Lovassy interjú a pálya szezon lezárultával: "Életem legnehezebb éve volt!"

E-mail  Nyomtatás
2019. március 11. hétfő
  |   Szerző: Szilasi László

Diavetítéshez kattints a képre

 

Amikor a pruszkowi velodrom omnium versenyének záró száma, a 100 körös pontversenye után legurult a pályáról Lovassy Krisztián, bevörösödött szemeiben a (közel 60-os átlag miatti menetszél "kikezdte") hatalmas megkönnyebbülés látszott. A vilagbajnoksággal egy közel 10 hónapja tartó hajsza ért véget. A hajsza végcélja a tokiói Olimpia, melyhez sok rögös úton kell először átjutni.

 

Korábban a pályakerékpáros szakág scratch és pontverseny számaira koncentrálva, kevésbé ismerhette meg a 4 futamos (egyetlen napon) omnium kegyetlen igazságait. Egy napon négyszer is rajthoz állni, négyszer toppon lenni. Kőkemény! Dehát az Olimpián nincs se scratch, se pont, így maradt az omnium és a versenyfutás idővel, pontokkal, több versenyzőt párhuzamosan managelni tudó nemzetekkel.

 

A világkupa sorozat rajtlistáit böngészve alig-alig találunk olyat, aki minden fordulón rajthoz állt. Nem is célszerű. Neki egyszerűen nem volt más lehetősége, ha ott akart lenni a VB-n. Párizs, Milton, Berlin, London, Cambridge, Hong-Kong. Világkörüli utazás, ami nem a medencézésről és koktélokról szólt. A szezon elején két hatalmas bukás egymás után, ahogyan ő mondja, az előtte való 18 évben nem esett két ekkorát. Ennek meg is lett a böjtje. Hátból kioperált velodrom szálkák, állandó félelem a bukástól a mezőnyben, sportpszichológusi kezelések. Mindezek közben a háttérben egy állandó és nagyon stabil pont (ami nélkül talán mindezeken túl nem lendült volna ilyen gyorsan), Pataki Ibolya. 

 

Persze csak az eredmények számítanak. Ami lehet majd még jobb is, de ne felejtsük el, a 24-be bejutni és egy VB-re kijutni már önmagában óriási dolog. A kezeket ezután sem lehet zsebre rakni, az Olimpiához az idei év csak az alaphangot adta meg, ez volt a "beugró". De nem volt elég és ugyanennyi nem is lesz. A következő 12 hónapban még optimálisabban kell alakulnia mindennek, hogy egy karrier csúcspontján ott lehessen "Sumi" az ötkarikáson. 

 

 

 

 

VELO.hu: Először is gratulálunk, hogy be tudtad fejezni sikeresen a 2019 évi pályakerékpáros világbajnokság omnium versenyszámát.
Kicsit beszéljünk az egész évről, hogyan telt? Ezt a szezont az olimpiai számra, az omniumra szántad rá, ez változás volt az előző évekhez képest. Mesélj, hogy érezted az új helyzetben magad, illetve hogy szerepeltél végig a szezon során?


L.K.: A 2017-es EB második helyem óta elég hosszú utat jártunk be idáig, hogy kijussak a világbajnokságra az Olimpián is szereplő omnium számban. Egész évem ponthajszolás volt. Az volt a cél, hogy kijussak a világkupákra és világbajnokságra, ami erőteljesen ráment az érdemi edzésmunkára. Folyamatosan utaztunk nyár elejétől kezdve a pályaversenyekre, mert szükség volt a pontokra. Örülök, hogy végre véget ért ez a pálya szezont és talán van egy kis szusszanás az országúti szezon előtt is.

 

Áprilisban már 10 napos Marokkói körversenyt megyek. Az elmúlt két évben volt összesen egy hét pihenőm volt, amit aktív pihenésnek lehet nevezni. Nagyon brutális évet nyomtunk le edzőmmel, Pataki Ibivel. Mindenhova elutaztunk és mindenhol versenyeztem pályán, minden egyes pont számított. Mindenhol az volt a cél, hogy első 5-ben végezzek, hogy meglegyen a kvalifikáció a világkupákra, illetve onnan tovább a vb-re. Nagyon nehéz volt, ebbe kicsit bele is rogytam a végére.

 

A fő cél az az volt, hogy ide a VB-re kijussak omniumban. Innen már lehet építkezni, már az első 25-ben vagyok a világranglistán. Tavalyi évben, mikor elkezdtem az omniumra készülni, akkor 80-90. hely környékén voltam a világranglistán, és az első 24 jutott ki a VB-re. Szerencsére ebbe a 24-be belekerültem. Életem legnehezebb 1 éve volt ez. De itt vagyok, megcsináltuk, amit szerettünk volna. Következő év eggyel könnyebb lesz, nem kell mindenhova kis versenyekre elutaznom, nem kell mindenhova top formában érkeznem, van idő rendesen felkészülni a világkupákra és világversenyekre. 2019 második fele nagyon fontos lesz az olimpiai kvalifikáció szempontjából. Mondjuk úgy, hogy az első lépcsőn túl vagyunk már ehhez a mostani VB részvétellel és egész sok pontot gyűjtöttem a szezonban.


VELO.hu: Új csapatba igazoltál országúton, az Epronexhez. Hogy áll a csapat ahhoz, hogy ezt az évet a kvalifikációnak szenteljétek?


L.K.: Már az előző évemet is ennek szenteltem, azzal, hogy itthon maradtam, ennek meg is volt az eredménye, országúton nem nagyon jöttek össze a jó szereplések. Legalább elértem, amit szerettem volna. A fő szempont az Epronex mellett az volt, hogy jó hangulat van, nagyon pozitívan állnak hozzá a pályás dologhoz is, abszolút támogatnak benne. Szeretném jól érezni magam az országúti versenyeken is, jó közegben lenni és teljes erővel készülni a pálya olimpiai kvalifikációnak a folytatására.


VELO.hu: Végére egy személyes jellegű kérdés. Ha jól tudom, az öcséd (Lovassy Rómeó) hazaköltözött Amerikából, aki szintén pályakerékpáros, sprinter. Jelent e plusz motivációt, hogy majd egy velodromban készülhettek néha, mégha nem is ugyan abban a számban indultok, de számíthat e ez neked valamit?


L.K.: Volt egy rövidebb két hetes edzőtáborom az USA-ban a VB előtt, mikor próbáltam magam összeszedni. Ott már vele készültem, vagyis egyszerre edzettünk a pályán, mivel együtt nem tudunk készülni, ő sprinter én állóképességi számokat űzök. Örülök neki, hogy hazajött, szeretnék is vele minél többet foglalkozni. Remélem nagyon jó versenyző lesz belőle, az adottságai megvannak hozzá. Már most olyan eredményei vannak, ami valószínűsítheti, hogy jó versenyző lesz. Fő cél neki idén a junior Világbajnokság és Európa-bajnokság. Amit tudok, azt megteszem, hogy minél jobban szerepeljen ezeken és zökkenőmentesen teljen a felkészülés itthon.


Gratulálok, és remélem 2020-ban a berlini világbajnokságon ismét az omnium mezőnyben köszönthetünk majd.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések