Országútis hírek külföldről: hatalmas meglepetések az ausztrál nemzeti bajnokság mezőnyversenyein, amennyiben az UCI nem szankcionálja Froome-ot úgy a WADA veheti át az ügyet, nyilvános Pierre Rolland 2018-as programja

E-mail  Nyomtatás
2018. január 07.
  |   Szerző: velo.hu

Alexander Edmondson lett az ausztrál nemzeti bajnok egy hihetetlen hajrát követően

 

Diavetítéshez kattints a képre


Buninyong környékén 185 és fél kilométer várt az elit férfiakra az ausztrál nemzeti bajnokság mezőnyversenyén. A kerekesek tizenhat kört tettek meg, szerencsére a viadal idejére valamelyest már a napok óta tartó forróság is enyhült. A nap szökését egy nyolc fős sor alkotta, akik között Robert Power (Mitchelton-Scott) és William Clark (EF Education First-Drapac) kettőse számított nagyobb névnek. Az elmenésből legtovább Troy Herfoss bírta, őt csak három körrel a vége előtt érték utol. Már csak két kör volt hátra, amikor Alexander Edmondson (Mitchelton-Scott) és Chris Harper (Bennelong-SwissWellness) kettőse ment tovább minimális előnyre szert téve. Az utolsó körben még mindig volt egy kis fórjuk, ám ekkor úgy tűnt, hogy az üldözők könnyű szerrel utolérik őket. Edmondson nyitotta meg a hajrát hatalmas meglepetésre hazaérve, ezzel karrierje legnagyobb győzelmét szerezve nyerte a nemzeti bajnokságot. A második a remekül sprintelő Jay McCarthy (Bora-hansgrohe), míg a harmadik Edmondson szökevénytársa a szintén kitartó Chris Harper lett.


„Nem is nagyon tudom, hogy mit mondhatnék, azért érkeztem, hogy a csapatért dolgozzak – nyilatkozta szinte azonnal a célba érkezést követően Edmondson. – Egy álmom vált ezzel a győzelemmel valóra, szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki valaha is támogatott.”

 

Az U23-as fiúk versenyét Cyrus Monk (Drapac Pat’s Veg Holistic) nyerte.
 

Hatalmas meglepetésre Shannon Malseed győzött az ausztrál bajnokság női elit mezőnyversenyén

 

Diavetítéshez kattints a képre


A hölgyekre 104,4 kilométer várt, a verseny a férfiakéhoz hasonlóan hatalmas izgalmak végén dőlt el. A rajtot követően egy három fős szökés alakult, melyben a legnagyobb név Lauren Kitchen (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) volt. Az elmenést a Mitchelton-Scott csapata üldözte, ám Kitchen a végéig kitartott, hozzá az utolsó körhöz közelítve öten ugrottak fel. A sprintet hatalmas meglepetésre a mindössze huszonhárom esztendős helyi illetékességű Shannon Malseed (Team Tibco-SVB) nyerte az egész nap fantasztikusan versenyző Kitchen és a szintén feltörekvő Grace Brown (Holden Team Gusto) előtt. A rengeteget dolgozó Mitchelton-Scott csapata üres kézzel távozott.


„Tudtam, hogy jó formában érkezem a nemzeti bajnokságra – mondta Malseed a díjátadóra várva. – Próbáltam meglépni az utolsó emelkedőn, ami többekkel sikerült is, majd bíztam a sprintemben. Hihetetlen évem van, alig néhány hete írtam alá az első profi szerződésem most pedig nemzeti bajnok lettem.”


Amennyiben az UCI nem szankcionálja Froome-ot, úgy a WADA veheti át az ügyet

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nagyon úgy tűnik, hogy a szalbutamollal fennakadó Chris Froome akkor sem úszhatja meg az eltiltást, ha a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség kedvező döntést hoz ügyében. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egykori vezetője Dick Pound szerint biztos, hogy a WADA már most is nyomást helyez az UCI illetékeseire, s amennyiben Froome számára kedvező ítélet születik azonnal magukhoz veszik az ügyet. Pound szerint ha Froome védői belemennek az esetlegesen felmerülő eltiltás időtartamába, akkor hamar lezárhatják az ügyet, ami idővel Froome visszatérését is előremozdíthatja, ellenben, ha folyamatos fellebbezés történik, akkor valószínűleg a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) zárul majd az, ami egy hosszan elhúzódó procedúrát vetíthet elő. A Sky jogi csapata most azt próbálja bizonyítani, hogy nem szándékosan került a megengedettnél nagyobb mennyiségű szalbutamol Froome szervezetébe.


Pierre Rolland a Tour-Vuelta kettősére helyezi a legfőbb hangsúlyt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az egyik közösségi média oldalán ismertette 2018-as versenyprogramját Pierre Rolland. Az EF Education First-Drapac francia kiválósága 2017-ben a Giro-Tour duplára helyezte a legfőbb hangsúlyt, de mindkét versenyen csak a szakaszgyőzelmeket helyezte középpontba. A Tour de France természetesen idén sem maradhat ki a programjából. Az idényt az Abu Dhabi Körön kezdi, amit a Párizs-Nizza, a Katalán Körverseny, a Liege-Bastogne-Liege és a Romandiai Kör követhet. A nemzeti bajnokságot követően pedig a Tour-Vuelta duplával próbálkozik.


„A célom egyértelmű, mégpedig, hogy kissé lazábban vegyem az idény első felét, hogy a csúcsformám a Tour-Vuelta kettősére hegyezhessem ki – így a harmincegy esztendős versenyző. – A két nagy körverseny viszonylag közel lesz egymáshoz, de bízom benne, hogy abban az időszakban már egy konstans formát mutathatok.”
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.01.08. 11:06
Nem értem miért kell itt annyit tökölni.
Hibázott, tiltsák el.

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések