Cyclo-cross: holland aranyérmek a világbajnokság első napján

E-mail  Nyomtatás
2012. január 28. szombat

A koksijde-i cyclo-cross világbajnokságon szombaton két aranyérem talált gazdára és mindkét alkalommal holland kerekesek ünnepelhettek győzelmet. A junior fiúknál Mathieu van der Poel diadalmaskodott, míg az U23-as mezőnyben Lars Van Der Haar nem talált legyőzőre.

Diavetítéshez kattints a képre

Mathieu van der Poel

Diavetítéshez kattints a képre

Lars Van Der Haar

 

A junior fiúk versenyével kezdődött szombaton késő délelőtt a koksijde-i cyclo-cross világbajnokság. A viadal nagy esélyese Mathieu van der Poel volt. Az 1996-os cyclo-cross világbajnok Adri van der Poel fia hihetetlen szezont tudhat maga mögött, 24 versenyéből 21-et megnyert, így szinte már előre odaadták neki az aranyérmet.


A nagy várakozás ellenére nem indult jól a verseny a holland favorit számára, az első homokos részen kétszer is hibázott és a nyolcadik helyre csúszott vissza az első kör végére. Ekkor az élen a belgák éremesélye Wout van Aert dominált. A hat körös versenyen a második kör végére zárkózott fel a belgához egy nagyobb csoport, melyben Mathieu van der Poel is tekert.

 

A világbajnoki cím sorsa végül a negyedik körben dőlt el, ekkor Van der Poel elszakadt az élbolytól és vele a lépést senki sem tudta tartani. Mögötte a verseny elején villogó belga érkezett, de az utolsó két körre fordulva már 7 másodperccel vezetett Mathieu van der Poel. A holland tehetség a folytatásban magabiztosan őrizte a vezető helyét és végül 8 másodperc előnnyel gurult át a célvonalon Wout van Aert előtt. A harmadik helyet a francia Quentin Jauregui szerezte meg.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Végeredmény

1 Mathieu Van Der Poel (Netherlands) 	0:43:36 	 
2 Wout Van Aert (Belgium)      	0:00:08 	 
3 Quentin Jauregui (France)     	0:00:21 	 
4 Quinten Hermans (Belgium) 	 	 
5 Daan Soete (Belgium) 	 	 
6 Yorben Van Tichelt (Belgium) 	0:00:48 	 
7 Silvio Herklotz (Germany)     	0:01:00 	 
8 Daan Hoeyberghs (Belgium)    	0:01:25 	 
9 Romain Seigle (France)      	0:01:32 	 
10 Victor Koretzky (France)    	0:02:11 	 

Az U23-as viadal jóval nagyobb izgalmakat hozott, itt Lars van der Haar (Hollandia) és Wietse Bosmans (Belgium) sokáig emlékezetes küzdelmet vívott. A címvédő van der Haar kezdett jobban és az első körben 10 másodperccel ellépett a mezőnytől. A korosztályos belga bajnok Bosmans azonban nem hagyta magát és az első kör végére felzárkózott az élre. A duó a negyedik körig fej-fej mellett haladt, mígnem ekkor megérkezett az élre a nagyot küzdő második számú holland Michiel Van Der Heijden.


A két narancsmezes mindent megtett, hogy lerázza a belgát, de ezen törekvéseik nem jártak sikerrel. A trió együtt érkezett az utolsó körre. Arra az utolsó körre, amit sokáig emlegetni fognak a cyclo-cross hívei. A kör elején a homokos részeket a belga vette jobban és úgy nézett ki, hogy ezzel el is dől a verseny. A kör felénél azonban egy kanyarban hibázott Bosmans és összeakadt a második számú hollanddal. Ekkor Lars van der Haar fellélegezhetett, de az utolsó hosszabb homokos szakasz kifogott rajta.


A címvédő kibillent az egyensúlyából és Bosmans elszáguldott mellette. A nagy jövő előtt álló holland nem adta fel a küzdelmet és az utolsó kanyarokban elment a határig, rengeteget kockáztatva a rövid célegyenesre fordulva felért a hazai kedvencre. Az aranyérem sorsa végül hajrában dőlt el, ahol Lars van der Haar kamatoztatva képességeit megelőzte Bosmanst és megvédte a címét.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Végeredmény

1 Lars Van Der Haar (Netherlands)    	0:49:20 	 
2 Wietse Bosmans (Belgium)        	0:00:01 	 
3 Michiel Van Der Heijden (Netherlands) 	0:00:04 	 
4 Arnaud Jouffroy (France)        	0:00:05 	 
5 Laurens Sweeck (Belgium)       	0:00:50 	 
6 Marek Konwa (Poland)         	0:00:56 	 
7 Mike Teunissen (Netherlands)        	0:01:03 	 
8 Arnaud Grand (Switzerland)       	0:01:13 	 
9 David Menut (France) 	 	 
10 Gianni Vermeersch (Belgium)     	0:01:28 	 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:


Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések