Megnyílt a Galyatetői Turistacentrum, kerékpárosoknak is!

E-mail  Nyomtatás
2015. október 01. csütörtök
  |   Szerző: VELO.hu
Címkék:

Diavetítéshez kattints a képre

 

Galyatető érintése szinte kihagyhatatlan, ha a Mátrában kerékpározunk akár terepen, akár országúton. Szeptember 19-én nyitották meg itt hazánk legújabb és legkorszerűbb turistaházát és a szomszédságában található felújított Galya-kilátót, a létesítmény új központot és kiindulópontot jelenthet a Mátrában túrázóknak. A nyilvánosságra került árak alapján, kifejezetten olcsón lehet a turistaházban és a kilátó bivakszállásaiban aludni. Egy study-tour keretein belül mi is kipróbálhattuk a centrumot és megnéztük azt is, mit kínálnak a bringásoknak.

 A centrum

 

Az egykori munkásszálló Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron többszörös Kinizsi 100-as teljesítménytúrázó építész tervei alapján született újjá. Az ökoturisztikai központként aposztrofálható épület mostanra intelligens házként működik. A szállás emellett környezetbarát is: a tetőn napkollektorokat, az udvaron napelemeket helyeztek el, ezek felelnek a meleg vízért és az áramért. A tetőkön összegyűjtött csapadékvíz a vécék öblítését szolgálja, ez is a környezetterhelést csökkenti.


A földszinten recepció, bisztró (a környék legjobb kávéjával), mosdók, sítároló, konyha, valamint kiszolgáló helyiségek találhatóak, és kialakítottak egy fürdőszobával ellátott akadálymentesített szobát is. Az első emeleten 5 darab 2-4 ágyas, mosdóhelyiséggel ellátott szoba, a második emeleten pedig a dormitórium, a bakancsos szálláshely kapott helyet emeleteságyakkal, összesen 52 férőhellyel, négyesével leválasztva. A ház mögött sátorhelyeket alakítottak ki.

 

Az emeletes ágyas egyterű hálóteremben 3000 forint egy éjszaka, de a hamarosan megjelenő Természetjáró Kártyával mindez 2400 forintba fog kerülni. A saját fürdőszobás, kétágyas szobákban 4200 forintért aludhatunk egy éjszaka, ami kedvezményesen 3400 forint lesz. A gyerekek után 3 éves korig nem kell fizetni, 7 éves korig pedig 2000 forint egy éjszaka. Sátrazásra is van lehetőség a turistacentrum szomszédságában, ez 1000 forint/sátorhely kiadást jelent éjszakánként. A fenti árakhoz hozzá kell még számolni az idegenforgalmi adót.

 

Diavetítéshez kattints a képre Diavetítéshez kattints a képre
Szállodai szintű kétágyas szoba A hálótermi helység, emeletes ágyakkal

 

 

Ami kifejezetten kellemes meglepetés, hogy még a hálótermi ágyakon is ugyanaz a kényelmes matrac van az ágyakon, mint a kétágyas szobákban. Kevés fontosabb dolog van egy hosszú kerékpáros vagy gyalogos túra utáni nap végén, mint a pihentető alvás, ezzel itt nem lesz gondunk. Ahogyan a ruhamosásra sem, hiszen két közösségi mosógépben tisztíthajuk meg a sáros cuccokat. 

 

Ami a kerékpárosoknak szóló speciális szolgáltatásokat illeti, az udvaron helyet kapott egy rácsokkal zárt kerékpártároló és egy bringamosó is. A kerékpár tisztításához először egy, a falba épített tartóra helyezzük rá a bringát (figyelem: rakjunk a váz alá szivacsot vagy rongyot, ne karcolja össze a tartó), majd jöhet a slaggolás. A centrumhoz kapcsolódik egy szervíz és üzlet is, ahol kerékpárokat, valamint kerékpáros és egyéb outdoor kiegészítőket lehet tesztelni, megvásárolni. Találkoztunk itt jónéhány ismert bringás márkával, például elérhető az Endura, Lapierre vagy a Rudy Project kínálata.

 

Megújult és magasabb lett a galyai kilátó

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron által tervezett torony az Országos Kéktúra nyomvonalán, egy tisztás közepén magasodik. Az 1939-ben átadott kilátót körbevevő fák az évek múltával jelentősen túlnőttek az építmény kilátószintjén, ezért ezt a szintet – a tervezői szándék szerint – egy vasbeton toldással megemelték, visszaadva ezzel az eredeti panoráma élményét. A vasbeton szerkezet a kőből rakott alsó rész belső oldalán is folytatódik, és egy masszív, új beton aláalapozáshoz csatlakozik, amely ezáltal stabilizálja is a megváltozott arányú épületet.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Diavetítéshez kattints a képre

 


A beavatkozásnak köszönhetően az ország egyik legmagasabban álló kilátója jött létre, amely egyedülálló, 360°-os panorámát nyújt. A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges: a tervezők a megnyújtott belső mag köré csavartak két, egymással párhuzamosan haladó lépcsőt, szigorúan elválasztva ezzel a fel- és lejutást.


Az újjászületett kilátó abból a szempontból is különlegesnek mondható a hazai építészetben, hogy különböző funkcionális, texturális és fakturális tulajdonságú elemeket integrál. A torony esetében kiválóan működik a membránból készült háló, amely a fényviszonyoktól, az időjárástól, a látószögek változásától függően látványosan módosul. A felső részben a színes körablakoknak is köszönhetően a belső terek csodás fényjátékában gyönyörködhetünk. A kívül-belül megújult Galya-kilátót szeptember 19-én a Galya Turistacentrum hivatalos átadójával egyidőben vehetik birtokba a túrázók.
 

A kilátó oszlopában kialakítottak egy bivak szállást is. A különleges, színes körablakos szoba felejthetetlen élményt ad a hálózsákkal és derékaljjal érkező vándornak, aki közel 1000 méteren szeretné tölteni az éjszakát.

 

További információ és szállásfoglalás: www.galyacentrum.hu

 

 

  • Esti turistacentrum, szoba és bakancsos szálláshely - Fotó: MTSZ/Tassy Márk
  • Esti kilátó fotó: MTSZ/Gulyás Attila
  • Kilátás: MTSZ/Bujnovszky Tamás

  

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések