Mit eszik egy World Tour versenyző egy 200 kilométeres edzésnapon?

E-mail  Nyomtatás
2018. február 07. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Függetlenül attól, hogy éppen versenyeznek-e vagy csak az edzéskilométereket gyűrik, a kerékpárosok éves szinten több mint ezer órát töltenek a nyeregben, így koránt sem mindegy, hogy miképp táplálkoznak.

A BMC januári edzőtáborában Loic Vliegen mutatta be egy napját az étkezés szempontjából. A pontosan 200 kilométeres edzésútvonal megtételéhez hat órára és húsz percre volt szüksége a huszonnégy esztendős belga kerékpárosnak, aki az elmúlt szezonban már megmutatta, hogy lehet vele számolni a tavaszi klasszikusokon.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Reggeli


A hozzávetőleges kalória-bevitel: 800 kcal


„A reggelit nem vittem túlzásba, két tojásból készült omlettet ettem, sonkával, sajttal és három szelet kenyérrel – mondta Vliegen. – Ezúttal úgy döntöttem, hogy nem eszem sokat, bár tudtam, hogy hosszú lesz a nap, de inkább úgy voltam vele, hogy majd étkezem a bringán.”


Edzés


A hozzávetőleges kalória-bevitel: 1550 kcal

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Annak érdekében, hogy a testemnek egy újabb lökést adjak egy maltodextrin itallal kezdtem - (a maltodextrin 100 grammja gyakorlatilag 100 gramm szénhidrátnak tekinthető és körülbelül 400 kalóriát jelent, így fogyasztása megfelelő mennyiségű energiaforrást biztosíthat a szervezetnek) – folytatta Loic. – Normál esetben minden órában eszem valamit, rizsszeletet vagy fehérjeszeletet. Az edzés során elfogyasztok két-három izotóniás italt, na meg persze a megfelelő hidratáció szempontjából rengeteg vizet.”


Ebéd


A hozzávetőleges kalória-bevitel: 470 kcal


„Amint befejeztem az edzést, egy shakerben elkészített italporral igyekeztem pótolni az elvesztett szénhidrátokat, de mivel nagyon későn értem vissza, így igazából ebédelni már nem is nagyon volt értelme. Ehelyett lementem az étkezdébe, ahol egy kis müzlit, joghurtot és gyümölcsöt fogyasztottam.”


Vacsora


A hozzávetőleges kalória-bevitel: 1000 kcal

 

Diavetítéshez kattints a képre


„A csapat szakácsai fenomenális ételekkel kápráztatnak el minket – vélekedett a BMC konyhamestereiről a kerekes. – Fantasztikus tésztákkal rukkolnak elő, melyek közül nagy kedvenc a carbonara. Az említett napon azonban nem estem túlzásokba, nem ettem desszertet sem inkább túrót, salátát és különféle zöldségeket fogyasztottam.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.02.08. 09:23
miért ne "fogyózhatna"? az erősítő edzéseken szerintem már túl vannak.

2018.02.08. 06:07
Köszönjük az észrevételeket, a kiegészítések megtörténtek!
velo.hu


2018.02.07. 23:20
Az sem stimmel, hogy az edzésen 5000kcalt égetett el, a bevitel az egész nap volt kb 4000kcal, és szervezet alap működéshez kell kb 1500-2000 kcal, szóval kb 2500kcalval kevesebbet vitt be...nem hiszem hogy fogyózik.

2018.02.07. 17:43
Hát ez a cikk érdekes, mond is dolgokat, de két (?) helyen nagyon hézagos:
Egyik:
"Normál esetben minden órában eszem valamit, rizsszeletet, fehérjeszeletet, miközben elfogyasztok két-három izotóniás italt, na meg persze a megfelelő hidratáció szempontjából rengeteg vizet."
Ez mennyiségek szempontjából micsoda? Vagy a fordítás, vagy a fogalmazás lehet rossz, mert kizárt, hogy óránként két-három izotóniás italt igyon (0, 5 l x 3=1, 5l) plusz még "rengeteg vizet". Normál edzésen? Ezt sivatagban esetleg, nyáron lenne esetleg reális...

A másik:
"5101, míg a bevitel 3820 egységnek felelt meg" - ez vajon mit jelent? Jól sejtem, hogy a számok mögött nem "egység" van, s ez itt csak hibás fogalmazás, hanem "KCAL"? Az egységet másra szokták alkalmazni a dózisok leírásában (napi, nemzetközi, stb.). És a későbbi részeken pedig a számok mögött semmi mértékegység sincs. Miért?

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések