Michael Valgren a 2018-as Amstel Gold Race győztese

E-mail  Nyomtatás
2018. április 15.
  |   Szerző: m.norbi

A dán Michael Valgren (Astana) sikerével zárult az idei Amstel Gold Race. Az első ardenneki klasszikuson Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) lett a második, míg Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida) a harmadik.

 

Diavetítéshez kattints a képre

Ötvenharmadik alkalommal rajtolt el az Amstel Gold Race viadala Hollandiában, mely a kockaköves egynaposokat követően az ardenneki klasszikusok első bástyája. A 263 kilométeres penzum harmincöt fallal rémisztgetett. Az utolsó húsz kilométer egy kissé eltért a tavalyi penzumtól, a Cauberg, a Geulhemmerberg és a Bemelerberg hármasa hívatott dönteni a győztes személyéről.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A rajtot követően szinte azonnal megindultak az akciók mígnem egy kilenc fős sor lépett el, melyben név szerint Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo), Matteo Bono (UAE Team Emirates), Lawson Craddock (EF Education First-Drapac), Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij), Eddie Dunbar (Aqua Blue Sport), Marco Tizza (Nippo-Vini Fantini), Willie Smit (Katusha-Alpecin) és Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) vállalt szerepet.


Az elmenés legnagyobb előnye tizenöt és fél perc környékén tetőzött, az utolsó száz kilométerhez közeledve a Movistar majd a Sky csapata kezdett tempót diktálni. Ötven kilométerrel a vége előtt még mindig bő három perc volt a szökevények előnye, ám ekkor szemlátomást nagyobb sebességre kapcsolt a főmezőny.


A Kruisberg falán a Lotto-Soudal, a Quick-Step Floors és a Bahrain-Merida csapatai szedték darabokra a főmezőnyt, majd Ion Izagirre (Bahrain-Merida) indult a szökevények után, ahol közben kezdett megbomlani az egység, egyesével csorogtak vissza a fáradó kerekesek az üldözősorhoz. Izagirre akciója is tiszavirág életűnek bizonyult, így hamarosan őt is utolérték.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Cueberg utolsó mászása előtt már csak Bono, Craddock, Dunbar, Grmay, Riesebeek és Van Hecke volt szökésben, őket üldözte az időközben meglépő Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida) és Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) duója, akik könnyű szerrel fel is értek rájuk az emelkedőn. A Geulhemmerbergen Alejandro Valverde (Movistar) ritmusváltásával néhányan felugrottak még a szökevénysorra.


Folyamatos tempóváltásokat követően az utolsó fal a Bemelerberg hivatott dönteni. Érdekes módon az emelkedő elején a reggeli szökésből elől maradt kerekesek próbálkoztak majd Jakob Fuglsang (Astana) lószolt minek hatására nyolcan maradtak a spiccen. Hamar egyértelművé vált, hogy Alejandro Valverde (Movistar), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Michael Valgren (Astana), Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott), Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida) és a már említett Jakob Fuglsang (Astana) közül kerül ki a 2018-as Amstel Gold Race győztese.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Két kilométerrel a vége előtt Valgren és Kreuziger kettőse lépett el, akik után csak Gasparotto tudott menni. A hajrát végül Michael Valgren (Astana) nyerte, aki az Omloop Het Nieuwsblad után idén már a második klasszikusán diadalmaskodott. A második Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott), míg a harmadik Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida) lett.


Eredmények:


1. Michael Valgren (Astana) 6:40:07
2. Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) a.i
3. Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida) + 2 mp
4. Peter Sagan (Bora-hansgrohe) + 19 mp
5. Alejandro Valverde (Movistar) + 19 mp
6. Tim Wellens (Lotto-Soudal) + 19 mp
7. Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) + 19 mp
8. Jakob Fuglsang (Astana) + 23 mp
9. Lawson Craddock (EF Education First-Drapac) + 30 mp
10. Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) + 36 mp

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések