Országútis hírek külföldről: az Astana sora dominálta az Alpok Körversenyének első szakaszát, Chris Froome úgy érzi jó úton halad, Patrick Lefevere kifakadt a televíziós motorosokra (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. április 17. kedd
  |   Szerző: m.norbi

Az Astana csapata dominált az Alpok Körversenyének első szakaszán

 

Diavetítéshez kattints a képre


Alig huszonnégy órával Michael Valgren az Amstel Gold Race klasszikusán aratott sikerét követően a kazah Astana csapata már egy újabb győzelmet ünnepelhetett, mégpedig a közelgő Giro d’Italia egyik legfontosabb felkészülési állomásán, az Alpok Körversenyén. Arco és Folgaria között mindössze 134,6 kilométer várt a mezőnyre két komoly emelkedővel, ráadásként még az utolsó kilométer is emelkedett. A nap elején egy kilenc fős szökés alakult, amely nem tudott túlontúl nagy előnyre szert tenni, így a mindent eldöntő hegy előtt meg is fogták őket. A főmezőnyben ekkor már a Sky sora diktálta a tempót, akik Christopher Froome esetleges sikeréért dolgoztak. A célhoz közeledve rendesen megrostálódott a főmezőny létszáma, a legjobban az Astana csapata tartotta magát, akik öt fővel képviseltették magukat az első csoportban. A legígéretesebb támadás Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) nevéhez fűződött, ám ő sem jutott túlságos messzire. Az utolsó lejtmenetben Pello Bilbao (Astana) lépett el minimális előnnyel, aki a döntő meredeket is kibírta megnyerve ezzel a szakaszt csapattársa Luis Leon Sanchez (Astana) és Ivan Ramiro Sosa (Androni-Sidermac) előtt. Természetesen az első napot követően összetettben is ugyanez a sorrend.

 


„Profi pályafutásom ötödik győzelmét arattam, ami már csak azért is különleges, mivel egy évvel ezelőtt Michele Scarponi nyerte az Alpok Körversenyét – ajánlotta győzelmét egykori csapattársa emlékének a baszk kerékpáros. – Scarpa nagyon fontos helyet foglal el a szívünkben. Rengeteg inspirációt és motivációt ad számunkra. Szeretném ezt a győzelmet neki és a családjának ajánlani.”
 

Christopher Froome: jó úton haladok

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Olasz Körversenyre készülő Christopher Froome az előkelő ötödik helyen zárta az Alpok Körversenyének első szakaszát. A Sky sora viszonylag sokat dolgozott az utolsó komoly emelkedőn, egy ízben még a szalbutamol ügye miatt eljárás alatt álló brit kerékpáros is megrántotta a sort.


„Egy viszonylag rövid szakaszon vagyunk túl, ami annál intenzívebb volt – így Froome a célba érkezést követően. – Jó úton haladok, jól éreztem magam, és a csapat is remek munkát végzett. Az Astana nagyon sok versenyzővel maradt az élcsoportban, és ezt a létszámbeli főlényt végül ki is használták. Nehéz napok várnak még ránk, így az első etap eredményével teljes mértékben elégedett vagyok.”


Patrick Lefevere: a televíziós motorok versenyeket döntenek el

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Quick-Step Floors csapatvezetője Patrick Lefevere az Amstel Gold Race klasszikusát követően fakadt ki, elmondása szerint a televíziós motorok versenyeket döntenek el. Lefevere szerint az első ardenneki egynaposon a szökevények folyamatosan előnyt kovácsoltak abból, ahogyan a motoros szélárnyékot biztosított számukra, így Pieter Serry hiába dolgozott a főmezőny élén, esélye sem volt közelebb hozni a csoportot.


„A motorkerékpárok szerepe a versenyeken most már a botrányos szintet képviseli – mondta Lefevere az egyik belga lap hasábjain. – Természetesen most nem csak az Amstelről van szó, számos más versenyt is felhozhatnék példának, de ez tette fel az i-re a pontot. Hiába dolgozott a versenyzőm Pieter Serry óriásit, a folyamatosan előremenő motorok miatt esélye sem volt közelíteni a szökevénysorhoz. Amennyiben húsz másodperc körüli a különbség, abban az esetben már semmi keresnivalója nem lenne ott a motornak. Levélben fordulok a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnökéhez, mivel ez a helyzet tarthatatlan. A televíziós motorok versenyeket döntenek el.”


Greg Van Avermaet tavaszi szereplése egy csalódást keltő Amstel Gold Race eredménnyel ért véget

 

Diavetítéshez kattints a képre


A regnáló olimpiai bajnok Greg Van Avermaet idei tavasza nem sikerült valami fényesen, ennek megtetőzéseképpen az első ardenneki klasszikuson mindössze a tizennegyedik helyen zárt.


„Nem éreztem rossz erőben magam, de a többi tavaszi egynaposhoz hasonlóan ezúttal sem voltam harcban a győzelemért, ami nagyon frusztráló – kesergett a BMC kerékpárosa az Amstel Gold Race versenyét követően. – Azt hittem, hogy a lehető legjobb pillanatban támadok, de Rudy Mollard nem dolgozott együtt velem, így hamar megfogtak minket. Csalódott vagyok, jó formában tekertem le a tavaszt, de szinte nulla eredménnyel. Most a pihenésre összpontosítok, a következő versenyem a Tour of Yorkshire lesz.”


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések