A Magyar Kerékpáros Szövetség közleménye Szalontay Sándor visszavonulását illetően

E-mail  Nyomtatás
2017. november 04. szombat
  |   Szerző: Sajtóközlemény

Diavetítéshez kattints a képre

 

Nemrégiben már hírt adtunk róla, hogy hazánk legjobb pályakerékpáros sprintere, a támogatás hiányára hivatkozva váratlanul befejezte pályafutását. Alábbiakban az MKSZ hivatalos sajtóközleménye olvasható, változtatás nélkül.

 

A közleményből egyébként főként az derül ki, a szövetség egyáltalán nincs ellene annak, hogy a kiemelkedő tehetségeket (mint amilyen Szalontay is) támogassa rendszer szinten, de nem koncentrálhat egy-egy egyéni projektre miközben ez sok más embertől, versenyzőtől vonna meg támogatást a rendszerben. (példa: adnának most Sanyinak 5 milliót, amit például utánpótlás kluboktól kellene elvenni.)

 

Szalontayra az elmúlt években több 10 millió forintot költött a szövetség, mint a pálya szakágvezetőtől megtudtuk, a szakági költségvetés jelentős része az ő versenyeztetésére lett fordítva.

"A Magyar Kerékpáros Szövetség sajnálattal veszi tudomásul Szalontay Sándor pályakerékpár versenyző visszavonulását, épp azon a napon, amikor a versenyzőnek a lengyelországi Pruszkow-ba kellett volna utaznia, ahova a Szövetség az aktuális pontszerző világkupa versenyre benevezte.

 

Bár a sportág – és ezzel együtt a pályakerékpár szakág is –, jelentős forráshiánnyal és infrastrukturális nehézségekkel küzd, a Szövetség a lehetőségekhez mérten, maximálisan igyekszik megteremteni mind a tíz szakág több, mint ezer igazolt versenyzőjének, köztük az olimpiai vagy világbajnoki pontszerzésre esélyes versenyzőinek a megfelelő szintű a felkészülés és versenyzés lehetőségét. Szalontay Sándor esetében különösen igaz ez, hiszen az elmúlt években – klubcsapata és a szövetség erőfeszítéseinek köszönhetően – a legmagasabb mértékben támogatott versenyző volt.

 

A Szövetség 2017. évi költségvetésében – állami támogatásokból és saját bevételekből – összesen 180 millió Ft állt rendelkezésre az összesített versenynaptárban szereplő 130-140 verseny megszervezésének, illetve a tíz szakág összes felnőtt és utánpótlás-korú versenyzőjének és az őket segítő sportszakemberek munkájának támogatására. Ezek a források nem teszik lehetővé egyetlen versenyző tízmilliós nagyságrendű támogatását, egyébként egy-egy konkrét versenyző versenyeztetése a szövetségnek nem is feladata.

 

Hiszünk abban, hogy a következő években sikerül véghez vinnünk azt a fejlesztési programot, melyet a sportág jelenének és jövőjének biztosítása érdekében a Szövetség célul tűzött ki maga elé. Ezen belül elengedhetetlen mindannak a szakmai és infrastrukturális háttérnek a megteremtése, amely a versenyzők számára lehetővé teszi a nemzetközi szintű felkészülést, illetve a nemzetközi szinten értelmezhető versenyeredmények elérését.

 

2017.11.03., MKSZ"

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2017.11.05. 21:55
Sok itt a körben forgás arról, hogy Sanyi jól haragszik-e mert nem kap annyi támogatást, mint kellene a minimum szinten és erre oka van-e ha a büdzsé sajna 180 m-nál véges.
A vezetők meg elsírják, hogy sajna ezt kell elosszák sok-sok szép célra, persze, hogy szűkös minden, stb.

A szövi felé kérdés szerintem nem az, hogy a 180 m mire jogos, mire nem, hanem hogy a felsővezetők első számú feladata, a forrásszerzés hogy megy nekik? Kb. sehogy. A 180 mFt az annak az elismerése, hogy nulla van, nullát kaptunk, nem tudtunk mit tenni. Pont. Egy ilyen tömegű sport, nem tud beszállni az irdatlan hatalmas TAO pénzek áradatának oldalvizébe sem?
Nem beszélünk arról, hogy képtelenek pénzt hozni a kerékpárba, csak arról megy a vita, hogy utána a semmit jól osztották-e be? Így már mindegy is a szöveg, hogy a semmit csak sok semmire tudják felosztani. Nincs egy bennfentesük/ lobbistájuk, aki tudna pénzeket ide terelni? A 180 mft az 6 km azaz hat kilométer kerékpárút átlagára! Sok-sok milliárd van/volt kerékpáros fejlesztésekre, olvassatok utána!

Szalontay a második lépcsőt érzi: azt, hogy nem jut és nem mehet előre. Egyedül ez jogos, hogy ő ezt jelzi.
Nem Szalontaytól kellene azt várni, hogy megértő legyen hogy persze a szegény szövinek nincs mit elosztani.

A szövit nem sajnálni kell, hogy nem kap, hanem azt kérdezni, hogy hogy lehet az hogy csak szerencsétlen 180 m Ft-okról tud beszélni és nem 18 milliárdról. (Ez icipici töredéke a sokadosztályú foci TAO pénzeinek)

2017.11.05. 08:32
@Prof. Emeritus.A 180M az az nem százmillíós támogatás????? 2012-ben nagy nehezen egy zázló alá álltak a mini szövetségeink, hogy legyen komoly állami támogatás. hogy ezt kik kényszerítették ki feltételként, hogy bebetonozzák magukat az új rendszerbe az más mese. Az első elnökség Katona vezetésével szétlopta magát. Utána Polonyi rendet rakott pár év alatt, nagy nehezen sikerült kihozni 0-ra, majd idén, amikor ismét tiszta lappal indultunk, az új tenni akaró elnök pár hónap után lemondott, nem volt kiváncsi a szarkavarásainkra. Sanyi esete csak egy példa. Nem bokszzsákot keresek, ez van a beáramló 10x akkora támogatás ellenére pont ugyanott toporgunk, mint 10 éve, érdekes módon ugyanazokkal az arcokkal a tűzközelben. Felelős meg sosincs. Tényleg hol a többlet lé? Közben a "szakmai" vezetésünk kiosztja berkeken belül az ösztöndíjakat pölö a szakedzőit is.

2017.11.04. 22:44
Prof. Emeritus,
Azért az elosztás kicsit érdekes, mert tényleg adnak olyan szakágra rengeteg pénzt, amire világszinten is alig kíváncsiak, meg próbálják azokat a versenyzőket tolni ezerrel, míg oda nem jut a pénz ahová kéne. Plusz itt van a TdH, elég durva pénzt fog jövőre kapni, ami egyrészt jó dolog, de azt a pénzt sokkal hatékonyabban el lehetne költeni a sportág fejlesztésére, nem pedig magyarosan visszacsorgatni a politikus és barátai zsebébe.

2017.11.04. 22:26
@mirror: Le van írva, hogy 180 M a szövetség éves költségvetése a 10 szakágra, megoszthatnád miféle százmilliós támogatásokról beszélsz. Ha kap is valaki a kerékpársport berkeiből, az főleg versenyszervezőknek vagy a MOB-nak mehet. Szerintem pont rossz bokszzsákot találtál meg (és Sanyi is), mert most kivételesen nem hiszem, hogy a szövetség lenne a ludas.

2017.11.04. 20:55
Szövetségünk újabb csodálatos baklövése. Durva, hogy soha sem látott százmilliós támogatások jönnek, ebből a marketingszöveg ellenére évi 2-300ezer Ft-ok jutnak a kifejezetten utánpótlást nevelő kluboknak. A szövetségben továbbra is bizonyos nagy versenyek szervezői űlnek, színvonal vicc (mind MTB, mint outi szinten), DH kupa nincs, BMX-ről alig hallani, Triálról is a Hegének köszönhetően. Hová lesz a zseton? A Szalontay-ra, aki kifejezetten világelit nincs pénz, a tehetséges fiatalokat nem tudjuk a saját számban nevezni az outi Vbre, de Partit tudjuk ausztráliában nyaraltatni, más értelme nem nagyon van világversenyre küldeni, hiába az elmúlt 15 évben felmutatott nulla nemzetközi eredmény. Érdekes kontrasztok. Még mindig megvan egy holdudvar, aki a tagja, az most jó helyzetben van, akár tehetséges versenyző/edző/tisztségviselő, akár nem, többnyire nem. A míg nem takaritunk ki, addig ez lessz!!

2017.11.04. 19:34
"Szegény szövetség" hogy retteghet az ilyen eredményes versenyzőktől mint Sanyi mert ezek pénzbe kerülnek és jövőre is pénzbe fognak kerülni, bezzeg az "utánpótlás" az még idővel el is kallódhat. Itt van a Sanyi tessék ő is abbahagyta.

2017.11.04. 19:26
Versenyző hiány van ! Nincsenek klubok ! A versenyeken nincsen korosztályonként 20 induló !


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések