Korábbi hírek:

123

Giro d'Italia hírek: Evenepoel az etapsikerre ment, a mögötte végzők sem lehetnek elégedetlenek, egy mezőnyhajrával kecsegtető szakasz következik

2023.05.07. - Remco Evenepoel: a szakaszgyőzelem volt a cél Bombaformában kezdte a 2023-as Olasz Körversenyt a regnáló országúti világbajnok, Remco Evenepoel. A Soudal-Quick-Step csapatának kiválósága nem titkoltan azzal a céllal érkezett a Giróra, hogy megnyerje az összetettet. Nem is bízott semmit sem a véletlenre, a közel húsz kilométeres nyitó időfutam során negyvenhárom másodpercet adott legfőbb riválisának, a szlovén Primoz Roglicnak. – Olyan huszonegy és fél perc köré lőttük be azt az időt, ami elég lehet a győzelemhez, de aztán sikerült ezt is fölülmúlni. A szakaszgyőzelem volt a cél, úgyhogy a küldetés teljesítve. Nem akartam tudni a többiek eredményét, csak önmagamra koncentráltam, próbáltam felvenni a ritmust, ami igencsak jól sikerült. Hosszú még a verseny, igyekszem tartalékolni a következő egyénire, mivel úgy vélem, hogy a rózsaszín trikó sorsa valójában ott dőlhet el – nyilatkozta röviddel a célba érkezést követően Evenepoel hozzátéve, hogy három héten keresztül nem célja a trikó viselése.


Giro d'Italia hírek: rajtol az Olasz Kör, újabb változás a Jumbo keretében, egy trükkös időfutammal kezdődik a verseny

2023.05.06. - Rajtol a 106. Olasz Körverseny, Evenepoel és Roglic csatája várható A címvédő ausztrál Jai Hindley (BORA-hansgrohe) nem áll rajthoz az idei Giro d'Italián, melynek előzetes esélyeit latolgatva a szakértők egyetértenek abban, hogy a világbajnok belga Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step), valamint a szlovén Primoz Roglic (Jumbo-Visma) csatájára van a legfőbb kilátás. Persze mellettük is bőven lesznek olyanok, akik nem elégszenek meg egy-egy részsikerrel, így a korábbi győztes Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers), Joao Almeida (UAE Team Emirates) és Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) triója sem leírandó, de Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) és Jack Haig (Bahrain Victorious) is egy jó összetettbeli helyezésről álmodik. Ami a sprintereket illeti, Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Fernando Gaviria (Movistar) és Michael Matthews (Team Jayco-AlUla) is odaérhet egy-egy szakaszgyőzelemre, de Mads Pedersen (Trek-Segafredo) és Magnus Cort (EF Education-EasyPost) is ezzel a céllal áll rajthoz.

Országútis hírek külföldről: idén is lesz magyar a Girón, végleges a Quick-Step kerete, változások a Jumbónál

2023.05.03. - Fetter Erik is ott lesz az Olasz Körversenyen Fetter Erik is bekerült az EOLO-Kometa keretébe a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyre. Az olasz ProTeam a közösségi oldalán jelentette be sorát, amelyben hat olasz és egy spanyol kerékpáros mellett kapott helyet a huszonhárom éves magyar időfutambajnok. Fetter Erik a korábbi tervekkel ellentétben nem utazott külföldre az elmúlt hetekben, az edzőjével egyeztetve a frissítő edzések mellett főleg az időfutamokra készült, amelyekből három is vár rá az Olasz Körversenyen – összesen 73.2 kilométernyi távval –, közülük az első rögtön a nyitóetap lesz Fossacesia Marina és Ortona között. – Úgy döntöttünk, hogy ne a nagy hegyekre fókuszáljunk, hanem töltsek minél több időt az időfutam-kerékpáron – árulta el az MTI megkeresésére Fetter, aki hozzátette: ezen a bringáján több fejlesztést is végrehajtottak, más beállításokkal fog versenyezni, illetve javítottak az üléspozícióján is. – Úgy érzem, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, kíváncsi leszek, hogy fognak menni az időfutamok. Fetter tavaly szerepelt először háromhetes körversenyen: a Magyarországról rajtolt Girón összetettben a 83. helyen zárt, legjobb szakaszeredményeként 15. lett Nápolyban. Visszatekintve elmondta: tavaly még nem voltak benne biztosak, hogy mi lesz számára a legideálisabb felkészülés egy Grand Tour-viadalra, amivel a lehető legfrissebb lesz a második és harmadik hétre, ezzel együtt végig jól érezte magát. Idén viszont már az elmúlt évi tapasztalatok birtokában készült, ez megnyugvást jelent számára. Mint mondta, az időfutamokon kívül nem nézett ki ideális szakaszokat, ezt majd a sportigazgatóval együtt a helyszínen fogják megtervezni. – Rengeteg múlik azon is, hogy hogyan sikerül az első szakasz, az időfutam. Ha iszonyatosan jó napot fogok ki és megyek egy nagyon jót, akkor akár el is lehet gondolkozni azon, hogy megpróbáljunk rámenni a fehér trikóra az utána következő két-három napban, mondjuk egy szökéssel – fogalmazott Fetter a legjobb fiatalnak járó megkülönböztető mezre utalva, amelyért idén az 1998. január 1-je után születettek szállnak harcba. Előre tekintve hangsúlyozta: ha az elmúlt évihez hasonlóan úgy fejezné be a Giro d'Italiát, hogy minden nap el tudta látni a feladatát és végrehajtani az EOLO-Kometa utasításait, már elégedett lenne. A 106. Giro d'Italián a 21 szakasz alatt 3489 kilométert és mintegy 51 400 méternyi szintkülönbséget kell teljesíteniük a bringásoknak. A viadal – öt év elteltével ismét – Rómában ér véget. A mezőnyt 22 csapat alkotja majd, egyaránt nyolc-nyolc kerékpárossal.

Bemutatták a 2023-as Giro d'Italia útvonalát

2022.10.17. - A főszervező RCS Sport október 17-én, hétfőn mutatta be a jövő évi Olasz Körverseny útvonalát, amely 2023. május 6-án egy 18,4 kilométeres egyéni időfutammal rajtol Abruzzo régióban, majd három héttel később, május 28-án, egy szinte teljesen sík, körpályás penzummal zárul Rómában.

Országútis hírek külföldről: Abruzzóból rajtol a 2023-as Giro, az INEOS bejelentkezett Evenepoelért, íme a jövő évi pálya NCup programja

2022.09.29. - Abruzzo adhat otthont a 2023-as Olasz Körverseny Nagy Rajtjának Az előzetes híreszteléseknek megfelelően Abruzzo tartományból rajtolhat a jövő évi Giro d'Italia, méghozzá egy 18,4 kilométeres egyéni időfutammal Fossacesia Marina és Ortona között. A látványosnak ígérkező kronó, ráadásul egy kisebb emelkedővel zárul. Másnap Teramóból San Salvo irányába indul a mezőny, a 204 kilométeres penzum végén várhatóan a sprinterek küzdhetnek meg az etapgyőzelemért. A harmadik szakasz útvonalát nem jelentették be, annyi bizonyos, hogy dél felé halad tovább a karaván. Ellenben lehullt a lepel a hetedik etapról, melynek során visszatérnek a tartományba, amikor is egy 218 kilométeres, mintegy négyezer méternyi szintet tartogató penzum végén a Gran Sasso d’Italián érnek célba 2135 méteres tengerszint feletti magasságon.

123