodás jut. Tavaly Alejandro Valverdre fantasztikusan indult, így zsinórban negyedszer nyerte meg a viadalt Daniel Martin és Dylan Teuns előtt.


Liege-Bastogne-Liege (Április 22.)


A Liege-Bastogne-Liege az északi klasszikusok utolsó darabja, amelynek végkifejletéről a 2,1 kilométeres La Redout dönt mintegy harmincöt kilométerre a befutótól. Persze a Sprimont (-29km), a Roche aux Faucons (-19.5km) és a Saint-Nicolas (-5.5km) is azért van ott, hogy az elől maradtak lószolgathassák vetélytársaikat. Az utolsó két kilométer is folyamatosan emelkedik, ám általában ekkor ez már nem oszt és nem szoroz. 2016-ban Alejandro Valverde győzött Dan Martin és Michal Kwiatkowski kettőse ellenében.
 

Bombaerős sorral indul az Amstel Gold Race klasszikusán a Quick-Step Floors csapata

 

Diavetítéshez kattints a képre


A címvédő Philippe Gilbert, az idei Flandriai Körverseny győztese Niki Terpstra valamint Julian Alaphilippe is ott lesz a belga Quick-Step Floors csapatában az idei Amstel Gold Race során. A nagy hármas mögött Bob Jungels, Davide Martinelli, Enric Mas és Pieter Serry kvartettje teszi teljessé a sort, amely igencsak erősnek nevezhető.


„Egy erős sorral készülünk az idei Amstel Gold Race-re, a célunk egyértelmű, szeretnénk megismételni a tavalyi sikerünk – mondta Wilfried Peeter sportigazgató. – A befutóhoz közeledve ebben az évben is változik egy kissé az útvonal, a keskeny utak vélhetően a nagyobb szelekciót szolgálják, így észnél kell lennünk. Az Amstel egyike azoknak a versenyeknek, melyeken egyetlen másodpercre sem lankadhat a figyelem, hisz ez akár egy jobb helyezésbe kerülhet.”


Chris Froome már a Giro d’Italiára való felkészülésének utolsó szakaszában jár

 

Diavetítéshez kattints a képre


Szalbutamol ügye ellenére Chris Froome rendületlenül készül az idei Giro d’Italiára, ennek kapcsán pedig Olaszországba érkezett, hogy feltérképezze a Zoncolan emelkedőjét valamint a trentói időfutam útvonalát. A minap David Lappartient a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke újra megerősítette, hogy a brit kerekes ügye az idei Olasz Körverseny rajtjáig nem fog megoldódni, s mivel semmi sem tiltja a Sky kerekesének rajthoz állását, így Froome az Alpok Körversenye után a Girón indul.


Mint ismeretes 2017. szeptember 7-én a Vuelta a Espana tizennyolcadik szakaszát követően Chris Froome mintájában 2000 nanogramm/milliliter szalbutamolt találtak, ami a megengedett mennyiség kétszerese. A Sky versenyzője, aki 2017-ben a Tour de France-t követően a Spanyol Kört is megnyerte, köztudottan asztmával küzd, így a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség orvosi bizottságának tudtával használhatta a szert, ám csak korlátozott körülmények között.


Homokvihar, elmért szakasz, folytatódott a Marokkói Körverseny

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Marokkói Körverseny hatodik szakaszán sem volt túlságosan könnyű dolga az Epronex-Bike Hungary versenyzőinek. Taroudantba érkezve a szervezők egy kissé elmérték a távot, így 187 kilométer helyett több mint 200 kilométert abszolvált a mezőny. A végig viharos szembeszél rendesen megnehezítette a dolgokat végül egy öt fős szökés ért haza bő három perces előnnyel, melyből a brit Jacob Tipper (Memil-CCN) bizonyult a legjobbnak, így ő nyerte a szakaszt. Összetettben a francia David Rivieri (Vendee U) vette át a sárga trikót. Kiss Gergely, Minkó Roland és Pályi Csaba a főmezőnnyel ért célba, míg Ábrók Norbert és Szeghalmi Bálint egy hátsóbb csoporttal érkeztek.


A hetedik szakasz Jakub Mareczko (Wilier Triestina-Selle Italia) idei negyedik szakaszgyőzelmét eredményezte. A mindössze 110 kilométeres penzum végén Ábrók Norbert a huszadik helyen zárt. Pályi Csaba kivételével a többiek is a főmezőnnyel érkeztek. Három etappal a verseny vége előtt továbbra is David Rivieri vezet, a legjobb magyar Pályi Csaba, aki az 56. helyről várja a folytatást.


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések