A konai IronMan kulisszái mögül: nem a bringán és a stábon múlt, hogy Sebastian Kienle nem ért célba Hawaii-on

E-mail  Nyomtatás
2018. október 16. kedd
  |   Szerző: velo.hu

 A férfiaknál a német Patrick Lange megvédte világbajnoki címét, míg a nőknél a svájci Daniela Ryf immáron a negyedik elsőségét söpörte be Konán. Az egykori profi kerékpáros Aleksandre Vinokourov is célba ért, de vajon milyen technikai és háttérstáb kell az extrém táv - 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és 42 kilométer futás - teljesítéséhez?

 A 2014-es bajnok Sebastian Kienle hetedik IronMan világbajnokságán vett részt, s habár ezúttal nem ért el a célig, kimagaslott a mezőnyből, hisz korábban sohasem volt nyolcadiknál rosszabb, ráadásul a világbajnoki győzelme mellett háromszor is dobogóra állhatott. A német sportoló az elsők között kvalifikált a 2018-as konai versenyre, már 2017 novemberében elnyerte a jogot az indulásra, így hosszú és tervezett felkészülésbe kezdett.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Kienle egy Scott Plasma 5-ös időfutamgép nyergében teljesítette a 180 kilométernyi kerékpározást. A modell az egyik legsokoldalúbb időfutamgép a piacon, a váz tökéletes az országúti kronókhoz és a hosszú távú triatlon versenyekre is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2018-as innsbrucki országúti világbajnokság női egyenkénti időfutamszámát épp egy ilyen kerékpár nyergében nyerte a holland Annemiek van Vleuten. A váz IMP technológiával készült HMX karbonszövetből. Természetesen minden egyes apró kiegészítőt pontosan hozzá illesztettek az aerodinamika tökéletesítése végett.

 

Kienle bringája Zipp 858-as kerékszettel, SRAM eTap váltóval, Continental GP TT gumiköpenyekkel és Speedplay Zero Aero pedálokkal szerelt.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Kienlét a technikai felszereléseken kívül egész évben egy öt fős stáb segítette, név szerint Lubos az edzője, Tine a felesége, aki a férje média ügyeit intézi, mindamellett, hogy a futóedzéseknél is a társa, Petr a gyógytornász, aki kettőzött feladatkörrel bírt a konai versenyt megelőzően, Ronnie, Sebastian egyik legjobb barátja és edzőpartnere és Maurice a másik edzőtárs, aki szintén Lubos tanítványa.

 

„Minden verseny célja, a minél jobb felkészülés Konára – így Kienle. – Az egész lényege az, hogy amikor eljutsz arra a pontra, hogy már nem akarod folytatni, rájöjj, hogy éppen ezért a pillanatért dolgoztál egész évben, és ez az, ami átlendít a nehézségeken.”

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

2018-ban Sebastian Kienle nem jutott el a célvonalig. Az úszás és a kerékpározás ezúttal sem okozott számára gondot, de a futást alig két kilométer megtételét követően feladta egy saroksérülés miatt.

 

„Az úszás során még tökéletes volt minden, sajnos, amikor futottam a kerékpáromhoz, már akkor éreztem a fájdalmat – mondta a versenyt követő nap Kienle. – Három hete bajlódok a sarkammal, bíztam benne, hogy rendben leszek, de lépésről-lépésre egyre erősödtek a fájdalmak, majd egy ponton eljutottam oda, hogy lehetetlenség volt tovább futnom. Megpróbáltam, jövőre visszatérek.”

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések