Íme a bringások zászlós étele: Zalakaroson megszületett a bike food
A tavalyi wild food, a gŐZgombóc óriási sikere után újabb gasztronómiai kategóriát alkotott Zalakaros. A Go Bike integrált városmarketing program keretében merész gasztronómiai víziót is megfogalmaztak az ötletgazdák: Magyarország első bike food ételét keresték egy receptversenyen, amelynek győztese a Mapei Tour de Zalakaros 0. napján, egy mini bikefood fesztiválon is debütált.
A program díjátadóján részt vett Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, aki beszédében példaértékűnek nevezte a Zalakaros Go Bike kezdeményezést és az erre épülő városmarketing tevékenységet.
A fődíjakat Dr. Princzinger Péter és Czirákiné Pakulár Judit adták át a győzteseknek
Czirákiné Pakulár Judit turisztikai alpolgármester elmondta, hogy a kampányban egyedülálló összefogás valósulhatott meg Zalakaroson: a zalakarosi fürdő és a szállodák bringás kedvezményekkel, a tourinform iroda akciós kerékpárbérléssel, a város új kerékpárúttal és szemléletformáló túrák szervezésével, a gasztronómia pedig Magyarország első bike food ételével csatlakozott a kerékpáros tematikához.
Mit is kellett tudnia a bike foodnak?
„A mi bike food-unk, ahogyan a neve is mutatja, innovatív és fantáziadús, tele élettel és energiával, folyamatos energiaszintet biztosít a tekeréshez. Mobilis: elfogyasztása nem túl körülményes, akár a „nyeregben” is fogyasztható.” – volt olvasható a kiírásban.
- „Kulináris küldetésünk egyik zászlóshajója a gasztronómiai értékteremtés, valami új megalkotásán keresztül. Ennek a jegyében alkottuk meg tavaly az ország első wild food ételét, mint kategóriát és ezt a törekvést illesztettük a Go Bike integrált programunk középpontjába is a bike food koncepcióval.” – fogalmazott Kovács Szabolcs a kezdeményezés ötletgazdája.
A felhívásra több mint 50 recept érkezett, ezek közül egy előzsűrizés szűkített döntős ételekre, majd a bikefood zsűri választotta ki Magyarország kerékpáros ételét, amelynek tagjai voltak: Nagy Róbert kreatív chef, a tavalyi WILD FOOD kategória győztese, Bezerics Dani a Paletta Bisztrók tulajdonosa, Jankovics Ferenc a MAPEI Tour de Zalakaros főszervezője és Kovács Szabolcs.
- „A zsűrizésnél kiemelt szempont volt, hogy olyan frissen készült, kézbe adható, akár nyeregben is ehető étel szülessen, ami a kirándulókra gondolva úgy látja el energiával a kerékpárosokat, hogy ne telítse el őket túlságosan. Hazánk első bike foodja zseniálisan ötvözi a nagy nemzetközi streetfood trendeket a helyi értékekkel, így olyan izgalmas étel született, amit egy külföldi túrázó is akár évek múlva fel tud majd idézni emlékei közül. Szeretnénk, hogy az év kerékpáros étele gazdaságilag is életképes étel legyen, ezzel kapcsolatban már konkrét ötleteink is vannak.” – mondta el Bezerics Dani, a Paletta bisztrók tulajdonosa, bikefood zsűritag.
Magyarország első bike food étele a Bike –Roll
Az ország első bike foodjául végül a „Bike-Roll, fúziós útravaló” elnevezésű kompozíciót választották, amellyel Virág József és a Park Inn Kitchen csapata nevezett. A BIKE ROLL lényegében egy zöldfűszeres-kukoricás franciapalacsinta, karamellizált tépett sertéstarjával, zalai „salsa”-val és őrségi füstölt gomolyával töltve. A Hotel Karos Spa-ban megrendezett díjátadóról - a megtisztelő címen túl - egy Kellys Royal Dutch bringát is hazavihettek a győztes étel megalkotói.
Eddig hozzáfűzött kommentek:
Konyha-kulturális szemmel egyébként ez egy elég együgyű ételnek néz ki, de ha jól készítik el a tésztát és a húst sem csak valami gagyi bolti verzióban teszik bele, hanem van valami egyedi fűszeres íze (mondjuk nem túl agresszív, mert az a bringásoknak pont nem kívánatos) akár működhet is. Csak ha már arra büszkék, hogy ez Magyarország első ilyen étele akkor igazán adhattak volna neki valami magyar nevet...Tudom, hogy nem vagyunk akkora kerékpáros nemzet, hogy Sagan-tekercs vagy Valverde-szendvics szerű elnevezéseket tudnának rá biggyeszteni, de ha a névadással sincs kreativitás akkor hogy higgyem el azt, hogy a konyhában lesz...Tippek:
Láncszem pörkölttel töltött kenyértömlő
Karbonvillás reggeli
Első Palacsinta Országútisoknak (rövidítve: EPO)
Balatonkerülő útravaló
Egy sima, egyszerű, könnyű magyar/külföldi hal, sült krumplival, öntettel és/vagy salátával, illetve egy könnyű, de tartalmas tészta, bringázás után mindig finom tud lenni, pótolja az elvesztett energiát/szénhidrátot, és nem kell túlspilázni a dolgot...szerintem.
Amúgy is, a kerékpározás kapcsán a főbb dolgokra kellene koncentrálni kis hazánkban, mert ezekkel állunk hadilábon, nem az gasztro-megújulással: úthálózat fejlesztése, azok karbantartása(!!), és nem taknyolása (ugye kedves Magyar Közút Nonprofit Zrt.?!?! -> mondjuk, ez a 'non-profit' név is minimum megkérdőjelezhető...) ; pihenőhelyek, frissítőpontok kialakítása; tiszta, rendezett WC-k(!!) építése, montis ösvények, freeride-pályák kialakítása, felügyelete, és azok karbantartása, és még sorolhatnám a feladatokat...
Kérjük, írja meg véleményét:
Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.