Innsbruck 2018: a svájci Marc Hirschi nyerte az U23-as fiúk versenyét, Peák Barnabás a 31. helyen zárt, de Valter Attila és Dina Márton is tisztes helytállással ért célba

E-mail  Nyomtatás
2018. szeptember 28. péntek
  |   Szerző: velo.hu

A svájci Marc Hirschi szerezte meg az U23-as fiúk világbajnoki címét, Peák Barnabás, Dina Márton és Valter Attila is remekül versenyezve, értékelhető eredménnyel zárt.

 

Diavetítéshez kattints a képre

A világbajnokság az U23-as férfi mezőnyversennyel folytatódott, ahol nem volt könnyű dolga a magyar triónak. Dina Márton, Peák Barnabás és Valter Attila hármasára 179,9 kilométer és közel 3000 méternyi szint várt Kufstein és Innsbruck között. A penzum igazi nehézségei hatvan kilométer megtételét követően a Gnadenwald emelkedőjével kezdődtek, amit a körpályára beérve az Igls négyszeri megmászása követett.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az éles rajt után a lengyel Szymon Tracz volt az elő próbálkozó, akihez a szlovén Izidor Penko és a kanadai Nickolas Zukowsky csatlakozott. Mögöttük a Kőbánya Cycling Team marokkói légiósa Ahmed Amine Galdoune és a ruandai Rene Jean Paul Ukiniwabo igyekezett felzárkózni, de egyikőjük sem járt sikerrel.


Az elmenés legnagyobb előnye 3 perc 20 másodpercnél tetőzött, a Gnadenwald emelkedőjén ellenben megbomlott közöttük az egység Zukowsky maradt egyedül az élen. A főmezőnyt a körpályához közeledve a belga, az ír és a szlovén csapat vezette. Az Igls első mászásakor a dánok és a norvégok rángatták a sort, miközben a kanadai fiút megfogták.

 


A második körben már a belgák diktálták a tempót, sajnos Dina Márton ennek eredményeképpen meg is úszott, szemlátomást a nagyobb nemezetek viszonylag hamar szerették volna megrostálni a mezőnyt. Ötven kilométerrel a vége előtt négy svájci, név szerint Lukas Ruegg, Marc Hirschi, Patrick Müller és Gino Mader valamint az amerikai Nelson Powless, a dán Mikkel Frolich Honore és az ukrán Mark Padun lépett el, hirtelenjében furcsa helyzetben találva magukat. A svájciak sokat hezitáltak, hogy menjenek-e vagy sem, végül bő egy perces előnyre tudtak szert tenni.


A harmadik mászásnál Müller és Padun próbált tovább menni, hátul a főmezőny közben hatalmas tempóra kapcsolt, darabjaira szedve az üldözősort, többek között az előzetesen egyik legnagyobb esélyesnek kikiáltott kolumbiai Ivan Ramiro Sosa is leszakadt, hasonlóan Peák Barnabáshoz és Valter Attilához. Peák egy perces, Valter pedig másfél perces hátránnyal ért fel.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Lejtmenetben az ír Eddie Dunbar és a svájci Gino Mader iramodott Müller és Padun után, őket egy bő húsz fős sor üldözte fél perces lemaradással. Peák Barnabás két perces, Valter Attila három és fél perces, míg Dina Márton tizenkét és fél perces hátrányban kezdte az utolsó kört.

 


Az Igls mindent eldöntő teljesítésekor a belga Björn Lambrecht, a svájci Marc Hirschi és a finn Jaakko Hanninen szakadt el megfogva, majd lehagyva a szökevényeket. A hármas együtt bukott át a hegycsúcson, lejtmenetben Hirschi támadott egyre növelve előnyét, s bár Lambrecht mindent megpróbált nem tudtak közelíteni riválisukhoz.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A világbajnoki címet így a svájci Marc Hirschi szerezte meg a belga Björn Lambrecht és a finn Jaakko Hanninen előtt. A darabjaira hullott mezőnyből nagyon kevesen maradtak igazából versenyben, a 178 indulóból végül csak kilencvenen értek célba. Peák Barnabás végül az előkelő 31. helyen zárt 5 perc 41 másodperc hátránnyal, a 42. amerikai Sean Bennett mögött már lényegében csak a verseny abszolválása volt a cél. Valter Attila a 65. lett 11 perc 52 szekundummal elmaradva a győztes mögött, míg Dina Márton a 87. pozícióban ért célba több mint huszonegy percet kapva.


Eredmények:


1. Marc Hirschi (Svájc) 4:24:05
2. Bjorg Lambrecht (Belgium) + 15 mp
3. Jaakko Hanninen (Finnország) + 15 mp
4. Gino Mader (Svájc) + 35 mp
5. Mark Padun (Ukrajna) + 37 mp
6. Jaime Castrillo Zapater (Spanyolország) + 45 mp
7. Tadej Pogacar (Szlovénia) + 47 mp
8. Ethan Hayter (Nagy-Britannia) + 47 mp
9. Patrick Muller (Svájc) + 47 mp
10. James Shaw (Nagy-Britannia) + 47 mp
.
31. Peák Barnabás (Magyarország) + 5:41
65. Valter Attila (Magyarország) + 11:52
87. Dina Márton (Magyarország) + 21:36

 

Diavetítéshez kattints a képre


A világbajnokság a női elit mezőnyversennyel folytatódik, melynek távja 156,2 kilométer, 2400 méternyi szinttel. A női elit időfutamhoz hasonlóan ezt a számot is a hollandok uralhatják, Anna Van der Breggen és Annemiek Van Vleuten kettőse révén. Mellettük az ausztrál Amanda Spratt, az olasz Elisa Longo Borghini és a dél-afrikai Ashleigh Moolman nevei is kiemelendők. A magyar színeket Király Mónika képviseli.

 

A teljes eredménylista a letölthető fájlok közt!


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Letölthető dokumentumok:

results.pdf (203 KB)

Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.09.29. 15:23
Gratuláció a magyar résztvevőknek, csodálatos teljesítmény! Főleg annak tekintetében hogy nem kifejezetten egy nagyalföldi profilú pályán bizonyítottak! És mivel U23-as korosztály, nyilván van fejlődési potenciál még a felnőtt mezőnyig. Így tovább!

2018.09.28. 21:06
Nagyszerű eredmény! Nagyon izgultunk értetek. Kérlek benneteket továbbra is dolgozzatok, mint eddig becsületesen, hogy örülhessünk a sikereiteknek.
Atának is köszönjük a szakértő közvetítést.

2018.09.28. 20:08
Gratulálok a srácoknak, különösen Barna ment nagyot! Végre egy igazán örömteli eredmény! Világbajnokságon nem is tudom mikor volt utoljára olyan, hogy mindhárom magyar induló nemhogy befejezte, de a legjobb végül majdnem 30-on belül végzett. Szép volt fiúk , csak így tovább!

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések