Országútis hírek külföldről: furcsa körülmények között nyerte Shumov a minszki egynapost, Rigoberto Uran vezeti az EF, Fabio Aru és Dan Martin az UAE Team Emirates sorát a Vueltán, féltávjánál jár a Tour de l’Avenir

E-mail  Nyomtatás
2018. augusztus 22. szerda
  |   Szerző: m.norbi

UCI szabályt szegett Maciej Paterski? Nikolai Shumov vesztes helyzetből nyerte hazája egynaposát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Érdekes közjátéknak lehetett szemtanúja a minszki egynapos közönsége. Néhány napja Fehéroroszországban a kontinentális Team Minsk sora két 1.2-es besorolású egynapost rendezett. Az első versenyt nagy fölénnyel nyerte a lengyel Maciej Paterski (Wibatech Metx 7r), ám a másodikon olyan történt, ami nemcsak a nemzetközi sajtó, de az UCI illetékeseinek figyelmét is felkeltette. Paterski ezúttal is hatalmas fölénnyel vezetett, ám egyszer csak lassított és megvárta míg felzárkózik hozzá a hazaiak sztárja Nikolai Shumov. A versenyt természetesen ezt követően Shumov nyerte.


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályzatának 1.2.081-es cikkelye tiltja a versenyképesség megsértését valamint a különböző klubcsapatban szereplő kerékpárosok összejátszását, amelynek szankciója a pénzbüntetéstől egészen az eltiltásig terjedhet. Paterski és Shumov csapatfőnöke Alexei Ivanov is érdekesen magyarázta a történteket.


„Sajnos az egyik lengyel verseny elmaradása miatt nehézségeink adódtak, hézag keletkezett a programunkban, a minszki csapat viszont az utolsó pillanatban segített nekünk azzal, hogy rajthoz állhattunk a versenyeiken – mondta Paterski. – Láttam, hogy Shumov üldöz és úgy döntöttem, hogy megvárom őt. Nem volt semmiféle megegyezés közöttünk, csak kölcsönösen segítettük egymást.”


„A lengyel versenyzőnek valamilyen problémája volt, vagy csak egyszerűen nem volt már ereje – így Alexei Ivanov a Team Minsk csapatvezetője. – Melyik sportoló akarja mutatni a gyengeségét, jobb, ha azt mondja, hogy erősebb volt, de nemes gesztusból átadta a győzelmet egy hazai kerekesnek.”
 

Rigoberto Uran vezeti az EF Education First-Drapac sorát, Fabio Aru és Dan Martin is ott lesz a Spanyol Körön az UAE Team Emirates színeiben

 

Diavetítéshez kattints a képre


Csalódást keltő Tour de France szereplését követően Rigoberto Uran is a Vuelta a Espana viadalán próbál formába lendülni. A Clasica San Sebastian során már bizonyította kvalitásait, így mind a csapatvezetés, mind pedig a kolumbiai versenyző maga is nagy tervekkel készül az év utolsó háromhetes körversenyére.


„Elég erős csapattal érkezünk az idei Vueltára – így Uran. – Lesznek segítőim a hegyekben, a sík szakaszokon, és a nehéz oldalszeles pillanatokban is. Hiszem, hogy elérhetünk valami komoly eredményt. Nagyon nehéz verseny elé nézünk, szinte nem is lesz sík szakaszunk idén. Motivált vagyok, egyet ígérhetek, elég sokat lesz a rózsaszín trikó a mezőny elejében.”


Az EF Education First-Drapac Vuelta sora: Rigoberto Uran (kolumbiai), Simon Clarke (ausztrál), Mitch Docker (ausztrál), Sebastian Langeveld (holland), Daniel Moreno (spanyol), Pierre Rolland (francia), Tom Van Asbroeck (belga) és Michael Woods (kanadai).


Eközben az UAE Team Emirates csapata is megnevezte kapitányait, Fabio Aru szeretne végre mutatni valamit idei gyengébb szezonja végén, de a Touron remeklő Dan Martin is ott lesz a Spanyol Körön rajthoz álló keretben.


„Taktikailag egy nagyon nyílt Vuelta elé nézünk, a nyolc hegyi befutó folyamatos lehetőséget kínál a támadásra – vélekedett az előtte álló három hét történéseiről Aru. – A rövidebb szakaszok miatt garantáltak az akciók, kivárással nem lehet megnyerni az idei Spanyol Körversenyt.”


Az UAE Team Emirates Vuelta sora: Fabio Aru (olasz), Dan Martin (ír), Valerio Conti (olasz), Vegard Stake Laengen (norvég), Sven Erik Bystrøm (norvég), Simone Consonni (olasz), Simone Petilli (olasz), és Edward Ravasi (olasz).


Féltávnál a Tour de l’Avenir, a francia Alan Riou vezet összetettben, Peák Barnabás a harmincegyedik helyről várja a folytatást

 

Diavetítéshez kattints a képre


Féltávjához érkezett a kis Tour de France, azaz a legnagyobb presztízzsel bíró utánpótlásverseny a Tour de l’Avenir. A tíz szakaszos viadal mezőnyében a WCC, azaz a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség csapatának színeiben Peák Barnabás is ott van.


Az első 132 és fél kilométeres etap a sprintereknek kedvezett, a mezőnyhajrát a német Max Kanter nyerte, Barnabás a győztessel azonos idővel a 13. helyen érkezett.


A második etap végén egy három fős sor ért haza bő két perces előnnyel, ahonnan a francia Alan Riou bizonyult a legerősebbnek, aki ezzel a sárga trikót is átvehetett. Peák ezúttal is a főmezőnyben zárt a 23. lett.


A harmadik napon Chateaudu-ban már kissé emelkedett a vége, a hazai Damien Touze nyert, a mezőny egyetlen magyar versenyzője az előkelő 16. helyen zárt. Összetettben Riou magabiztosan őrizte vezetését.


Az Orleans környékén rendezett 20,2 kilométeres csapatidőfutam során a dánok voltak a leggyorsabbak, a WCC sora negyvenkét másodperc hátránnyal a 11. lett, összetettben a norvég Hakon Aalrust vehette fel a sárga trikót, Peák Barna a 43. helyre csúszott vissza.


Az ötödik szakasz újfent a sprintereknek kedvezett, a brit Matthew Gibson lett az etapgyőztes, Peák azonos idővel a 29. helyen haladt át a célvonalon, a sárga trikós Aalrust ellenben közel negyedórás hátrányt szedett össze, így Alan Riou másfél perces előnnyel vette vissza az összetettbeli vezetést. Peák Barnabás 2 perc 16 másodperces hátránnyal a 31. helyről várja a folytatást.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések