Országútis hírek külföldről: egy felelőtlen járókelő okozott bukást a Tirreno nyitányán, a Mitchelton-Scott sora nyerte a csapatkronót, hazaért a szökés a Párizs-Nizzán, Peák Barnabás a 8. helyen zárt a Wanzeel Koerse kermesse viadalán (+videók)

E-mail  Nyomtatás
2019. március 14. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

Egy felelőtlen járókelő okozott bukást a Tirreno-Adriatico nyitányán

 

Diavetítéshez kattints a képre


Lido di Camaiore környékén egy huszonegy és fél kilométeres csapatidőfutammal rajtolt el az idei Tirreno-Adriatico. Sajnos az első nap nem a Mitchelton-Scott sikeréről marad emlékezetese, hanem egy felelőtlen járókelőről. Hűvös, esős időjárási körülmények fogadták a kerekeseket, így rendesen csúszott a városban kijelölt pálya. A Bora-hansgrohe csapata közel hatvan kilométer/órás sebességgel tekert, amikor egy úriember mit sem törődve a versennyel, átsétált előttük. A bringások próbálták kikerülni az illetőt, ám Oscar Gatto és Rafal Majka kettőse telibe találta. Gatto megúszta karcolásokkal, ám Majka sérülései komolyabbnak tűntek. A felelőtlen járókelőt kórházba szállították. A dolog pikantériája, hogy egy szervező és két a biztosításért felelős rendőr az út mellett éppen jót beszélgettek, amikor az eset történt.


„Láttam az úriembert, ahogyan teljesen nyugodtan sétál át előttünk – mondta a célba érkezést követően Daniel Oss. – Próbáltam kitalálni, hogy miként kerülhetnénk el az ütközést. Nekem sikerült, de a csapattársaim hátul nem is láthatták a veszélyt. Sajnálom a történteket, remélem, komolyabb sérülések nélkül úsztuk meg a bukást.”
Sajnos nem ez volt az egyetlen veszélyes szituáció a kronó során, a Mitchelton-Scott csapata is csak centiméterekkel került el egy hasonló bukást, egy a kutyáját sétáltató hölgy ugyanis a versenyzők elé merészkedett, szerencsére észlelve a veszélyt még idejében hátralépett.

 


„Megnéztem az esetet, nagyon rémisztő – nyilatkozta a Sky kapitánya Geraint Thomas a Bora-hansgrohe bukásáról. – Ahol szervező és rendőr is áll, ott hogyan történhet meg ilyesmi? Emberi mulasztás történt, mit csináltak a pálya biztonságáért felelősök az út mentén? Remélem, hogy mindenki jól van, az elütött ember is, akit szemlátomást rendesen kiütöttek a bringások.”
 

Michael Hepburn a Tirreno első kék trikósa

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az incidensektől eltekintve, remek versenyt hozott a Tirreno nyitánya. A két tenger versenye fontos felkészülési állomás a tavaszi klasszikusok és a közelgő Olasz Körverseny előtt, így számos nagy sztár is rajthoz állt. Sokáig úgy tűnt, hogy a Jumbo-Visma csapata nyerheti a kronót, ám végül az ausztrál Mitchelton-Scott zárt az élen mindössze 22 perc 25 másodperc alatt 57,5 kilométer/órás átlaggal abszolválva a távot. A második a Jumbo-Visma, míg a harmadik a Team Sunweb sora lett. Az első kék trikós Michael Hepburn, de az összetett szempontjából Adam Yates várhatja a legjobb helyzetből a folytatást.


„A Tirreno az egyik kedvenc versenyem, nagyon örülök, hogy idén is itt lehetek – így Hepburn a díjátadót követően. – Jó erőben érzem magam, az, hogy megszereztem az összetett éllovasának járó kék trikót, egy álom beteljesülése. Persze szerencsénk is volt, hisz számunkra már jóval szárazabb volt a pálya, mint azok számára, akik az elsők között rajtoltak.”


A Tirreno-Adriatico Camaiore és Pomerance között egy 195 kilométeres szakasszal folytatódik, melynek vége szinte végig emelkedik, így még véletlenül sem a sprintereknek kedvez.


Hazaért a szökés a Párizs-Nizza negyedik szakaszán, Magnus Cort Nielsen az etapgyőztes

 

Diavetítéshez kattints a képre


Három viszonylag síkabb, de az oldalszél miatt eléggé kaotikus szakaszt követően Vichy és Pélussin között egy 212 kilométeres dimbes-dombos etappal folytatódott az idei Párizs-Nizza. A nap elején egy viszonylag erős nevekből álló tizenhárom fős szökés alakult, melybe Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Christoph Pfingsten (Bora-hansgrohe), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Olivier Le Gac (Groupama-FDJ), Mathias Le Turnier (Cofidis), Alessandro De Marchi (CCC Team), Kevin Reza (Vital Concept), Magnus Cort Nielsen (Astana), Damien Gaudin (Direct Energie), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Eduard Grosu (Delko-Marseille-Provence) és Evaldas Siskevicus (Delko-Marseille-Provence) keveredett bele. Az elmenés legnagyobb előnye bő hat percnél tetőzött, ám a főmezőny élén igazán aktívan egyik csapat sem vette át a kezdeményezést.


A célhoz közeledve folyamatosan rostálódott a szökés, amikor már biztosra mondható volt, hogy hazaérnek már csak Cort, Ciccone, De Marchi és De Gendt tempózott az élen. Az egy kilométeres kapunál Magnus Cort Nielsen (Astana) indult meg, a többiek pedig nem tudtak vele menni, így a dán kerekes nyerte a szakaszt Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) és Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) előtt. Mivel Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) a dombok között viszonylag hamar leszakadt, így összetettben Michal Kwiatkowski (Sky) vette át az első helyet.

 


„A Párizs-Nizza az egyik legnagyobb presztízzsel bíró tavaszi szakaszverseny, szinte hihetetlen számomra, hogy sikerült itt nyernem – ecsetelte a történteket Nielsen. – Eredetileg nem is volt tervben az, hogy szökjek, de jó erőben éreztem magam, és amikor láttam, hogy erős versenyzők mennek, úgy voltam vele, hogy miért ne próbáljam meg. Nem volt egyszerű dolgom De Gendt és De Marchi mellett, de ők garanciát jelentettek arra, hogy hazaérhetünk.”


A Párizs-Nizza Barbentane környékén egy huszonöt és fél kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódik.


Peák Barnabás nyolcadikként zárt a Wanzeel Koerse kermesse viadalán

 

Diavetítéshez kattints a képre


Bombaerős mezőny állt rajthoz a harminckilencedik Wanzeel Koerse kermesse viadalán, ahol a SEG Racing Academy színeiben Peák Barnabás is ott volt. A versenyt végül Elias van Breussegem (Tarteletto-Isorex) nyerte Barna csapattársa Jordi Meeus (SEG Racing Academy) és Lionel Taminiaux (Wallonie-Bruxelles) előtt. A magyar versenyző ötvenhét másodperc hátránnyal az előkelő nyolcadik helyen zárt.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések