Kik indulhatnak a magyarok közül a 2018-as, első kategóriás Tour de Hongrie-n?

E-mail  Nyomtatás
2017. november 11. szombat
  |   Szerző: VELO.hu

 Diavetítéshez kattints a képre

 

Óriási hír látott napvilágot a minap, a magyar kerékpársport történelmében most először a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) 2.1-es kategóriáját kapta meg a Tour de Hongrie. Ez hazai kerékpárversenynek korábban még sosem sikerült. Az új kategória új szabályokat hoz magával a csapatok részvételét illetően és ez már hónapok óta nagy izgalomban tartotta a hazai csapatokat is, vajon indulhatnak e 2018-ban a versenyen?

 

 

 „Nagyon sokat dolgoztunk érte, hogy elérkezzünk idáig. Az öröm miatt azonban csak egy pillanatra állhatunk meg, hiszen a magasabb kategória még több követelményt támaszt elénk. Minden erőnkkel azért dolgozunk, hogy 2018-ban megmutassuk, méltóak vagyunk egy ilyen rangos esemény megrendezésére. Szeretnénk, hogy erről az egész világon tudomást szerezzenek, így nemcsak a hazai élő televíziós közvetítés, hanem az Eurosport programjában való szereplés is a legfontosabb célok között szerepel. Abban is bízunk, hogy már jövőre sikerül egy-egy igazi világsztárt a magyar versenyre csábítani” – fogalmazott Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke.

 

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) 2.1-es kategóriája új szabályokat is hoz magával, többek között a csapatok részvételét illetően is.

 

„Az UCI négy kategóriába sorolja a többnapos országúti kerékpárversenyeket. A 2.1-es kategória fölött már csak a 2.HC- és WorldTour-versenyek szerpelnek. A kategóriák között a mezőny összetétele, a pénzdíjak nagysága, a megszerezhető ranglistapontok mértéke jelenti a leglényegesebb különbséget – mondta Szilasi László, a csapatok meghívásáért is felelős versenyigazgató. – A csapatok meghívását illetően például kapuk nyílnak ki és záródnak is be előttünk. Immár lehetőségünk lesz meghívni olyan csapatokat is, akiket a legnagyobb kerékpárversenyeken, a Tour de France-on, a Giro d’Italián vagy a Vuelta a Espanán láthatunk. A korábbi években is nagyon komoly volt a nemzetközi érdeklődés a verseny iránt, többszörös túljelentkezést tapasztalhattunk a külföldi csapatok részéről, a kategória emelésével ez tovább fokozódhat.”

 

A versenyigazgató kitért rá, hogy a nemzetközi versenynaptárba kiválóan illeszkedik az augusztusi időpont, amely a nyár végén kezdődő Vueltára és a megújuló Német Körversenyre készülő sztároknak is jól jöhet. A magyar kerékpárosok szempontjából azonban nehezebb lesz rajthelyet szerezni a Tour de Hongrie versenyén, mint a korábbiakban, itthon is nagyobb értéke lesz a Magyar Körversenyen szerepelni.

 

„A 2.1-es kategória szabályzata alapján legalább UCI kontinentális bejegyzésű csapatok és nemzeti válogatottak vehetnek részt ilyen szintű viadalon. Jelenleg két magyar csapat UCI-bejegyzése van folyamatban, az ő részvételük garantált lehet és természetesen a válogatottat is szívesen látjuk, amennyiben a Magyar Kerékpáros Szövetség szorgalmazza a részvételét. Ezen kívül biztosan meghívjuk majd azokat a külföldi csapatokat, amelyekben szerepel magyar versenyző, négy-öt ilyen csapatra számítunk. Hét fős csapatokat fogunk meghívni, így számításaink szerint közel 30 magyar lehet majd a 120-140 fő körüli mezőnyben.” – tette hozzá Szilasi László.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2017.11.22. 07:48
Nyugat-Magyarországon is van lehetőség hegyi befutóra, kiváló!! minőségű aszfalttal!

2017.11.13. 08:38
Ez egy nagyon jó hír, sokan már most várjuk a versenyt, de jó lenne, ha az útvonal nem a tavalyira hasonlítana. Összesen 1 hegy volt, de az sem hegyibefutó. Igaz, hogy nincs Alpe d'Huezünk, de azért Mecsekünk, Bakonyunk, Mátránk van. Bízom abban, hogy nem csak a települések lobbiereje dönt majd, hanem az, hogy a lehető legszínvonalasabb útvonal alakuljon ki, figyelembe véve a domborzatot és az útminőséget is. Ha rajtam múlna újra lenne Kékesen befutó, de szívesen megnéznék egy Dobogókő befutót, vagy egyet a pécsi TV-toronynál.
Persze tudom, hogy a szombathelyi rajt fix és transzferek nélkül szeretnk lehozni a versenyt érintve kelet magyarországot is, de a hegyeket akkor se felejtsük ki!!!

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések