Giro d’Italia hírek: Izagirre igazából nem is akart szökni, továbbra sincs olasz szakaszgyőzelem, Jungels bukott, de horzsolásokkal megúszta, a Blockhous készen áll a mezőny átrendezésére

E-mail  Nyomtatás
2017. május 14.
  |   Szerző: velo.hu

Gorka Izagirre: igazából nem is akartam belekerülni a szökésbe

 

Diavetítéshez kattints a képre


Gorka Izagirre (Movistar) nyerte a Giro d’Italia nyolcadik szakaszát, ezzel pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét elkönyvelve. A második Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), míg a harmadik Luis Leon Sanchez (Astana) lett.


„Igazából nem is akartam belekerülni a szökésbe – mondta a szakaszt követően Gorka Izagirre. – Nagy tempóban kezdtük a napot, majd amikor Giovanni Visconti indult egyszerűen rátettem a kereket. A végén csak a legerősebbek maradtak az élen, Valerio Conti volt a legjobb formában, pechjére azonban az utolsó kanyarban bukott. Hátranéztem, és láttam, hogy az esés következtében lett egy nagyon kicsi előnyöm, így próbáltam profitálni belőle. A végére kezdtem fáradni, de hazaértem, ezzel pályafutásom eddigi legnagyobb győzelmét aratva. A következő etap folyamán azonban egy teljesen új verseny kezdődik, a Blockhous alapjaiban rendezheti át a mezőnyt.”
 

Továbbra sincs olasz szakaszgyőztes, Conti az utolsó kanyarban esett

 

Diavetítéshez kattints a képre


Soha nem fordult még az elő, hogy a Giro d’Italia első nyolc szakaszát követően ne lett volna olasz szakaszgyőztes. Valerio Conti mindent megtett azért, hogy esélye legyen Peschiciben, azonban az utolsó kanyarban bukott, így Gorka Izagirre nyerte a napot.


„Sajnálatos ami történt, elkövettem egy hibát és elestem az utolsó kanyarban – így az UAE Team Emirates bringása a célba érkezést követően. – Hittem benne, hogy nyerhetek, jó erőben voltam, de a bennem tomboló adrenalin hibára késztetett, így elcsúsztam a kanyarban. Remek szakasz volt, csak a szökés legerősebb tagjai maradtak az élen, készen álltam arra, hogy megküzdjek velük. Nagyon csalódott vagyok, de bízom benne, hogy talán lesz még egy esélyem ezen a Girón. A következő szakasz ellenben már nem nekem kedvez.”


Bob Jungels az egyik lejtmenetben bukott, ennek ellenére magabiztosan őrizte meg a rózsaszín trikót

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Coppa Santa Tecla negyedik kategóriás emelkedőjének lejtmenetében bukott a rózsaszín trikós Bob Jungels, aki szerencsére néhány horzsolással megúszta az esetet.


„A térdemet ütöttem oda, lement a bőr, de szerencsére semmi komoly, egyáltalán nem fáj – így a Quick-Step Floors kerekese a csapatbusznál. – Az én hibám volt, nem hagytam elég helyet egy kanyarnál és átestem a csapattársam kerekén. Nem aggódtam Landa támadása miatt, mivel még sok volt a célig. Más csapatok rögtön mozgolódni kezdtek, így nem is éreztem magam veszélyben. Úgy gondolom az igazi harc csak most fog kezdődni. A Blockhous már az a hegy lesz, ahol az összetettért küzdőknek meg kell mutatniuk magukat. Egyre nagyobb a nyomás a vállaimon, azonban továbbra is egy tanulási folyamat része vagyok, bizakodom, de igyekszem a realitások talaján maradni.”


Jön az első igazi vízválasztó a Blockhous emelkedője

 

Diavetítéshez kattints a képre


Dario Cataldo helyi lakosként előnnyel vág neki a Giro d’Italia kilencedik szakaszának. Az Astana kerekese már tizenéves korában a Blockhous kaptatóját tesztelte, melyet például Vincenzo Nibali idén nem is tudott feltérképezni egy késői havazás miatt. Az Olasz Kör mezőnye hatodik alkalommal készül a hegy meghódítására, de először közelítik meg a csúcsot a legmeredekebb oldaláról.


„A Blockhous ezen oldalán még sohasem rendeztek komoly versenyt – mondta Cataldo az egyik kerékpáros szakportál kérdésére reagálva. – A Giro és a Tirreno-Adriatico is járt már a másik két útvonalon, de a leghosszabb és legmeredekebb résznek most először vágunk neki versenykörülmények között.”
A húzató 13,6 kilométer lesz 7,3, 6 és 9,4 százalékos részekre bontva, legnagyobb meredeksége ellenben eléri a 14 százalékot is. A 149 kilométeres penzum során Chietiben és Lettomanopelloban is lesz egy-egy kisebb hupli, de igazából a korábbi Habsburg befolyás miatt Blockhousnak nevezett kaptató dönt a szakasz végkimeneteléről.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések