Kusztor Péter cukorbeteg lett, pro-kontinentális csapatban folytatja

E-mail  Nyomtatás
2018. december 04. kedd
  |   Szerző: m.norbi

Kusztor Péter számára néhány hónapja vált világossá, hogy egyes típusú cukorbeteg. Az inzulinfüggő diabétesz egy autóimmun betegség, amelyet az abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel saját sejtjeinek egy részét. Ennek hatására gyulladás következik be, ami elpusztítja a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A magyar versenyző 2019-ben a színtisztán csak cukorbeteg sportolókból álló pro-kontinentális Team Novo Nordisk csapatában folytatja, amely egy hatalmas lehetőség akkor is, ha Peti nem éppen így akart eljutni a profik közzé.

Hogyan derült ki, hogy cukorbeteg vagy?
- A Cseh Körversenyen eltörtem a kulcscsontom, a műtétre, éhnyomorra kellett mennem, ami előtt elvégeztek jó néhány vizsgálatot, és hát nem volt rendben a vércukor szintem. Ezt követően orvostól-orvosig jártam, rengeteg tesztnek vetettek alá, melyek végén beigazolódott, hogy egyes típusú cukorbeteg vagyok, ami leginkább azért lepett meg, mert nem éreztem rosszul magam, mondhatni tünetmentes voltam. A tüzetesebb vizsgálatok alátámasztották, hogy a szervezetem már csak minimális inzulint termel, így injekcióznom kell magam.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Miként kerültél kapcsolatba a Novo Nordisk csapatával?
- A csapatot elsősorban azért kerestem meg, hogy tanácsot kérjek tőlük arra vonatkozóan, hogy miként lehet folytatni a kerékpáros pályafutásom cukorbetegként. Phil Southerland csapatvezetővel is váltottam néhány e-mailt, aki hét hónapos kora óta cukorbeteg, és szinte az egész életét a sport és a betegség összekapcsolására fekteti, így van némi fogalma a dolgokról. Érdeklődni kezdtek irántam, Ausztriában újabb vizsgálatok következtek, ezek az eredmények pedig számukra is igazolták a betegségem. Az eredményeim ismeretében ezt követően szerződtettek, így 2019-ben ebben a csapatban versenyzem.

 

Ne szaladjunk ennyire előre, hogyan értékeled a mögöttünk hagyott idényt?
- Az év elején sajnos sokat betegeskedtem. Nehezen kerültem formába, mindig volt valami apróság, ami hátráltatott. Az idény folyamán többször volt gyomorproblémám is, nem tudom, hogy ez esetleg összefüggésben állt-e a cukorbetegséggel, de szépen lassan azért rendeződtek a dolgok. A Gemenc Nagydíjon és a bajnokságon is elég jól mentem, a V4 ibrányi versenyét pedig meglepetésre megnyertem, majd a Cseh Körversenyen is nagyon jó erőben voltam, sajnos a negyedik szakasz befutójánál buktam. Az etapgyőzelem volt a tét, kulcscsonttöréssel zártam.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A V4 ibrányi versenye azért előzetesen nem neked kedvezett, szemlátomást jó erőben voltál, s végül győztél!
- Az útvonal egyáltalán nem az én versenyzői stílusomnak feküdt, hisz szinte teljes egészében sík volt. Edzésként tekintettem arra a versenyre, szerettem volna szökésbe kerülni, így többször is próbálkoztam. Kialakult egy nagyobb elmenés, ahonnan két körrel a vége előtt hárman tovább is tudtunk menni. Nem a sprint az erősségem, épp ezért igyekeztem leszakítani őket, ami nem sikerült. A hajrát a második helyről kezdtem meg, volt egy kis szembeszelünk, de jó erőben voltam, végül sikerült lekerülnöm Tyrpekl-t, és megnyerni a versenyt.

 

Akárhogy is nézzük egy pro-kontinentális csapatban folytatod. Mindig is álmod volt, hogy eljuss erre a szintre.
- Mindig is célom volt, hogy egy napon eljussak a profi vonalba, de nem éppen így gondoltam ezt úgy húsz évvel ezelőtt. Az egyik szemem sír, a másik viszont örül, jött valami nem várt rossz az életemben, de megpróbálok belőle profitálni, szeretnék a versenyek mellett tanulni, képezni magam, hogy miként lehet együtt sportolni ezzel az állapottal. Sajnos Magyarországon nem, hogy gyerekcipőben, de sehogy sem áll a sport és a cukorbetegség kapcsolata, ezen is szeretnék változtatni.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A Novo Nordisk idei versenyprogramját elnézve azért találunk jó pár komoly WorldTour és kiemelt kategóriás versenyt, körvonalazódik-e már valami a jövő évi lehetőségekről?
- Igen, a csapat azért elég komoly versenyeken is részt szokott venni, az idényt általában az Egyesült Arab Emírségekben kezdik, de a Milánó-Sanremo, a Kaliforniai Körverseny, a Dán Kör és a Tour de Hongrie is szerepel a programjukban. Már most elég nagy a lehetősége annak, hogy 2019-ben rajthoz állhatok a Kaliforniai Körversenyen, a részletes versenyprogram azonban természetesen még nem ismert.

 

„Péter egy nagyon tapasztalt versenyző, járt olimpián és többszörös nemzeti bajnok – így Vassili Davidenko csapatvezető. – Az eredményei alátámasztják, hogy erősítés lesz számunkra, nagyon várjuk már a közös munkát.”

 

Fotók: My Bike-Stevens, Vanik Zoltán/Bringasport, Team Novo Nordisk
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések