Országútis hírek külföldről: Alberto Contador az Eurosportnál is munkát vállalt, az UCI egy cyclo-cross szuperliga létrehozásán dolgozik, Patrick Lefevere kendőzetlenül beszélt a doppingellenes harcról

E-mail  Nyomtatás
2018. január 12. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Alberto Contador az Eurosportnál folytatja

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2017-es idény végén visszavonuló Alberto Contador már korábban is több helyen elmondta, hogy szeretne szorosan a kerékpársport mindennapjaiban maradni, így kontinentális csapata a Polartec-Kometa mellett az Eurosportnál is munkát vállal.


„Hatalmas megtiszteltetés a spanyol Eurosport munkatársai számára, hogy egy akkora legenda, mint Alberto Contador csatlakozik hozzánk – mondta Fernando Ruiz a spanyol részleg igazgatója. – Alberto szakmai és technikai tudása révén kimerítő ismeretekkel rendelkezik, de a versenyzők napi rutinjait illetően is újdonságokkal szolgálhat. Alberto Contador érkezése csak az első nagy bejelentésünk a 2018-as kerékpáros szezont érintően, hamarosan további részletekkel jövünk a sportág szerelmesei számára.”


„Az Eurosport felkérése szakkommentátornak nagyon hízelgő számomra – folytatta Contador. – Ez a sport a szenvedélyem, így igyekszem megragadni minden lehetőséget, hogy a közelében maradhassak. Próbálok majd a kapcsolataim révén olyan háttéranyagokkal szolgálni, amik újdonságként hathatnak a nézők számára.”
 

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség egy cyclo-cross szuperliga létrehozásán dolgozik

 

Diavetítéshez kattints a képre


Mathieu Van der Poel és Wout Van Aert rövid időn belül Sven Nys és Niels Albert méltó utódjává vált. A cyclo-cross versenyek hatalmas népszerűségnek örvendenek, a legfrissebb hírek szerint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség épp ennek okán szeretne egy húsz-huszonöt állomásból álló szuperligát létrehozni. A világkupa mellett a belga Superprestige valamint a DVV Trofee sorozatok a szakág legkiemelkedőbb eseményei. A pletykák szerint a világkupa megtartaná jelenlegi nívóját, a másik két sorozatot további két belga versenyrendszerrel – Brico Cross, Soudal Series – egyesítenék, és ebből alakulhatna ki a szuperliga.


„Még túl korai bármit is mondani erről – válaszolt az újságírók megkeresésére Peter Van de Abeele az UCI cyclo-cross koordinátora. – Viszont az szinte biztos, hogy lesznek változások a 2018/2019-es idényre. Úgy vélem, hogy sokkal célszerűbb egyszerre meghozni minden döntés, mint évek alatt átalakítani a programot. Sajnos jelenleg túl sok verseny van, az emberek pedig nem kíváncsiak pénteken, szombaton, majd vasárnap is ugyanarra a műsorra, így akaratlanul is vannak olyan események, amelyek megsínylik az áradatot. Szükség van az innovációra, ezt pedig egy közös sorozat létrehozásában látjuk. A közelgő világbajnokság alkalmával vélhetően fontos döntéseket is meghozunk.”


Patrick Lefevere újfent kendőzetlenül beszélt a doppingellenes küzdelemről

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Quick-Step Floors csapatvezetője, a mindig szókimondó Patrick Lefevere is megszólalt Chris Froome szalbutamol ügye kapcsán. A tapasztalt szakember nem akart belemenni a Sky csapatának dolgaiba, de abban egyetértett, hogy a jelenlegi helyzet nem tesz jót a sportág megítélésének.


„Szomorú vagyok a történtek miatt – így Lefevere. – Nem is elsősorban Froome ügye kapcsán, hanem mert például az atléták nagyszámú doppingesete továbbra sem kerül a média kereszttüzébe, mintahogyan a labdarúgásban sem létezik a dopping, sőt történjen akármi, soha nem is fog létezni. A szabályoknak a mostaniaknál sokkal egyértelműbbnek kellene lenniük. Froome-nak tisztában kellett azzal lennie, hogy valószínűleg pozitív mintát produkál, de egyszerűen ráfogják a dolgokat arra, hogy beteg volt. Egy olyan szabály kellene, ami egyértelmű! Ne azon lovagoljunk, hogy beteg, kiszáradt és a többi, ha pozitív a minta, akkor pozitív és ezért eltiltás jár. Gondolják magukat az én helyembe, amikor a lehetséges szponzorokkal tárgyalok és a sportág legnagyobb alakja doppingügybe keveredik. Nem akarok képmutató lenni, ha támadóm őt, akkor is megtalálnak, ha pedig védem, akkor is. Nevetséges ez az MPCC mozgalom is. A Bardiani csapatánál történteket követően mit olvasok, hogy visszavették őket szervezetbe. Az ott megbukó srácok nem koffeinnel buktak meg, hanem kőkemény szerekkel, aztán kapom az e-mailt, hogy miért nem csatlakozzunk az MPCC-hez? Köszönjük, de nincs szükségünk rájuk. El szoktam beszélgetni a srácokkal. Elmondom nekik, hogy mielőtt hülyeséget csinálnának forduljanak hozzám. Ne önmagukra gondoljanak, hanem arra a hetvenöt emberre, akiknek a csapatunk biztosítja a megélhetési forrást.”


Bob Jungels: a Tour de France megnyerése az álmom, és a célom is

 

Diavetítéshez kattints a képre


Maradva a Quick-Step Floors csapatánál a calpei edzőtáborban Bob Jungels is szívélyesen válaszolt a média kérdéseire. A luxemburgi kerékpáros szeretne 2018-ban még egy nagy lépést megtenni, célja a Tour de France dobogója.


„Nagyon nagy különbség van egy kisebb szakaszverseny és a három nagy kör között – vélekedett Jungels. – Ismerem a határaimat, ma még esélytelen vagyok Nairo Quintana és Vincenzo Nibali ellen, de ha ott tudok maradni velük, akkor eredményes lehetek. A mai kerékpársportban már nem az ötven kilométeres támadások jellemzik a versenyeket, a legtöbben védik a pozíciójukat, nem kockáztatnak be egy összetett hatodik helyet az ötödikért. Fizikailag nem tartozom a legjobb hegyimenők közzé, de Tom Dumoulin is hasonló testalkattal kezdte, mint én, így továbbra is a Tour de France megnyerése az álmom, és a célom is. Érdekes lesz az idei verseny első hete, ami leginkább a mi csapatunknak kedvezhet. Minden egyes szakasz egy különálló egynaposként is felfogható, ha pedig valaki, akkor épp mi vagyunk azok, akik ezeken a versenyeken előnyre tehetünk szert.”
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések