Hesjedal bejelentkezett a Giro d'Italiáért + VIDEÓ

E-mail  Nyomtatás
2012. május 25. péntek

Roman Kreuziger nyerte az Alpe di Pampeago-i hegyi befutót. A cseh kerekes az utolsó előtti emelkedőn lendült támadásba, bedarálta a nap eleji 17 fős szökés utolsó állva maradt tagjait és végül 19 másodperc előnnyel hazaért. Bár az összetettre már nincs esélye, Kreuziger ezzel megmentette a Giróját a számára tragikusan alakuló szerdai etap után.

A favoritok az utolsó hegymenetben hatalmas csatát vívtak. Michele Scarponi mindent megtett, hogy leszakítsa Ryder Hesjedalt, de ez végül nem sikerült neki, sőt… A kanadai bringás az utolsó másfél kilométeren állva hagyta az olasz sztárokat és végül megszerezte a második helyet a szakaszon. Hesjedal mögött Rodríguez 13 másodpercre jött, Scarponi 15 másodpercet kapott a kanadaitól, Ivan Basso pedig 33-at.

 

A mai napon Hesjedalt, nemhogy nem sikerült megtörni, de még a kanadai szerzett értékes másodperceket. Rodríguez előnye az összetettben 17 másodpercre olvadt a szombati királyetap és a vasárnapi milánói időfutam előtt. Jelenleg a Garmin kapitánya tűnik a legnagyobb favoritnak. Az összetettben Scarponi és Basso hátránya is 1 perc fölött van.

Diavetítéshez kattints a képre


VIDEÓ: Az utolsó 3.2km: Kreuziger győzelme, Scarponi és Hesjedal csatája >>>


KÉPMESE   NYILATKOZATOK   GALÉRIA

 

19.etap: Treviso - Alpe di Pampeago 198km 

 

A három sorsdöntő szakasza közül az elsőhöz érkezett pénteken a 2012-es Giro d’Italia. A versenyzőkre 198km és összesen öt hegymenet várt. A befutónak Alpe di Pampeago adott otthont. Az ide vezető emelkedőt kétszer mászta meg a karaván. Egyszer 40km-rel a cél előtt, majd tettek egy kört és még egyszer teljesítették a kegyetlen kaptatót, mely átlagban 9,8%-os volt. Az időjárás a kegyeibe fogadta a versenyzőket, a rajtnál 28 fokot mértek, de a hőmérő higanyszála a befutónál is 13-15 fokig kúszott fel. A nap első felében egy kisebb záport leszámítva csapadék nélkül megúsztuk ezt az etapot is. Ez a veszélyes lejtmenetek miatt nagyon fontos volt.


Alpe di Pampeago az elmúlt 15 évben négyszer látta vendégül a Giro mezőnyét. 1998-ban Pavel Tonkov, 1999-ben Marco Pantani, 2003-ban Gilberto Simoni és 2008-ban Emanuele Sella diadalmaskodott itt. Sella a 2008-as sikere óta nagy utat járt be, eltiltásból jött vissza, de ismét elől volt. Az Androni Giocattoli Venezuela kerekese ott tekert abban a 17 fős szökésben, amely az első 10km-en szakadt el a főmezőnytől.

 

Diavetítéshez kattints a képre
Km. 78,5 Sella di Roa: 3.kat, 7 km hosszú, átlagban 6,5%, legmeredekebb pontján 11%
Km. 123,3 Passo Manghen: 1.kat, 20,5 km, 7,4%, 15%
Km. 160,1 Passo Pampeago Reiterjoch: 1. kat, 10,5 km, 9,7%,16%
Km. 174,6 Passo Lavaze: 2.kat, 6,3 km, 8,6%,13%
Cél: Alpe di Pampeago: 1.kat, 7,7 km, 9,8%, 16%

 

17 fős szökés és visszafogottabb Liquigas


Sella mellett Stefano Pirazzi (Colnago), Juan Antonio Flecha (Sky), Ivan Santaromita (BMC), Serge Pauwels (QuickStep), Juan Manuel Garate (Rabobank), Adriano Malori (Lampre), Jose Ventoso (Movistar), Andrey Zeits (Astana), Adam Hansen (Lotto Belisol), Cesare Benedetti (NetApp), Pierre Cazaux (Euskaltel), Mikhail Ignatyev (Katyusa), Andrea Guardini (Farnese Vini), Lucas Sebastian Haedo (Saxo Bank), Sandy Casar (FDJ) és Thomas Rohregger (RadioShack) alkotta az élbolyt. A szökés nagyon jól haladt, az első órában 46.1km-t tettek meg és végül a rajt után 70km-rel kezdődő első hegy lábáig 7 perc 30 másodperces előnyt alakítottak ki. Nem ez volt a legnagyobb differencia, a nap második emelkedőjén a 9 percet is elérte a szökevények előnye, de ez természetesen nem jelentett semmit.


A mezőny és főleg a Liquigas messze nem diktált akkora iramot, mint a szerdai hegyi szakaszon. A Passo Manghen hegyi hajrára előtt kezdtek az élre állni Basso emberei, akkor is jórészt a veszélyes lejtmenet miatt. Ezen hegyi hajrá előtt bomlott meg az egység a szökevények között. Pirazzi indult meg először, aki ekkor a pontokért ment. A Colnago bringása a hegyi pontversenyben nagyot lépett előre ezzel a szökéssel, mivel a hátrányát Rabottini mögött 21 egységre faragta.


Az olasszal Rohregger tartott. Az osztrák a veszélyes lejtmenetben - amikor 17km alatt 2047 méterről 850 méterre ereszkedett vissza a mezőny - sokat kockáztatott, de végül érdemben nem tudott elgurulni. A sík részen felzárkóztak hozzá a társai. Miután összezárt a szökés, azt állapíthattuk meg, hogy 50km-rel és három hegymenettel a cél előtt már csak 4 perccel vezetnek.


Pirazzi és Casar elől, az élre áll a Liquigas


Az Alpe di Pampeago első mászásakor Rohregger, Pirazzi és Casar szakadt el az élbolytól, és ők továbbra is őrizték a 3-4 perc közötti előnyüket, míg a többiek fokozatosan csúsztak vissza. A trióból nem sokkal később Rohregger is leszakadt, így Pirazzi és Casar maradt elől. Mögöttük a főmezőny élén a Liquigas egyre jobban fokozta az iramot és ezzel a hegymenet utolsó kilométereire mindössze 30 fősre olvasztották a csoportot.


Basso még három segítővel maradt, de Rodrigueznek megint nem volt olyan embere, aki érdemben hozzá tudott volna tenni a versenyhez. A Lampre sorából Scarponi és Cunego vészelte át a gázosok ritmusváltását és meglepetésre Hesjedal mellett is ott ragadt Vande Velde, illetve Stetina. Az Astana élt át nehéz perceket, Tiralongo leszakadt és Kreuziger is megnézte az esélyek csoportjának a végét, de a cseh visszaküzdötte magát. Röviden az utolsó 40km-re érve semmi sem dőlt el. Amikor először áthaladt a célvonalon a mezőny, Pirazzi és Casar 3 perc 20 másodperccel vezetett Bassoék előtt.


Kreuziger menti a Giróját, a Garmin kézben tartja az irányítást


Mielőtt az Alpe di Pampeago meredek útjaira visszatért volna a karaván, még 24km-rel a cél előtt magasodott a Passo Lavazéhoz vezető 6,3 km-es, átlagban 8,6%-os emelkedő. Itt az Astana lendült támadásba az esélyesek csoportjából. Előbb Seeldrayers indult meg, majd hozzá Kreuziger zárkózott fel. A cseh bringást a csapat vezetése is bírálta és ez az akció már nem az összetettnek szólt, hanem a szakaszgyőzelemért ment. A cseh kerekes több tagját is begyűjtötte a nap eleji szökésnek és a hegyi hajránál már két perc alá faragta a hátrányát Pirazzi, illetve Casar mögött.


A favoritok ezzel a próbálkozással nem foglalkoztak, egyértelművé vált, ha ezt a tempót bírja a cseh bringás a célig, akkor nyerhet. Passo Lavaze után 1000 métert ereszkedett vissza a mezőny és ebben a lejtmenetben Kreuziger 55 másodpercre faragta a hátrányát az élen haladók mögött. Ekkor az esélyesek csoportjának élén is változott a helyzet. A Liquigastól a Garmin vette át a kezdeményezést és Hesjedal emberei nem engedték, hogy az olaszok akarata úgy érvényesüljön, mint például a Passo Giau lábánál.


Hesjedalt nem lehet leszakítani, Kreuziger megnyerni a napot


Az Alpe di Pampeago-i befutóig vezető emelkedőn Kreuizger 3.7km-rel a cél előtt érte utol Pirazziékat és könnyedén hagyta ott őket. A cseh kerekes az utolsó 3km-en 1 perces előnnyel gazdálkodhatott, mely elegendőnek is bizonyult. Az esélyesek az utolsó 5km-re érve kezdték puhítani egymást. Basso volt az első, aki megpróbált ritmust váltani. Nem sokkal később pedig megint a nagy hatos: Basso, Scarponi, Hesjedal, Rodríguez, Pozzovivo és Urán tekert együtt. Úgy nézett ki, hogy az esélyesek nem bírnak egymással.


Scarponi elégelte meg, hogy csak egymást nézték a nagy nevek. Több ritmusváltással próbálta megtörni riválisait, Urán és Basso adta meg magát először, aztán Rodríguez és Pozzovivo is megúszott. A Lampre kapitányával pedig Hesjedal maradt elől. A kanadai bringáson nem érződött a fáradság és az utolsó 1.5km-re érve már nem az volt a kérdés, hogy Scarponi tud-e valamit faragni a hátrányán, hanem az, hogy bírja-e lépést tartani Hesjedallal. Nem bírta…


Az utolsó kilométeren már Hesjedal tekert Kreuziger mögött. A cseh kerekes végül 19 másodperc előnnyel ért haza. Hesjedal mögött Rodríguez 13 másodpercre jött, Scarponi 15 másodpercet kapott a kanadaitól, Ivan Basso pedig 33-at. Ezzel Rodríguez ugyan megőrizte a rózsaszín trikót, de Hesjedal nagy lépést tett a végső győzelem felé.


Rodríguez előnye 17 másodperc a Garmin kapitányával szemben, akitől Scarponi 1 perc 22, Basso 1 perc 28 másodpercre van elmaradva. Még egy nagy hegyi szakasz van hátra, ha Hesjedal szombaton sem omlik össze – erre semmi jel nem utal – akkor Milánóban az időfutamon megnyerheti a Girót.

 

A szakasz végeredménye

1 Roman Kreuziger (Cze) Astana Pro Team     	6:18:02 	 
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Barracuda     	0:00:19 	 
3 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team    	0:00:32 	 
4 Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD      	0:00:35 	 
5 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago - CSF Inox     	0:00:43 	 
6 Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale       	0:00:55 	 
7 Rigoberto Uran (Col) Sky           	0:00:57 	 
8 Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel - Euskadi 	0:01:18 	 
9 Stefano Pirazzi (Ita) Colnago - CSF Inox     	0:01:22 	 
10 John Gadret (Fra) Ag2R La Mondiale

Az összetett állása

1 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team    	84:06:12 	 
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Barracuda 	     0:00:17 	 
3 Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD      	 0:01:39 	 
4 Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale 	     0:01:45 	 
5 Rigoberto Uran (Col) Sky               	 0:03:21 
6 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago - CSF Inox   	 0:03:30 	 
7 John Gadret (Fra) Ag2R La Mondiale        	 0:05:36 	 
8 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:05:40 	 
9 Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky Procycling 	 0:05:47 	 
10 Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD 	         0:06:09 	 	 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:


Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2012.05.26. 00:04
a dobogó azért meglesz neki, mert Scarponi még rosszabb időfutamban.. de tény hogy innentől Hesjedal a topfavorit, holnap legalább 2 perccel kéne kikapnia, nagyon kíváncsi vagyok mi lesz, nagyon jó giro volt!!

2012.05.25. 18:46
Döbbenetes küzdelem folyt az utolsó kilométereken, aki tudja, nézze meg videon. Magukon kívül voltak a célvonalnál. Ilyet a matekozós Tourokon rég nem láttunk. Igaz, itt is a matek hozta ki a harcot az üldözőkből. Hesjedal volt az egyetlen, aki harcosságból támadt, nem muszájból.
Holnap már tényleg bőven elég lesz neki a védekezés.
Szegény Purito, a jelen állás szerint dobogóra se áll majd - annyira tragikus az időfutamon. (Bár a trikó szárnyakat ad ott azt tudom, Pantani, stb.)

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések