Giro 2017: Vincenzo Nibali nyerte a királyszakaszt, Dumoulin egészségügyi problémákkal küzdött

E-mail  Nyomtatás
2017. május 23. kedd
  |   Szerző: velo.hu

Vincenzo Nibali nyerte a jubileumi századik Giro d’Italia tizenhatodik, királyszakaszát. A rózsaszín trikós Tom Dumoulin (Team Sunweb) gyomorproblémákkal küzdött, mindössze harmincegy másodpercet tudott megőrizni előnyéből.

A harmadik pihenőnapot követően Rovetta és Bormio között pontosan 222 kilométer várt a kerekesekre. Az első kategóriás Passo del Mortiriolo, a verseny legmagasabb hegye azaz, a Cima Coppiként aposztrofált Passo dello Stelvio valamint a szintén első kategóriás Umbrailpass kaptatóival. Ellenben utóbbi csúcsától még tizenhét kilométernyi lejtmenet következett. A versenyzők elsőként a Mortirolo emelkedőjének estek neki, melyet a dél-keleti oldaláról Edolo felől közelítettek. A 12,6 kilométer hosszú kaptató átlag nyolc százalékos meredekséggel bírt, de helyenként közelítette a tizenhat százalékot is. A Stelviót ezúttal a déli oldaláról mászták, a 21,7 kilométeres hegymenet átlaga 7,1 százalék, míg legmeredekebb pontja tizenkét százalék volt. Talán a nap utolsó kaptatója az Umbrailpass volt a legismeretlenebb hegy. A 13,4 kilométer hosszú, átlag 8,5 százalékos, de helyenként tizenkét százalékos kaptató is remek terepet kínált a támadásokhoz.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A rajtot követően hatalmas tempóban kezdett a mezőny, az első igazán életképes elmenésre azonban mintegy harminc kilométert kellett várni. Ekkor egy igencsak nagy létszámú szökés alakult. A Mortiriolo emelkedőjét Luis Leon Sanchez (Astana) nyerte, akinek a többiek átengedték a hegyi hajrát tisztelegve Michele Scarponi emléke előtt.


Ebből a csoportból ment tovább a Stelvio emelkedőjén körülbelül húsz ember, köztük olyan nevek, mint Mikel Landa (Sky), Andrey Amador (Movistar), Igor Anton (Dimension Data), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) vagy éppen Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo).


A verseny legmagasabb hegyét, azaz a Cima Coppit Landa nyerte, aki a hegycsúcshoz közeledve Anton társaságában lépett el. A Stelvio emelkedőjén a főmezőny is darabjaira hullott, körülbelül bő húsz fő maradt az esélyesek csoportjában.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A nap utolsó emelkedőjének aljában aztán olyan dolog történt, amit nem gyakran láthatunk. A rózsaszín trikós Tom Dumoulin (Team Sunweb) gyomorproblémák miatt félre állt. Az esélyesek igyekeztek bevárni a verseny éllovasát, de miután Dumoulin nem igazán tudott visszazárkózni, így idővel továbbmentek.


Az első komolyabb támadást Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) indította, akivel csak Nairo Quintana (Movistar), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) és Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) tudott menni.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Lejtmenetben Nibali utolérte az addigra az élen egyedül maradó Landát, így kettőjük között dőlt el a szakaszgyőzelem sorsa. Végül egy hajszállal Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) győzedelmeskedett ezzel megszerezve az első olasz etapsikert. A második Mikel Landa (Sky), míg a harmadik Nairo Quintana (Movistar) lett.


Eredmények:


1. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 6:24:22
2. Mikel Landa (Spa) Team Sky a.i
3. Nairo Quintana (Col) Movistar Team + 12 mp
4. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale + 24 mp
5. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin + 32 mp
6. Davide Formolo (Ita) Cannondale-Drapac + 1:26
7. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo + 1:35
8. Bob Jungels (Lux) Quick-Step Floors + 1:35
9. Adam Yates (GBr) Orica-Scott + 1:35
10. Thibaut Pinot (Fra) FDJ + 1:35


Összetettben Tom Dumoulin (Team Sunweb) megőrizte vezetését, de előnye harmincegy másodpercre csökkent Nairo Quintana (Movistar) előtt. A harmadik helyre Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) lépett előre. A hegyi összetettben Mikel Landa (Sky) vette át az első helyet, a pontversenyben továbbra is Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), míg a fiatalok összevetésében Bob Jungels (Quick-Step Floors) áll az élen.


Összetett:


1. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 70:14:48
2. Nairo Quintana (Col) Movistar Team + 31 mp
3. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida + 1:12
4. Thibaut Pinot (Fra) FDJ + 2:38
5. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin + 2:40
6. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale + 3:05
7. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo + 3:49
8. Bob Jungels (Lux) Quick-Step Floors + 4:35
9. Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo + 6:20
10. Adam Yates (GBr) Orica-Scott + 7:00


A tizenhetedik szakasz során Tirano és Canazei között egy 219 kilométeres szakasszal folytatódik a verseny. A penzum három kategorizált emelkedőt tartogat, az utolsó kilencven kilométer végig emelkedik.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések