Országútis hírek külföldről: a versenyzők kritikusak David Lappartient ötletével szemben, az Aqua Blue Sport színeiben folytathatja Wout Van Aert, a Direct Energie WorldTour licencért folyamodna

E-mail  Nyomtatás
2018. augusztus 02. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

A versenyzők máris kritizálják David Lappartient UCI-elnök felvetéseit

 

Diavetítéshez kattints a képre


Mint ismeretes a Sky hegemóniájának megtöréséért soronként kilenc helyett már csak nyolc kerékpáros állhatott rajthoz a Touron, Lappartient legújabb nyilatkozata pedig kitért arra, hogy ezt a számot a jövőben hatra csökkentené. Lappartient a svájci Le Temps lapjában ki is fejtette véleményét, melyre természetesen a különböző közösségi oldalakon számos profi kerekes reagált.


„Ez a legnagyobb vicc, amit valaha a kerékpársportban hallottam” – mondta a Katusha-Alpecin versenyzője Wilie Smit.


„Akkor már legyen minden egyes szakasz hatvanöt kilométeres – írta ki kissé cinikusan Thomas De Gendt a Lotto-Soudal kerékpárosa. – Ne legyenek edzőtáborrok, ne kapjunk vacsorát és versenyenként csak két kulacs használata legyen engedélyezett. Ne legyen fék a kerékpárokon, csak négy fokozatot használhassunk és paprika sprével fújjanak le minket a rajtnál.”


„Talán inkább arra kellene törekedni, hogy a kisebb költségvetésű csapatokat anyagilag támogassák – vélekedett az idei Tour legaktívabb versenyzőjének választott Dan Martin. – A megoldás kulcsa abban rejlik, hogy ne az erős sorokat korlátozzuk, hanem a gyengébbeket segítsük.”
 

Az Aqua Blue Sport Wout Van Aert-el együtt vásárolhatja fel a Verandas Willems-Crelan csapatát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Egyelőre ellentmondásosak a hírek, de a legfrisebb információk szerint az ír pro-kontinentális Aqua Blue Sport csapata kész felvásárolni a Wout Van Aert-et is a soraiban tudó Sniper Cycling céget, ezzel együtt pedig a Verandas Willems-Crelan sorát. A történet érdekessége, hogy míg a Rick Delaney által tulajdonolt ír vállalkozás már tényként adta ki sajtóközleményét, addig a belgák cáfolják az összeolvadás tényét, bár azt elismerték, hogy a két fél tárgyalásokat folytat. A felek közötti kommunikáció nem volt éppen tökéletes, hisz Nick Nuyens a belga sor csapatvezetője és résztulajdonosa is megerősítette, hogy az Aqua Blue Sport stábjában folytatja. Lényeg a lényegben, hogy így a cyclo-cross sztár Wout Van Aert nem csatlakozik a LottoNL-Jumbo sorához, hanem élő szerződését kitöltve a 2019-es szezont még az összeolvadt csapat színeiben tölti, már amennyiben fúzionálnak.


A Direct Energie WorldTour licencért folyamodik

 

Diavetítéshez kattints a képre


A francia másodosztályú Direct Energie sora reméli, hogy a 2019-es idényben visszatérhet a sportág legmagasabb szintjére, ezért Jean-Rene Bernaudeau csapata WorldTour licencért folyamodik.


„Mindig is úgy véltem, hogy a WorldTour licence kérelmezését sportszakmai szempontokkal kell alátámasztani, a Tour de France során mutatott teljesítményünk pedig azt hiszem jogossá teszi a legmagasabb osztályba való előrelépésünk – nyilatkozta Bernaudeau. – Az elmúlt bő két év során hatvanhárom győzelmet szereztünk, idén tizennégy sikernél járunk, közte két etapgyőzelemmel a Párizs-Nizzán.”


Bernaudeau 2000-ben alapította sorát, akkor még Bonjour néven, az elmúlt tizennyolc évben pedig hol az első, hol pedig a másodosztályban szerepeltek. A WorldTour státusz kérelmezését nehezíti, hogy a jelenlegi állás szerint mind a tizennyolc WorldTour sor megmaradna a jövő idényben is, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség pedig nem, hogy bővíteni, hanem csökkenteni szeretné a WT csapatok létszámát.


Tim Wellens egy a részhajrában szerzett jóváírásnak köszönhetően nyerte meg a Vallon Körversenyt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Mindössze három másodperc választotta el Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions) és Tim Wellens (Lotto-Soudal) kettősét a Vallon Körverseny összetettjében a kiemelt kategóriás viadal utolsó szakasza előtt, amit Wellens tanári módon használt ki, megnyerve 187 és fél kilométeres etap első gyorsasági részhajráját. A szakasz végi mezőnyhajrá csapattársa Jens Debusschere (Lotto-Soudal) sikerét hozta, miközben Hermans csak negyedik lett, ezzel lemaradva a bónusz másodpercekről, így Wellens jobb helyezési számainak köszönhetően az összetettet is megnyerte. A második Hermans, míg a harmadik Pieter Serry (Quick-Step Floors) lett.


Eközben elrajtolt a szintén kiemelt kategóriás Dán Körverseny, melynek első napján a hazaiak legnagyobb örömére Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport) bizonyult a legjobbnak Bryan Coquard (Direct Energie) és Max Kanter (Team Sunweb) kettősét lesprintelve. Természetesen az első szakasz után összetettben is ugyanez az állás.


A Portugál Körverseny első etapját Rafael Reis (Caja Rural-Seguros RGA) nyerte, míg a Quinghai Lake Kör tizedik szakaszán a szerb Dusan Rajovic (Adria Mobil) volt a legjobb. Összetettben három etappal a vége előtt a kolumbiai Hernan Aguirre (Manzana Postobon) viseli a sárga trikót.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések