Giro d’Italia hírek: Jan Polanc volt a negyedik szakasz hőse, Jungels újra rózsaszínben, Javi Morenot kizárták, Messinába érkezik a karaván

E-mail  Nyomtatás
2017. május 10. szerda
  |   Szerző: velo.hu

Jan Polanc egy elképesztő szökés végén karrierje második Giro szakaszgyőzelmét szerezte

 

Diavetítéshez kattints a képre


Két évvel azt követően, hogy megnyerte az Abetone hegyi befutóját Jan Polanc egy egész napos szökés végén győzött a 2017-es Giro d’Italia első hegyi etapján az Etna emelkedőjén.


„Mindössze négyen kerültünk bele a nap elmenésébe, hárman a maximumon tekertünk az Etna emelkedőjéhez közeledve – mondta az UAE Team Emirates szlovén kerekese. - Tudtam, hogy én leszek a hegyen a legerősebb, ennek megfelelően le is szakítottam a riválisaim, ellenben a mezőny hatalmas tempóban közeledett hozzám. Az utolsó néhány száz méteren már szinte minden tartalékom felemésztettem. Mivel edzettünk itt a csapattal egy rövid ideig, így nagyon jól ismertem az emelkedőt. Sokkal nehezebb volt ez a győzelem, mint a két évvel ezelőtti Giro sikerem. Hatalmas szembeszélben tekertem fel. Elképesztő nap volt. Lényegében senki sem hitte el, hogy ebből a szökésből haza lehet érni. Nem is volt túlságosan nagy az előny, mindössze négy perces fórral kezdtem meg az emelkedőt. Életem talán legnehezebb napján vagyok túl.”
 

Bob Jungels: Bramati rám kiáltott, hogy a rózsaszín a tét

 

Diavetítéshez kattints a képre


Összetettben a luxemburgi Bob Jungels vette át a rózsaszín trikót, a Quick-Step Floors csapatának versenyzője az előző évben is viselhette a Maglia Rosa-t, 2016-ban három napig vezette az Olasz Körversenyt.


„Két nappal ezelőtt az oldal-szembeszeles akciónk egyfajta spontán támadás volt, egyáltalán nem volt megtervezve – így Jungels a díjátadót követően. – A negyedik szakasz reggelén tisztában voltam azzal, hogy esélyem lehet a rózsaszín trikó megszerzésére, de nem fűztem hozzá túlontúl nagy reményt. Ezúttal is nagy volt a szél, csupán arra törekedtem, hogy az esélyesek csoportjában maradhassak. Sokat szenvedtem az emelkedő első felében, de próbáltam nyugodta maradni és követni a céljaim. Nem is nagyon jutott eszembe a trikó, de a sportigazgatónk Davide Bramati rám kiáltott, hogy a rózsaszín a tét. A Giro d’Italia mindig is egy mérföldkő lesz a karrieremben. Örülök, hogy ismét rajtam van ez a csodálatos mez, de a realitások talaján maradok, a Blockhous emelkedője nem nekem fog kedvezni. Talán addig megőrizhetem a rózsaszínt.”


Javier Morenot verekedésért kizárták a versenyből

 

Diavetítéshez kattints a képre


Vincenzo Nibali fontos segítőjét veszítette el az Olasz Körverseny negyedik szakaszán, ugyanis a spanyol Javier Morenot verekedésért kizárták a viadalról. Három hónappal azt követően, hogy Andriy Grivko lekönyökölte a Dubai Körversenyen Marcel Kittelt, újabb versenyző került kizárásra verekedés miatt. Tizenkilenc kilométerrel a Giro negyedik szakaszának befutója előtt a Bahrain-Merida kerekese Javier Moreno cibálni, majd lökdösni kezdte a Sky-os Diego Rosat. Az eset már csak azért is volt veszélyes mivel Rosa mindkét lökésnél az út mentén álló nézők irányába billent, így veszélybe sodorva őket és a mezőnyt is.


„Mindannyian a pozíciókért küzdöttünk, de Rosa mindenáron be akart férkőzni elénk – ecsetelte a történteket utólag Moreno. – Amikor rájött, hogy nem fogom magam elé engedni agresszívvá vált, én pedig meglöktem őt. Sajnálom a történteket, elnézését is kérek, de világossá teszem, hogy nem akartam azt, hogy elessen. Elnézést kérek a csapattársaimtól és a szponzoraimtól is. Mindenki láthatta, hogy mi történt, ez egy feszült pillanata volt a versenynek.”


Messinába érkezik a karaván

 

Diavetítéshez kattints a képre


Pedara és Messina között 159 kilométer vár a Giro d’Italia ötödik szakaszán a mezőnyre. Az etap első fele viszonylag dimbes-dombos terepen halad ellenben a táv második része szinte teljesen sík lesz. A bevezető negyven kilométer során viszonylag sok körforgalom és technikás kanyarok várnak a kerekesekre, majd jön a nap egyetlen kategorizált emelkedője az Andronico Sant’Alfio. Innen legurulva még két kategorizálatlan kaptató következik, ám ezt követően már teljesen sík az útvonal.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések