Országútis hírek külföldről: Gaimon kiáll az állítása mellett, Lappartient elűzné a sportág mellől a doppingolókat, Chavanel az utolsó Tourjára készül, megszűnhet az Armée de Terre csapata

E-mail  Nyomtatás
2017. november 15. szerda
  |   Szerző: velo.hu

Phil Gaimon továbbra is kiáll állítása mellett

 

Diavetítéshez kattints a képre


Tovább gyűrűzik Phil Gaimon és Fabian Cancellara ellentéte. Mint arról már beszámoltunk az egykori profi Phil Gaimon második könyvében előhozakodott azzal a történettel miszerint 2010-ben Fabian Cancellara a Flandriai Körversenyen és a Párizs-Roubaix során is mechanikus doppinggal csalhatott. Legalábbis ezt állítja Gaimon. David Lappartient a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség frissen megválasztott elnöke kapva a lehetőségen azonnal bejelentette, hogy az UCI vizsgálatot indít a hét évvel ezelőtti ügyben. A belga Het Nieuwsbald információi szerint Cancellara ügyvédei azonnali hatállyal leállíttatnák a könyv forgalmazását, ehhez pedig készek meg is tenni a szükséges lépéseket. A könyv szerzőjét Phil Gaimont pedig nyilvános bocsánatkérésre köteleznék.


„A könyvben levezettem egy sok éves pletykát, melyet nem csak én, hanem többen is állítanak – reagált Gaimon. – Kiállok az állításaim mellett, de azelőtt mielőtt rögtön mindenki engem támad, el kellene azt olvasni, mivel elég messze állnak a leírtak a tényleges vádaskodástól. Ma már sajnálom, hogy beletettük ezt a részt, nem azért csináltam, hogy publicitást kapjon a könyv, nem ért annyit amennyi fejfájást most okoz.”
 

David Lappartient: akik valaha is doppingoltak, azoknak nincs keresnivalójuk ebben a sportágban

 

Diavetítéshez kattints a képre


Eléggé viharosan kezdődik a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség újonnan megválasztott elnökének a francia David Lappartientnek a regnálása. Előbb a mezőny létszámának csökkentétével váltott ki ellenszenvet, majd azzal, hogy vizsgálatot kezdeményezett Fabian Cancellara ellen. A minap egy luxemburgi lapnak adott nyilatkozatában a doppingról beszélt.


„A kerékpársport legfőbb feladata, hogy hiteles legyen, különben mindent elveszíthet – így a napilap hasábjain Lappartient. – Akik valaha is doppingoltak, azoknak nincs keresnivalójuk ebben a sportágban. Sokan vannak, akik ma a csapatok körül dolgoznak, pedig anno tiltott szerekkel éltek ez pedig negatív a sportágunk számára.”


Lappartient kijelentését a korábban szintén doppingvádakkal illetett Michael Rasmussen támadta meg.


„Amikor Lappartient a Francia Kerékpáros Szövetség elnöke volt, akkor sem tudott semmit sem tenni ezzel – reflektált Rasmussen. – Kezdhetné a tisztogatást mindjárt a hazájában, hisz a FDJ csapatvezetője Marc Madiot is elismerte, hogy a pályafutása során élt teljesítményfokozóval. Vagy akkor mi a helyzet Alberto Contadorral és a fiókcsapataival vagy Alejandro Valverde utánpótlássorával. Ezekre a sztárokra rengetegen felnéznek, és sokan számítanak rájuk. Ha valaki egyszer már letöltötte a büntetését, akkor miért ne dolgozhatna a sportágban, mint egy erős, a sportágért tenni akaró személyiség.”


Sylvain Chavanel a 18., egyben utolsó Tour de France-ára készül

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Direct Energie veterán kerekese Sylvain Chavanel legfőbb célja a 2018-as szezonban a Francia Körversenyen való eredményes szereplés lesz, mellyel megdöntené Jens Voigt és Stuart O’Grady rekordját, akik pályafutásuk során tizenhét alkalommal álltak rajthoz a Touron.


„Amennyiben elkerülnek a betegségek és a sérülések, abban az esetben ott leszek a 2018-as Tour de France-on, mely az utolsó Tour lesz a karrierem során – nyilatkozta a minap Chavanel. – Ez egy egészen különleges verseny lehet, hisz tizennyolc részvétellel történelmet írnák. Valószínűleg még a 2019-es idényt is bevállalom, de a tizennyolcadik Tour teljesítését követően annyira már nem érdekel a tizenkilencedik. Nagyon nehéz felkészülni egy nagy háromhetesre, rengeteg lemondással jár, ha valaki erős akar lenni a Touron. Természetesen az a célom, hogy jövőre rajthoz állhassak, de előbb el kell érnem azt a formát, hogy a csapatvezetés számítson rám. 2018-ban már csak nyolc hely lesz a csapatban, így egyáltalán nem lesz könnyű bekerülni."


Komoly veszélyben az Armée de Terre csapata

 

Diavetítéshez kattints a képre


A kontinentális mezőny egyik legkiemelkedőbb sora a francia Armée de Terre csapata, ami nem is csoda, hisz 1,6 millió Eurós éves költségvetésük az egyik legmagasabb a harmadosztályú sorok között. A pénz egy része szponzoroktól, míg másik fele a hadügyminisztériumtól származik, akik így kerítenek egyfajta reklámot a hadseregnek. A problémák ott kezdődtek, hogy a kerékpárőrült Jean-Yves Le Drian hadügyminisztert leváltották az új kormányzat pedig még nem döntött a szponzoráció folytatásáról, így akár hirtelenjében meg is szűnhet a klub. Pedig David Lima da Costa csapatvezető tervei szerint 2019-ben szerették volna kérvényezni a pro-kontinentális besorolást. Olyan kerekesek maradhatnak hirtelen szerződés nélkül, mint a kiváló pályaversenyző Morgan Kneisky, az egykori francia bajnok Steven Tronet, Benjamin Giraud vagy éppen Tony Hurel.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2017.11.15. 16:08
Toni Hurel szerződés nélkül maradhat? Jesszus!!! Kimondani is rettenetes... !

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések