Mészáros Ábel az UCI edzőközpontjában: az elkövetkezendő fél évben szeretnék minden lehetőséget kihasználni!

E-mail  Nyomtatás
2019. január 29. kedd
  |   Szerző: m.norbi

Peák Barnabást követően a Kontent-DKSI újabb versenyzője kapott lehetőséget a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség edzőközpontjában (World Cycling Centre) eltölteni egy fél évet. Mészáros Ábel a napokban utazott el a svájci Aigle-be, ahol kiváló körülmények között, professzionális edzők irányításával edzhet, versenyezhet és fejlődhet.

Peák Barnabás után te kaptad meg az esélyt, hogy az UCI World Cycling Centre-ben tölts el egy fél évet. Miként jött ez a lehetőség?


- Októberben kezdett realizálódni, hogy esetlegesen lehet esélyem kikerülni, ekkor küldenem kellett egy részletes önéletrajzot az eredményeimmel, céljaimmal. Ezen felül a Training Peaks-en két éve vezetett edzés és versenyadatimat is megkapták, hogy láthassák alkalmas vagyok-e vagy sem? Decemberben értesítettek, hogy elfogadták a jelentkezésem, januárban utazhatok Svájcba. Persze ez nem sikerülhetett volna csak úgy önönmagában, rengeteg segítséget kaptam a Kontent-DKSI csapatától és a Magyar Kerékpáros Szövetségtől is. Külön köszönetet érdemel edzőm, Szöllőssy István, aki nélkül nem juthattam volna el idáig.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Ugorjunk vissza a kezdetekhez, miként kerültél kapcsolatba a kerékpársporttal?


- Mintegy nyolc évnyi jégkorongozást követően kerültem át a kerékpársportba. Ennek több oka is volt, de most úgy gondolom, jó döntést hoztam. A 2015-ös év elején, miután befejeztem a jégkorongozást, szerettem volna valamit mozogni, hisz ennyi időt követően nehéz sport nélkül meglenni. Néha láttam a győri kerékpárcsapatot (GYAC) a környéken edzeni, és mivel volt egy egyenes kormányos országútim, gondoltam csatlakozok. Először csak heti egy-két edzésre mentem el, aztán idővel már komolyabban vettem a dolgokat, versenyeken is indultam. Akkoriban kezdtem el a nemzetközi kerékpársport történéseit is követni, ami szintén sok motivációt adott.


Melyek azok az eredmények, amelyekre a leginkább büszke vagy?


- Érdekes módon elsőként a 2018-as Tihany kupa győzelmem mondanám. Tudom, hogy ez egy amatőr verseny, de nekem mégis nagy kedvencem. Nagyon hangulatos az egész esemény, szeretem a pályát, és ez volt az első visszaigazolása annak, hogy jó úton haladok. Persze az országúti bajnokságokon elért dobogós helyezéseimre is büszke vagyok, különösképpen az időfutamban elért eredményem emelném ki. Mindig nagyokat szenvedek ebben a versenyszámban, 2018-ban viszont csak tizenegy másodpercre voltam a bajnoki címtől. Külön megemlíteném még a belgrádi UCI 2.1-es Olympic Hopes-on való szakaszgyőzelmem, talán ez a legkomolyabb eredményem, mivel közel egy perces előnnyel értem haza szökésből.

 

Diavetítéshez kattints a képre


2018 decemberében lehetőséged volt részt venni Alberto Contador csapatának a Kometa Cycling Teamnek az edzőtáborában, mesélj kérlek erről az időszakról?


- Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy mehetek. Reggel nyolc körül volt általában a reggeli, ahol kedvünkre lehetett válogatni az különböző ételek között. Utána kis pihenő, majd délelőtt tíz körül indult az edzés, ahol mindenki megcsinálta az egyénre szabott résztávjait, majd a közös feladatokat. Délután, amire visszaértünk az edzésből, általában lekéstük az ebédet, úgyhogy kaptunk egy kis uzsonnát, majd estig lehetett pihenni, kikapcsolódni. Vacsora után összeültünk, átbeszéltük az adott napot, és azt, hogy másnap mi lesz a feladat. Az utolsó két nap Alberto Contador és Ivan Basso is ott volt, akik még mindig nagyon erősek, nagy kihívás volt tartani velük a lépést. Összességében nagyon jól éreztem magam, remek tapasztalat volt, mivel gyakorlatilag csak arra kellett koncentrálni, hogy 100%-osan elvégezzük az edzéseinket.

 

Amennyiben jellemezni kellene magad, mint kerékpárost, hogyan írnád le a stílusod?


- Elég nehéz leírni a stílusom, de amolyan “all-rounder” vagyok. Egyik számban sem megyek rosszul, de ha egyet ki kellene emelnem, akkor talán idővel a sprint lehet az erősségem. Verseny közben könnyen reagálok a támadásokra, robbanékony vagyok. Emiatt jól megy a kritérium, és ha a mezőnyverseny sprinttel végződik akkor az nagyon kedvez nekem. Szeretem a rövid emelkedőket is, ahol meg lehet kínálni az ellenfeleket.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Mit vársz magadtól, mi az, amivel elégedett lennél a 2019-es idényben?


- Az elkövetkezendő fél évben szeretnék minden lehetőséget kihasználni, jó lenne egy kiemelkedő eredménnyel is előrukkolni, hogy felfigyeljenek rám. Az év második részében is igyekszem majd továbbfejlődni.

 

Hosszú távú céljaid a sportágban?


- Amennyiben a jövőben lesz egy a richmondihoz hasonló világbajnokság, ahol rövidebb hegyekből áll a pálya, esetleg egy síkabb verseny, akkor ott szeretném megmutatni, hogy mit tudok. Ezen kívül az olimpiai részvétel a nagy álmom valamint az, hogy előbb-utóbb megélhessek magából a sportból, és csakis ezzel kelljen foglalkoznom.

 

Zárszó: 

Az MKSZ a fiatal országúti kerékpárosok kerékpársportban maradásáért és versenyzői karrierjüknek előmozdítása érdekében a jövőben minden évben az arra a hozzáállásában és felkészültségében leginkább érdemes első éves U23-as korosztályú versenyzőt javasolja a WCC-nek a fél éves bentlakásos programjába bevonni.


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2019.01.31. 17:59
Nagyon szimpatikus amilyen szerényen és visszafogottan állsz a történtekhez, nem megfeledkezve arról, hogy ki egyengette az utadat. Megérdemelted ezt az álomszerű lehetőséget, hogy a legnagyobb szakmai ismeretekkel rendelkező edzők kezei alatt dolgozhass.
Megérne az is egy misét, hogy született győriként ki miatt kellett az ország másik végén lévő DKSI klub vezetőinek segítő karjait elfogadnod. Köszönet illeti az MKSZ szakmai stábját is, hogy felismerve a benned rejlő potenciált segített a győzelemhez vezető vágyaid megvalósításában.
Higgy magadban, hisz mi is bízunk benned. Szurkolunk neked, hogy minél többször megérezhesd a - hazai országúti kerékpárosoknak ritkán adódó - nemzetközi siker ízét.
Maradjon meg mindig ez a hozzáállásod amit megszerettünk benned.
Hajrá Ábel!!!


2019.01.29. 20:44
Ember, ha tudsz menni Contadorral, akkor nagy gond már nem lehet :))) Hajrá!

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések