Országútis hírek külföldről: Anna van der Breggen leiskolázta a női mezőnyt, a Höttönger Höll emelkedője dönthet a férfi elit versenyében, Alejandro Valverde és Simon Yates is esélyesnek tartja magát (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. szeptember 30.
  |   Szerző: m.norbi

Anna van der Breggen: elég régóta várok már erre a világbajnoki címre

 

Diavetítéshez kattints a képre


A regnáló olimpiai bajnok, a holland Anna van der Breggen nyerte az innsbrucki országúti kerékpáros világbajnokság női elit mezőnyversenyét. Van der Breggen bátor próbálkozással bevállalt egy közel negyven kilométeres szóló szökést, s végül nagy fölénnyel ért haza az ausztrál Amanda Spratt és az olasz Tatiana Guderzo előtt.

 


„Elég régóta várok már erre a világbajnoki címre – mondta van der Breggen röviddel a célba érkezést követően. – Nem tudtam, hogy mennyi az előnyöm, úgyhogy mentem ameddig be nem értem. Nem is nagyon akartam elhinni a történteket, csak az utolsó kilométereken esett le, hogy tényleg megnyerem a világbajnokságot. Ebben az idényben túl sokszor értek utol a célvonal előtt, próbáltam figyelni az erőmre, a frissítésre, a győzelem kulcsa az volt, hogy a lehető legjobb pillanatban indultam meg a mezőnyből. Próbáltunk jó pozícióba kerülni, támadtam, onnantól kezdve pedig nem volt visszaút, mennem kellett. Egy kicsit persze meglepett, hogy igazából senki sem tudott jönni velem. A világbajnokság mindig különleges, kiemelt cél számomra. Nagyon nehéz megnyerni ezt a versenyt, úgyhogy boldog vagyok, hogy végre sikerült.”


„Nagyon büszke vagyok rá, hogy ezüstérmet szereztem az idei világbajnokságon – így a második helyezett Amanda Spratt. – Az ausztrál csapat remek munkát végzett a verseny elején. Tudtam, hogy valaki támadni fog a hollandok közül, Anna van der Breggen ment is, én pedig próbáltam megragadni a kerekén. Egy darabig ez sikerült, de Anna egy egészen más szinten versenyzett. Örülök, hogy érmet szereztem a nemzet számára.”


„Elisa Longo Borghini volt az olasz csapat első számú embere, ezen a taktikán nem is akartunk változtatni, azonban nagyon stresszessé vált a helyzet, amikor Anna van der Breggen megindult – nyilatkozta a versenyt követően Tatiana Guderzo. – Anna verhetetlen volt, nekünk viszont tennünk kellett valamit annak érdekében, hogy legalább érmet szerezhessünk.”
 

Az elit férfiak mezőnyversenyével zárul az innsbrucki világbajnokság

 

Diavetítéshez kattints a képre


A világbajnokság a férfi elit mezőnyversennyel zárul. A penzum 258 és fél kilométer, 4670 méternyi szinttel, nem éppen a sprinterek terepe, bár még mindig tartja magát a tény, hogy a címvédő szlovák Peter Sagan nem leírandó. A legtöbb helyen a francia Julian Alaphilippe és a szlovén Primoz Roglic sikerét jósolják, de az elmúlt évek várhatóan legnyíltabb világbajnokságán a spanyol Alejandro Valverde, a brit Simon Yates, az olasz Gianni Moscon vagy éppen a kolumbiai Miguel Angel Lopez is eséllyel száll harcba.


A penzum igazi nehézségei hatvan kilométer megtételét követően a Gnadenwald emelkedőjével kezdődnek, amit a körpályára beérve az Igls hétszeri megmászása követ. Itt azonban még nem érnek véget a kihívások, hisz jön a Höttönger Höll, ami ugyan csak 2,9 kilométer hosszú, de átlagmeredeksége 11,5 százalék egy helyen pedig eléri a 28! százalékot is.


„Ez lesz a valaha volt egyik legdurvább pálya a világbajnokságok történetében – mondta az egykori profi Thomas Rohregger a verseny technikai igazgatója. – Egy egynapos verseny, a végén így mindenféleképpen szerettünk volna valami egyedülállót.”


Alejandro Valverde talán pályafutása utolsó nagy lehetősége előtt áll, de Simon Yates is esélyesnek titulálja magát

 

Diavetítéshez kattints a képre


A junior, az U23-as és a női elit mezőnyversenyeiből kiindulva talán minden idők egyik legnyíltabb férfi elit viadala következhet az innsbrucki kerékpáros világbajnokságon. A spanyol csapat bár egy kis késéssel érkezett meg a helyszínre, a veterán Alejandro Valverde révén eséllyel állhat rajthoz a több mint 250 kilométeres távon. Valverde szerint a Höll emelkedője döntheti el a verseny végkimenetelét.


„Örülök, hogy újra részt vehetek a világbajnokságon, 2017-ben a térdsérülésem miatt kénytelen voltam kihagyni azt – vélekedett Valverde. – Az elején meg kell próbálni a lehető legtöbb energiát megspórolni, hisz a vége nehéznek ígérkezik. Jó csapattal érkezünk, szerintem a Höll emelkedőjén dőlhet el a verseny.”


Simon Yates egy káprázatos idény végéhez közeledve bízik benne, hogy a világbajnokságon is kiemelkedő teljesítményt nyújthat, ezzel pedig esélye lehet a szivárványszínű trikóra.


„Minden egyes versenynek úgy vágok neki, hogy nyerni szeretnék – ecsetelte az esélyeit Simon Yates. – Fantasztikus lenne a szivárványszínű trikóval megkoronázni az évet, hatalmas büszkeséggel töltene el, ha 2019-ben viselhetném azt a mezt. Fekszik nekem a pálya, de nem tudhatom, hogy a Vueltát követően mennyi maradt bennem. Nagyon nehéz lesz az utolsó emelkedő, meglátjuk, hogy lehet-e esélyem a végén.”
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések