Országútis hírek külföldről: jön a Strade Bianche, a fehér utak pokla, Wout van Aert szeretne versenyben lenni Sienában a győzelemért, Laurens Ten Dam is megkérdőjelezi a Biológiai Útlevél értelmét

E-mail  Nyomtatás
2019. március 08. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Jön a Strade Bianche, a fehér utak pokla

 

Diavetítéshez kattints a képre


A nagy, tradicionális, több mint száz éves múltra visszatekintő klasszikus versenyek árnyékába kezd feltörni egy mindössze a tizenharmadik kiadását megélő viadal. A hétvégén - március 9-én, szombaton - megrendezésre kerülő Strade Bianche – azaz fehér utak – egy igazi sikertörténet. A fehér utak versenyének első kiírására 2007-ben került sor. Akkor még Monte Paschi Eroica néven hozták tető alá, a Monte Paschi nevű bank ugyanis szeretett volna nagyobb népszerűségre szert tenni, így a kerékpárverseny szponzorálása mellett döntöttek, ami nagyobb nyilvánosságot biztosított a pénzintézetnek. A verseny első két évében Monte Paschi Eroica, majd a következő három esztendőben már Monte Paschi Strade Bianche néven szerepelt a versenynaptárban. Időközben a banknak pénzügyi nehézségei támadtak így mára már csak Strade Bianche a megmérettetés neve. A verseny fő jellegzetessége, hogy aszfalt nélküli, fehér, finom murvás utak tarkítják és nehezítik a csodaszép toszkán tájon keresztül haladó penzumot. Ezek az utak adják a viadal nevét, fehér utak azaz Strade Bianche. Az első években a mezőny nem volt rangosnak mondható, a klasszikusokra készülő versenyzők elkerülték a még hírnév nélküli versenyt. Az induló csapatok száma sem volt annyi, mint ma, a WorldTour besorolású és a kisebb sorok között is túlnyomóan csak olaszok voltak. A versenyt szervező RCS látván a Strade Bianche-ben rejlő potenciált, mind a táj szépségét, mind a leaszfaltozatlan utak versenyre való hatását, 2010-ben betette a Giro d’ Italia útvonalába. Ez hozta meg az igazi áttörést, egy nagyon emlékezetes etapon, amelyen Cadel Evans nyert. Azon a májusi szakaszon az eső áztatta toszkán táj és a salakos, sáros utak nagyban hozzájárultak a verseny rangjának és ismeretségének növeléséhez. Természetesen a siker titka nem az az egyetlen Giro szakasz volt. A verseny naptárban elfoglalt helye is kivalló.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az idei, tizenharmadik Strade Bianche remek mezőnyt vonultat fel. A kezdeti évekhez képest, tizenhárom csapat helyett, a ma már a WorldTour naptárban helyet kapó viadal, huszonegy sornak biztosít lehetőséget. A csapatok összetétele sem akármilyen, alig van olyan sor, ahol nincs esélyesnek mondható versenyző. Az útvonal jellege miatt, a felfelé rövid, de nagyon meredek néhol 16%-os részeken még nem jelentős az aszfalt hiánya, ám lefelé a salakos, murvás úton nélkülözhetetlen a verseny megnyeréshez a kimagasló technikai tudás és a kitűnő kerékpárkezelés. A címvédő Tiesj Benott (Lotto-Soudal) mellett ott lesz a mezőnyben többek között Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Rafal Majka (Bora-hansgrohe), Greg van Avermaet (CCC Team), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Geraint Thomas (Sky) és Rui Costa (UAE Team Emirates) is.


A Siena környéki 181 kilométeres penzum összesen 63 kilométernyi poros részt tartogat tizenegy szektorra elosztva.

Wout van Aert szeretne versenyben lenni a Strade Bianche győzelemért

 

Diavetítéshez kattints a képre


Tavaly elképesztően nagyot küzdve az előkelő harmadik helyen zárta a Strade Bianche egynaposát a többszörös cyclo-cross világbajnok Wout van Aert. Új csapata a Jumbo-Visma első számú emberként tekint rá a hétvégi klasszikuson, így igyekszik minden segítséget megadni számára.


„Annak ellenére, hogy egy nagyon fiatal egynaposról beszélünk, hatalmas presztízzsel bír a megnyerése – nyilatkozta a minap van Aert. – Nagyon jó érzések kavarognak bennem, örülök, hogy ismét rajthoz állhatok. A múlt évben azt hiszem megmutattam, hogy képes vagyok megnyerni ezt az egynapost. Danny van Poppel fantasztikus formában kezdte az évet, így nagy segítség lehet számomra, erős csapattal érkezünk, bizakodóak vagyunk.”


Laurens Ten Dam is megkérdőjelezi a Biológiai Útlevél értelmét

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az osztrák doppingbotrány kapcsán az egyik kerékpáros szakportál már a Biológia Útlevél jogosságát és hihetőségét is felvetette, mondván, hogy se Stefan Denifl, se George Preidler esetében sem mutatott ki anomáliákat. Az Operation Aderlass névre keresztelt eljárásban negyven vérzsákot foglaltak le, ebből egyelőre hét köthető konkrét személyhez.


„Nagyon meglepődtem a hír hallatán – mondta a CCC Team kerekese Laurens Ten Dam. – Számomra elképzelhetetlen volt, hogy egy ilyen rendszer manapság még működőképes lehet. Ez megerősíti azt a hitet, hogy a Biológiai Útlevél értelmetlen, lyukas, mint egy kosár. Számos kérdést vet fel a történet, amelyekre nem kapunk válaszokat. Preildlerrel versenyeztem együtt a Sunweb színeiben. Dühös vagyok rá, nem ilyennek ismertem meg.”

 

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések