Országútis hírek külföldről: bemutatták az idei Tour de France megkülönböztető trikóit, Damiano Cunego utolsó klasszikusára készül, Pályi Csaba egész napos szökés végén kilencedik a Marokkói Körön

E-mail  Nyomtatás
2018. április 14. szombat
  |   Szerző: m.norbi

Bemutatták a 2018-as Tour de France megkülönböztető trikóit

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Francia Körversenyt szervező ASO a minap hivatalosan is bemutatta a 2018-as verseny megkülönböztető trikóit, melyet a Le Coq cége tervezett. A Le Coq 2012-ben váltotta a Nike-t, azóta igyekszik minden évben valami újdonsággal előrukkolni. Az idei évben minden mez egy-egy halvány mondrian jellegű stílust kapott, mely Piet Mondrian holland festőről vált nevezetessé, aki a geometrikus absztrakció, azaz különböző alakzatok egymás mellé helyezésének egyik legismertebb művésze volt. A szponzorok személyei nem változtak, az összetett éllovasának járó sárga trikó támogatója továbbra is az LCL pénzintézet, a zöld ponttrikó a Skoda, a hegyimenők különversenyének ereklyéje a pöttyös trikó a Carrefour, míg a legjobb fiatalnak járó fehér mez a Krys szponzorációját élvezi.


Az idei Tour de France első trikóit július 7-én Fontenay-le-Comtéban osztják ki, egy 189 kilométeres vélhetően mezőnyhajrával záródó szakasz végén.
 

Damiano Cunego utolsó klasszikusára készül

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Nippo-Vini Fantini olasz kiválósága Damiano Cunego utolsó klasszikus egynaposára készül az Amstel Gold Race során. Cunego szerette volna az idei Giro d’Italián lezárni pályafutását, ám csapatát nem hívták meg, így végül úgy döntött, hogy a június végi olasz bajnokságon láthatjuk utoljára. A harminchat esztendős versenyző hamar belopta magát a kerékpársport szerelmeseinek szívébe, hisz 2004-ben mindössze huszonhárom évesen nyerte meg hazája körversenyét. Pályafutása során nyert Lombard Kört, de 2008-ban, éppen tíz évvel ezelőtt győzött az Amstel Gold Race-en is.


„Nincsenek bennem rossz érzések, örülök, hogy eljutattam arra a pontra, amikor be kell fejeznem a pályafutásom – nyilatkozta Cunego a La Gazetta dello Sport hasábjain. – Szerettem volna a Giro d’Italián búcsúzni, de sajnos ez másképp alakult. 2020-ig biztosan maradok a Nippo csapatánál, mint edző. Célként tűztük ki, hogy a japán versenyzőink kvótát szerezhessenek a tokiói olimpiára. Karrierem legemlékezetesebb versenynapja az volt, amikor 2004-ben visszaszereztem a rózsaszín trikót a Giro falzes-i szakaszán. A legrosszabb, talán a 2008-as Touron elszenvedett bukásom. Szeretném megragadni az alkalmat, és köszönetet mondani az Amstel szervezőinek, hogy biztosítják számomra ezt a lehetőséget. Marco Canola lesz az első számú emberünk, és mindent meg is teszek majd azért, hogy minél többet segíthessek neki.”


A hölgyeknél is hatalmas várakozás előzi meg az első ardenneki klasszikust

 

Diavetítéshez kattints a képre


A férfiak versenye mellett természetesen a szebbik nem képviselői számára is megrendezik az Amstel Golde Race viadalát. A női WorldTour sorozat részét képező egynaposon 118,1 kilométer várja a hölgyeket, tizenhét fallal, a végén a Cauberg emelkedőjével. Előzetesen a Canyon-SRAM és a Boels-Dolmans csapatainak viaskodására van kilátás. Előbbi Katarzyna Niewiadoma és Pauline Ferrand-Prevot kettősével készül, míg utóbbi Anna Van der Breggen és Chantal Blaak duójával áll rajthoz.


„Nagyon várom már az ardenneki klasszikusokat, szeretnék mindhárom versenyen kiemelkedőt nyújtani – így a verseny címvédője Anna Van der Breggen. – Nem szeretném elbízni magam, így az a célunk, hogy egy jó versenyt menjünk. Nem a győzelem az elsődleges, hanem az, hogy megfeleljek a saját magam elé támasztott elvárásoknak.”


„Senki nem nyerte meg még az Amstel Gold Race-t a csapata segítsége nélkül – mondta Katarzyna Niewiadoma a Canyon-SRAM kapitánya. – Öt évvel ezelőtt éppen ezen a versenyen értem el az első komolyabb eredményem, érthető, hogy nagyon szeretek itt versenyezni. Az Amstel teljes koncentrációt igényel, egy pillanatra sem bóbiskolhatsz el, mert az a verseny végét jelenti.”


Megvan a második top 10-es magyar eredmény Marokkóban

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Marokkói Körverseny nyolcadik szakaszán Agadir és Essaouira között 170 kilométer várta a kerekeseket. A nap szökésébe az Epronex-Bike Hungary kerékpárosa Pályi Csaba is belekeveredett. Az elmenés legnagyobb előnye helyenként már a tíz percet is közelítette. A négy fős sor az utolsó kilométereken bomlott meg, a legnagyobb név az olasz Marco Coledan (Wilier Triestina-Selle Italia) egyedül ment tovább, s nyerte meg végül a szakaszt. A szökés három másik tagját az utolsó ötven méteren fogták meg, a mezőnyhajrát Coledan csapattársa Jakub Mareczko (Wilier Triestina-Selle Italia) húzta be, míg a harmadik a francia Clément Orceau (Vendee U) lett. Pályi Csaba végül az előkelő kilencedik helyen haladt át a célvonalon, ezzel Ábrók Norbert az első szakaszon elért kilencedik helyét követően egy újabb top 10-es eredményt elkönyvelve. Két szakasszal a verseny vége előtt továbbra is a francia David Riviere (Vendee U) vezet összetettben, a legjobb magyar a 47. helyen álló Pályi Csaba.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések