Innsbruck 2018: Anna van der Breggen egy negyven kilométeres szóló szökés végén koronázta meg idei szezonját

E-mail  Nyomtatás
2018. szeptember 29. szombat
  |   Szerző: velo.hu

A holland Anna van der Breggen nyerte az innsbrucki kerékpáros világbajnokság női elit mezőnyversenyét, ezzel megkoronázva idei fantasztikus szezonját.

 

Diavetítéshez kattints a képre

A világbajnokság a női elit mezőnyversennyel folytatódott, a sportág legjobbjaira 156,2 kilométer várt, mintegy 2400 méternyi szinttel. A női elit időfutamhoz hasonlóan ezt a számot is a hollandok uralhatták, Anna Van der Breggen és Annemiek Van Vleuten kettőse révén. Mellettük az ausztrál Amanda Spratt, az olasz Elisa Longo Borghini és a dél-afrikai Ashleigh Moolman nevei is kiemelendők lehettek. A magyar színeket Király Mónika képviselte. A penzum igazi nehézségei hatvan kilométer megtételét követően a Gnadenwald emelkedőjével kezdődtek, amit a körpályára beérve az Igls háromszori megmászása követett.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az éles rajt után rögtön megindultak a próbálkozások a kolumbiai Ana Cristina Sanabria Sanchez és a lengyel Aurela Nerlo kettősének sikerült eltávolodnia. Őket egy kisebb csoport üldözte, akiket aztán megfogott a mezőny. Az elmenés legnagyobb előnye három perc környékén tetőzött, ám a Gnadenwald emelkedőjén előbb Nerlo majd Sanabria is megadta magát.


Innen leérve a holland Ellen van Dijk, a dán Cecilie Uttrup Ludwig, az olasz Tatiana Guderzo és a finn Lotta Lepistö kvartettje indult el. A körpályára beérve sajnos Király Mónika már többekkel együtt megúszott.


Lepistö sprinter lévén az Igls első mászásakor leszakadt az élről, az ausztrálok kezdtek hatalmas tempót diktálni, pillanatok alatt darabjaira szedve a főmezőnyt és megfogva a szökés többi tagját is. Király Mónika egy tizenöt fős csoporttal haladt, ekkor már több mint öt perces hátránnyal.


Lejtmenetben az amerikai Coryn Rivera próbált ellépni, minimális előnnyel, miközben az ausztrálok első számú embere Amanda Spratt bukott, szerencsére azonban hamar fel tudott zárkózni, sőt az olasz Elena Pirrone, a holland Ellen van Dijk, a svéd Emilia Fahlin és a lengyel Malgorzata Jasinska társaságában fel is ugrott Riverára. A hat fős szökés bő egy perces előnnyel kezdte másodszorra az Igls hegyét.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A holland Anna van der Breggen gondolva egy merészet a főmezőnyből iramodott utánuk, felért az elmenésre, majd továbbmenve sorban leszakította riválisait. Az egyenkénti időfutam ezüstérmese egyedül vágott neki az utolsó negyven kilométernek.


Van der Breggen közel másfél peres fórral kezdhette az utolsó kört Amanda Spratt előtt. Király Mónika tizenhat és fél perccel lemaradva a kilencvenedik helyen haladt át ekkor a célvonalon.


Van der Breggen és Spratt pozíciója nem forgott veszélyben, a harmadik helyért azonban hatalmas csata alakult, egy hat fős sor lószolgatta egymást, tőlük az olasz Tatiana Guderzo tudott ellépni az emelkedő végén.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Anna van der Breggen óriási, közel négy perces előnnyel szerezte meg a világbajnoki címet az ausztrál Amanda Spratt előtt, míg a harmadik az olasz Tatiana Guderzo lett. Király Mónika sajnos nem ért célba, több mint negyedórás hátránnyal csoportját már nem engedték ki az utolsó körre.


Eredmények:


1. Anna van der Breggen (Hollandia)
2. Amanda Spratt (Ausztrália) + 3:42
3. Tatiana Guderzo (Olaszország) + 5:26
4. Emilia Fahlin (Svédország) + 6:13
5. Malgorzata Jasinska (Lengyelország) + 6:13
6. Karol-Ann Canuel (Kanada) + 6:17
7. Annemiek van Vlauten (Hollandia) + 7:05
8. Amy Pieters (Hollandia) + 7:05
9. Lucinda Brand (Hollandia) + 7:17
10. Ruth Winder (Egyesült Államok) + 7:17


A világbajnokság a férfi elit mezőnyversennyel zárul. A penzum 285 és fél kilométer, 4670 méternyi szinttel, nem éppen a sprinterek versenye, bár még mindig tartja magát a tény, hogy a címvédő szlovák Peter Sagan nem leírandó. A legtöbb helyen a francia Julian Alaphilippe és a szlovén Primoz Roglic sikerét jósolják, de az elmúlt évek várhatóan legnyíltabb világbajnokságán a spanyol Alejandro Valverde, a brit Simon Yates, az olasz Gianni Moscon vagy éppen a kolumbiai Miguel Angel Lopez is eséllyel száll harcba.

 

A teljes eredménylista a letölthető fájlok közt!
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Letölthető dokumentumok:

Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések