Miguel Indurain a Giro d’Italia halhatatlanjai között

E-mail  Nyomtatás
2018. április 06. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Az Olasz Körverseny újkori győzteseinek járó Infinito trófeával a korábbi rózsaszín trikósokat jutalmazzák a Giro szervezői. A halhatatlanok közzé hetedikként Miguel Indurain csatlakozhatott.

Eddy Merckx volt az első, akit beválasztottak az Olasz Körverseny halhatatlanjai közzé. A belga kerekest Felice Gimondi, Stephen Roche, Francesco Moser, Ercole Baldini majd Bernard Hinault követte. 2018-ban a Giro 1992-es és 1993-as kiírásának győztese a spanyol Miguel Indurain került be a legendák közzé.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az alatt az idő alatt, amit a kerékpáron töltött, Miguel Indurain valóságos csodát vitt végbe, dicsőséget szerezve honfitársainak. Ötször állt a Champs Elyséesen a dobogó legfelső fokán, kétszer nyerte meg a Giro d' Italiát. Ezen kívül szinte minden valamire való többnapos versenyről voltak kiemelkedő eredményei, egyedül csak hazája körversenyén nem termett számára babér, a Vuelta a Espanán nem sikerült diadalmaskodnia. Többek között tartotta az egyórás világrekordot, nyert olimpiai aranyérmet, nemzeti bajnokságokat és még hosszasan sorolhatnánk. Indurain titka – mint szinte minden állóképességi sportágban – a szokatlan fizikai adottságaiban rejlett. 188 centiméteres magasságához nyolcvan kilogramm társult, ami elképzelhetetlenül erőssé tette az időfutamokon. Tökéletes egyenkénti menő volt, egyedi, különleges testalkatával, elképesztően nagy áttételt hajtott, és iszonyatos sebességet ért el. „Miguelón” titka az volt, hogy a hegyekben nemcsak bírta az iramot a világ legjobb hegyimenőivel, - akik legalább tíz kilóval könnyebbek voltak nála - de rendszeresen meg is verte őket.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ennek a különleges családnak a tagjává választottak – mondta Indurain a bejelentést követően. – Örülök, hogy a szervezők éppen huszonöt évvel az utolsó Giro győzelmem után tiszteltek meg. Olaszország mindig is fontos állomása volt a pályafutásomnak. A legemlékezetesebb Giro szakaszom ellenben nem a győzelmeim éveiből származik. 1994-ben Meranóból az Aprica tetejéig vezetett a penzum. Marco Pantainival voltunk szökésben. Az Aprica előtt olyan emelkedők nehezítették a dolgunk, mint a Stelvio és a Mortirolo. Akkor Evgeni Berzin viselte a rózsaszín trikót, amit nem is sikerült már levenni róla.”


Miguel Indurain volt az első, aki Eddy Merckx után megvédte a címét az Olasz Körversenyen, egyben ő volt az első spanyol győztese is a viadalnak.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések