Giro d’Italia hírek: egyik legkeményebb szakaszával folytatódik a Giro, különleges festésű kulacsokkal emlékeznek Scarponira

E-mail  Nyomtatás
2017. május 23. kedd
  |   Szerző: velo.hu

Egyik legkeményebb szakaszával folytatódik a jubileumi Giro

 

Diavetítéshez kattints a képre


A harmadik pihenőnapot követően Rovetta és Bormio között pontosan 222 kilométer vár a kerekesekre. Az első kategóriás Passo del Mortiriolo, a verseny legmagasabb hegye azaz, a Cima Coppiként aposztrofált Passo dello Stelvio valamint a szintén első kategóriás Umbrailpass kaptatóival. Ellenben utóbbi csúcsától még tizenhét kilométernyi lejtmenet vár a karavánra. A versenyzők elsőként a Mortirolo emelkedőjének esnek neki, melyet a dél-keleti oldaláról Edolo felől közelítenek. A 12,6 kilométer hosszú kaptató átlag nyolc százalékos meredekséggel bír, de helyenként közelíti a tizenhat százalékot is. A Stelviót ezúttal a déli oldaláról másszák meg, a 21,7 kilométeres hegymenet átlaga 7,1 százalék, míg legmeredekebb pontja tizenkét százalék. Talán a nap utolsó kaptatója az Umrailpass a legismeretlenebb hegy. 13,4 kilométer hosszú, átlag 8,5 százalékos, de helyenként tizenkét százalékkal bír. A szakasz sok mindenről dönthet.
 

Tom Dumoulin bizakodó, reményei szerint megnyerheti a századik Girót

 

Diavetítéshez kattints a képre


A verseny éllovasa Tom Dumoulin Boario Termében találkozott az újságírókkal az Olasz Körverseny harmadik pihenőnapján. A viadal utolsó hetén négy kőkemény hegyi szakasz vár a kerekesekre, köztük rögtön kezdésként a Mortirolo-Stelvio kettősével. A Sunweb versenyzője bízik benne, hogy megtarthatja előnyét, és eséllyel juthat el az utolsó egyenkénti időfutamig.


„A 2015-ös Vuelta előtt épp ezen a környéken edzőtáboroztam – nyilatkozta Dumoulin a pihenőnapon. – Szeretem ezeket az emelkedőket, pozitívan gondolok vissza az itt töltött napokra. A Stelvio és a Mortirolo emelkedői nagyon különlegesek. Egyelőre nem is foglalkoztunk a hét további szakaszaival, hisz először ezen a napon kell túl lennünk. Valószínűleg nagyon nehéz etap lesz. A szenvedés szakasza következik, ahol várhatóan a riválisaim folyamatosan támadni fognak. Tegyük fel, ha vesztek három percet, akkor nagy veszélybe kerülhet a dobogós helyem. Quintana a legnagyobb ellenfelem, aki bebizonyította, hogy a legjobb hegyimenő az itt lévők közül.”


Nairo Quintana: meglátjuk Dumoulin mire lehet képes a harmadik héten

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Movistar kapitánya Nairo Quintana 2 perc 41 másodperces hátrányból várja az Alpok és a Dolomitok hegyi szakaszait.


„Nem voltam valami jó helyen a mezőnyben, amikor estem a minap – mondta a Movistar hivatalos sajtótájékoztatóján Quintana. – Szerencsére olcsón megúsztam az esetet, elsülhetett volna rosszabbul is a bukás. Csak néhány horzsolást szedtem össze, inkább megijedtem az esetnél. Dumoulin gesztusa, hogy megállította a mezőnyt bebizonyította, hogy egy kiváló versenytársat ismerhetek meg a személyében, köszönöm neki. A tizenhatodik szakasz során sok múlik majd azon, hogy milyen tempóban vágunk neki a távnak. Amennyiben hamar elmegy majd a szökés, akkor lehet, hogy egy nyugisabb tempó lesz, de ha nem engedjük el a próbálkozókat, akkor vélhetően hatalmas sebességgel vágunk neki az első hegynek. Veszélyes és döntő jelentőségű nap előtt állunk. Meglátjuk, hogy Dumoulin mire lehet képes a harmadik héten. Ameddig egyetlen emelkedő is hátra van, addig esélyesének érzem magam a Giro megnyerésére.”


Speciális festésű kulacsokkal emlékezik az Astana csapata Michele Scarponira

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Rovetto és Bormio közötti tizenhatodik szakasz egyben igyekszik emléket állítani a tragikus körülmények között elhunyt Michele Scarponinak. A Mortirolo emelkedője lesz a Cima Scarponi, azaz Scarponi-hegye. A hegyi hajrát nyerő kerekes különdíjban részesül, míg a pénzdíjat az egykori kiváló kerékpáros családja kapja. Az Astana csapata egy különleges festésű kulaccsal vág neki a napnak, a stáb tagjai igyekeznek az ereklyéből minél többet szétosztani a szurkolók között.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések