Országútis hírek külföldről: Elia Viviani születésnapi ajándéka (+videó), Fernando Gaviria duplázott hazájában, Mark Cavendish csalódott, Mauro Vegni nem akadályozhatja meg Froome indulását a Girón

E-mail  Nyomtatás
2018. február 08. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

Elia Viviani nyerte a Dubai Kör második szakaszát, Fernando Gaviria duplázott Kolumbiában

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az olasz Elia Viviani győzelemmel ünnepelte huszonkilencedik születésnapját miután megnyerte a Dubai Kör második szakaszát. A kiemelt kategóriás verseny egy 190 kilométeres penzummal folytatódott, amely az első naphoz hasonlóan ezúttal is szinte teljes egészében sík volt, így a sprintereknek kedvezett. A nap szökését Nathan Van Hooydonck (BMC Racing), Nicolas Edet (Cofidis Solutions Crédit), Fuwen Xue (Mitchelton-BikeExchange), Charles Planet (Team Novo Nordisk), Mohamed Al Mansouri (Egyesült Arab Emírségek) és Yousif Mirza (UAE Team Emirates) alkották. Az elmenés legnagyobb előnye hét perc környékén tetőzött, de az utolsó ötven kilométeren belül már megbomlott az egység az elől tempózok között. Bő húsz kilométerrel a vége előtt Elia Viviani (Quick-Step Floors) kapott defektet, de csapata még éppen időben vitte fel a főmezőnyre.

 


Az elmenés utolérését követően jöhettek a sprinterek vonatai. A hajrát Jakub Mareczko (Wilier Triestina-Selle Italia) nyitotta meg talán túlságosan is korán, ám végül Elia Viviani (Quick-Step Floors) bizonyult a legjobbnak az első szakasz győztese Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) és Riccardo Minali (Astana) előtt. Összetettben Groenewegen két másodperc előnnyel megtartotta vezető helyét.


„A születésnapom extra motivációt biztosított számomra – mondta Viviani a célba érkezést követően. – Az első nap sikertelensége végig ott motoszkált a fejemben, kicsit olyan volt, mint egy elszalasztott nagy lehetőség. Ezúttal minden eddiginél jobban koncentráltam, s bár volt ugyan egy defektem húsz kilométerrel a vége előtt, de még éppen elég időnk volt visszazárkózni. Sabatini remekül hozott előre, majd Kristoff kerekét választottam. Groenewegen nagyon jött, de szerencsére akkor már elég közel volt a célvonal a győzelemhez.”


Eközben Kolumbiában a hazai sprinterek uralják a Colombia Oro y Paz versenyét, ahol Palmira környékén egy 183,4 kilométeres szakasszal folytatódott az első alkalommal kiírt viadal. Az etap koreográfiája kísértetiesen hasonlított az első napéhoz, a végén ezúttal is mezőnyhajrá döntött, amit a hazai Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) nyert meg honfitársa Sebastian Molano (Manzana Postobon) előtt. A harmadik ezúttal az olasz Matteo Malucelli (Androni Giocattoli-Sidermac) lett. Összetettben Gaviria tizenegy másodperccel vezet Molanóval szemben.
 

Mark Cavendish: azt hittem Viviani elkészült az erejével, erre tovább gyorsított

 

Diavetítéshez kattints a képre


Egyelőre sem Mark Cavendish, sem pedig Marcel Kittel nem villog a Dubai Körön, mely előbbit kezdi egyre inkább frusztrálttá tenni.


„Azt hittem Viviani elkészült az erejével, erre tovább gyorsított – nyilatkozta a második szakaszt követően a Dimension Data sprintere Cavendish. – A Quick-Step Floors csapata ezúttal is fantasztikusan dolgozott. Már az elmúlt években is bizonyították, hogy igenis jelentheti egy csapat a különbséget a sprinterek között. Mindamellett Viviani már ott volt az ausztrál versenyeken is, és ez az idény ilyen korai szakaszában hatalmas előnyt jelent számára. Arra az egyre szerencsére tudunk építeni, hogy a mi felvezetésünk ezúttal már sokkal olajozottabban működött, mint az első etap során.”


Mauro Vegni: nem tudom megakadályozni, hogy Froom elinduljon a Girón

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Giro d’Italia versenyigazgatója Mauro Vegni már nem első alkalommal nyilatkozott Chris Froome szalbutamol ügye kapcsán. Vegni egyértelműen szeretné elkerülni Alberto Contador 2011-es esetét, amikor a spanyol kiválóság megnyerte ugyan az Olasz Körversenyt, de végül a 2010-es ügye miatt elvették a győzelmét. Froome február 14-én az Andalúz Körön kezdi az évet, amit feltehetően a Tirreno-Adriatico, az Alpok Körversenye, majd a Giro követhet.


„Nem tudom megakadályozni, hogy Froome elinduljon a Girón – így Vegni egy a minap adott nyilatkozatában. – Nem sérthetem meg a versenyző jogait. Úgy vélem, hogyha megnyeri a Girót, abban az esetben is ő lesz a verseny győztese, ha később eltiltják és elveszik az első helyét. Öt hónap telt el az ügy kirobbanása óta és még mindig azon gondolkoznak, hogy bizonyos szakértői állítások elfogadhatóak-e vagy sem? Ezt már négy hónappal ezelőtt el kellett volna dönteniük.”


Laurens De Plus: csak erősebbé fog tenni ez a sérülése

 

Diavetítéshez kattints a képre


Amint arról már korábban beszámoltunk Bob Jungels, Laurens De Plus és Petr Vakoc hármasa éppen Dél-Afrikában edzőtáborozott, amikor egy kisteherautó elgázolta őket. Jungels haladt elől, így ő nem került földre ellenben De Plus és Vakoc igen. Vakoc csigolyatörést szenvedett, akit azóta már meg is operáltak, míg De Plus súlyos zúzódásokkal került kórházba, legalábbis az első hírek még erről szóltak. Azóta sajnos kiderült, hogy ő sem volt túlságosan szerencsés, hisz a tüzetesebb orvosi kivizsgálás medence és keresztcsont-repedést diagnosztizált nála. De Plus először nyilatkozott az eset óta.


„Szerencsések voltunk abban az értelemben, hogy ennyivel megúsztuk, sajnos sokkal rosszabbul is alakulhattak volna a dolgok – vélekedett a történtekről De Plus. – Igazából semmire sem emlékszem a balesetből. Éppen nevetgéltünk, amikor egyszer csak a földön találtam magam. Kellett egy kis idő mire rájöttem, hogy elgázoltak minket. A baleset után szinte minden időmet Petr ágya mellett töltöttem, ez sokat segített abban, hogy feldolgozzuk a történteket. Később kiderült, hogy az én fájdalmaim sem maguktól vannak. Az elkövetkezendő hetekben minden eddiginél keményebben fogok készülni, ez a sérülés csak erősebbé tesz. Nagyon várom már, hogy mindhárman visszatérhessünk, talán lesz lehetőségünk egyszer ugyanazon a versenyen rajthoz állni, hisz az biztos, hogy különleges lenne számunkra.”
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések